Succesul admiterii la liceu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Succesul admiterii la liceu

Si in acest an venim in sprijinul elevilor de clasa a VIII-a si prezentam numarul de locuri, pe specializari, de la toate unitatile de invatamint liceal, mai ales ca in acest an nu s-a organizat Tirgul educational, iar elevii nu au putut sa aiba o privire de ansamblu asupra ofertelor educationale ale invatamintului brailean pentru o anume specializare. Vom prezenta pentru fiecare specializare si
disciplinele cele mai importante care se studiaza si meseriile in care se califica elevii la finalizarea anilor de studii.

Alegerea optiunilor pentru fisa de inscriere la liceu

Fiecare absolvent de clasa a VIII-a trebuie sa studieze impreuna cu parintii si dirigintele clasei oferta scolilor si sa aleaga ce i se potriveste cel mai bine, avind in vedere abilitatile pe care le are si mediile obtinute in timpul celor patru ani de gimnaziu. Pentru a fi sigur ca va fi admis in clasa dorita, copilul trebuie sa completeze cu atentie codurile in fisa de inscriere, cel putin 25 de coduri.
Daca se urmareste admiterea la un liceu indiferent de profil, se trec in ordinea descrescatoare a mediilor de anul trecut codurile claselor de la acel liceu. Daca se urmareste un anume profil, atunci se trec in ordine descrescatoare a mediilor de admitere de anul trecut codurile aceluiasi profilu de la toate unitatile scolare care il au. Media de admitere a absolventului trebuie sa fie apropiata de media de admitere din anul precedent, pentru a fi mai siguri de succes.

Prezentarea generala a retelei liceelor

La filierea teoretica, profilul uman, exista specializarile filologie, care poate fi cu studiul intensiv al unei limbi straine, si
stiinte sociale, iar la profilul real sint specializarile matematica-
informatica - aici se poate studia intensiv o limba straina - si stiintele naturii. La filiera tehnologica exista profilul servicii cu specializarile: tehnician in activitati economice, in turism si in achizitii si contractari - numai la seral. La profilul resurse naturale si protectia mediului exista specializarile: tehnician analize produse alimentare, ecolog si protectia calitatii mediului, tehnician veterinar. La profilul tehnic exista specializarile: tehnician mecatronist, electrician si electronist auto, proiectant CAD, operator tehnica de calcul - intensiv limba engleza, operator procesare text/imagine, operator tehnica de calcul. La clasa a IX-a s-au aprobat, anul acesta, doua clase pentru seral si trei clase pentru frecventa redusa, profilurile acestora.
Filiera vocationala se adreseaza elevilor care au inclinatii evidente
catre anumite domenii de activitate. La profilul arte vizuale exista specializarile: tehnician pentru tehnici artistice si desenator tehnic pentru arhitectura si design. La profilul muzica se obtin specializarile corist, instrumentist, corepetitor, iar la profilul teatru se obtine specializarea instructor de teatru. La profilul pedagogic exista specializarile: mediator scolar/instructor animator si instructor pentru activitati extrascolare. La profilul sportiv specializarea este de instructor sportiv.

Scolile de Arte si Meserii

Anul acesta, pentru prima data, vor intra la admiterea computerizata toti elevii, indiferent de notele obtinute la tezele cu subiect unic, cu conditia sa promoveze anul scolar. Ca urmare, vom prezenta si ofertele Scolilor de Arte si Meserii. Absolventii vor putea alege din mai multe domenii. Pentru fiecare vom preciza la timpul potrivit si calificarea profesionala obtinuta dupa doi ani de studii. Elevii vor putea alege din domeniile: Teologic, Mecanica, Fabricarea produselor din lemn, Electric, Industrie alimentara, Comert, Turism si alimentatie, Constructii, Instalatii si lucrari publice, Industria textila si pielarie, Estetica si igiena corpului omenesc, Electronica si automatizari, Electromecanica, Agricultura.
Amanunte despre fiecare specializare si numar de locuri disponibile vom oferi in zilele urmatoare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro