• echipa “Velocity” a Colegiului “Murgoci” s-a clasat pe locul I, fiind desemnată campioana competiției • echipa “Helix” a Bibliotecii Județene “Panait Istrati” a reușit să se claseze pe locul III • competițiile locale de tip MEET sunt prima etapă a campionatului de robotică FIRST Tech Challenge, considerat cel mai puternic din lume
Emoții, strategii, adrenalină. Așa s-ar putea descrie atmosfera evenimentului “Dual Meet”, prima competiție de robotică de tip MEET găzduită de județul Brăila! Competiția a avut loc sâmbătă, 13 ianuarie, la Casa Tineretului, fiind organizată de echipa de robotică a Bibliotecii Județene “Panait Istrati” Brăila - “Helix” și echipa de robotică “RoSophia” din Galați, sub patronajul Consiliului Județean Brăila și al Primăriei Brăila, cu directa implicare a Bibliotecii Județene “Panait Istrati” și Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) – Filiala Brăila.
La startul competiției s-au aliniat echipe de robotică din județele Galați, Brăila Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Buzau, Tulcea, Ialomița, Călărași și Constanța. Din Brăila au concurat trei echipe: “Helix”, “Velocity” (Colegiul “Murgoci”) și “Kodikas” (Centrul Județean de Excelență Brăila). Fiecare echipă a jucat șase meciuri, iar la final, pe baza punctajelor adunate, s-au stabilit câștigătorii. Iar podiumul a fost ocupat de două echipe din Brăila: “Velocity” și “Helix”.
Echipa “Velocity” a Colegiului Național “Gh. M. Murgoci” s-a clasat pe primul loc, echipa fiind formată din Dennis Racoviță, Andrei-Ștefan Tarță, Luca-Andrei Mototolea, Octavian-Andrei Marchidanu, Filip Neațu, Ioan Moldovan, George-Cosmin Vasile, Raul-Gabriel Puia, Mihnea Petre Iorga, Petru Spiță, Dragoș Prodan, Irimie-Codrin Câmpian, Anamaria Miruna Pavel, Andrei-Gabriel Banciu și Matei Poașcă.
“Echipa «Velocity» a avut oportunitatea de a culege primele roade ale unei munci asidue. În urma meciurilor solicitante cu echipe competitive, rezolvând într-un timp foarte scurt anumite probleme tehnice și software, echipa a dat dovadă de maturitate prin intermediul unui colectiv unit de pasiunea pentru robotică și succes. Totodată, ne-am bucurat să aruncăm priviri curioase spre construcțiile celorlalte echipe, luând noi idei, schimbând experiențe care ne vor ajuta să clădim mai departe traseul nostru de liceeni. În acest fel a fost scris primul capitol din povestea echipei «Velocity», cu un final sublim, clasându-ne pe primul loc!”, au transmis membrii echipei “Velocity”.
“Helix”, echipa Bibliotecii Județene și cea care a fost și una dintre gazdele competiției, s-a clasat pe locul 3. “Helix” înseamnă Mihai Chirovan, Eva Maria Pacea, Codruț Cristian Caraiman, ștefan Andrei Iordache, Rareș Plopeanu, Alexandru Ștefan Petcu, Sebastian Gabriel Roșioru și Maria Elena Sipică.
“Suntem foarte mulțumiți de rezultat, mai ales că noi am fost și gazde, nu numai concurenți, deci a trebuit să ne asigurăm că totul decurge bine din punct de vedere organizatoric. Le mulțumim tuturor pentru implicare și felicităm toate echipele participante!”, ne-a transmis Silviu Octavian Gheorghe, unul din mentorii echipei.
Chiar dacă nu s-au clasat pe podium, o figură frumoasă a făcut și nou-înființata echipă “Kodikas” a Centrului Județean de Excelență Brăila, fiind prima participare la o competiție de acest gen. Echipa este formată din Cristian-Ionuț Soiu, Andy Andrei Iașar, Mihai Scarlet, Sabina Lascu, Vlad Nicoară, Dragoș Răileanu, Nicoleta Turea, David-Mihai Botez, Andrei Lascu, Iulia Ioana Popa, Cristina Pârlog, Eduard Cristian Stoica, Ștefania Florentina Radu,
Rareș-Mihai Oprea, Alexandru Christian Rusescu și Maria Blagoci.
Mai urmează două MEET-uri și apoi regionala!
Evenimentul “Dual MEET” organizat weekendul trecut la Casa Tineretului din Brăila face parte din calendarul celui de-al 8-lea sezon de robotică FIRST Tech Challenge (FTC), considerat cel mai puternic campionat de robotică din lume. În total vor avea loc 45 competiții locale MEET, unde echipele înscrise își testează abilitățile tehnice și de strategie de joc. După această etapă urmează ca să-și măsoare forțele creative și tehnice într-una din cele patru etape regionale din București, Turda, Arad și Iași. Ultima etapă, cea finală - “Centerstage”, este Campionatul Național ce va avea loc în luna martie 2024, unde cele mai bune trei echipe din România se vor califica la Campionatul Mondial din aprilie 2024 din Houston, Statele Unite.
FIRST Tech Challenge România este organizat de Asociația “Nație Prin Educație” iar sezonul 2023/2024 se anunță a fi unul unic, ce îmbină armonios tehnologia cu arta, pentru a ne oferi un spectacol contra-cronomentru. Inovația este vedeta sezonului, iar elevii FIRST Tech Challenge din întreaga lume vor aplica abilitățile creative STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică și Artă) pentru a construi roboți performanți și a concura în “Centerstage”.