Dacă înaintea scrutinului din 7 iunie, preşedinţii organizaţiilor judeţene ale PDL au fost ameninţaţi cu demiterea în cazul în care scorul obţinut de ei este cu 5% sub media naţională a partidului, conducerea democrat-liberală a evitat să treacă la măsuri radicale.
Decizia de a adopta măsuri dure în cazul judeţelor cu rezultate slabe a fost adoptată pe 23 mai în cadrul unei şedinţe a Colegiului Director. La acel moment, democrat-liberalii au analizat mai multe studii comandate în teritoriu, privind gradul în care populaţia este informată pe tema euroalegerilor, cele mai nemulţumitoare rezultate fiind remarcate în judeţe precum Călăraşi sau Brăila. Liderii filialelor din cele două judeţe au fost avertizaţi de conducerea centrală, transmiţându-li-se să intensifice campania de informare şi atragere a populaţiei, pentru a creşte prezenţa electoratului la vot, au precizat aceleaşi surse. Potrivit acestora, pedeliştii au stabilit că este nevoie de intensificarea campaniilor "door-to-door" în anumite zone şi de înmulţirea bannerelor în mediul rural, în lupta cu PSD.
Rezultatul euroscrutinului şi calculele PDL
A doua zi după alegeri, democrat-liberalii au adăugat la scorul propriu pe cel obţinut de proaspătul membru al PDL, care s-a reînscris în partid imediat după închiderea urnelor, pentru a se putea declara învingători în faţa rivalilor de la PSD. Conform calculelor democrat-liberalilor, PDL şi Elena Băsescu au întrunit împreună 33,93% din sufragiile exprimate ieri, faţă de 31,07% obţinute de PSD şi PC, diferenţă cuantificată în 138.062 de voturi.
"Este firesc să calculăm în acest mod şi să justificăm câştigarea acestor alegeri", a argumentat atunci vicepreşedintele Gheorghe Flutur. El a spus că nu s-a discutat în partid problema unor eventuale sancţiuni pentru filialele care au obţinut scoruri mai mici decât media naţională a partidului. "Vom face o analiză. Din orice alegeri trebuie să înveţi pentru a pregăti următoarele alegeri, trebuie să privim constructiv când facem o analiză", a declarat vicepreşedintele PDL.
În ceea ce priveşte posibilitatea ca Elena Băsescu să fi luat din voturile care altfel ar fi mers către democrat-liberali, Flutur a negat acest lucru. "Elena Băsescu a avut electoratul ei, un electorat tânăr, un electorat nehotărât. Ea a avut şi o campanie elegantă, dar dinamică", a conchis liderul democrat-liberal.