Succes fulminant al spectacolului "Domnului profesor, cu dragoste!", la Iaşi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Succes fulminant al spectacolului "Domnului profesor, cu dragoste!", la Iaşi

În urmă cu câteva zile, teatrul brăilean a uimit din nou lumea teatrală contemporană cu spectacolul "Domnului profesor, cu dragoste!", la Festivalul de teatru studenţesc "ContemporanIS", de la Iaşi. Montarea realizată de Horia Suru s-a bucurat intens de aprecierile publicului. În spectacol joacă, alături de actori profesionişti, elevi de liceu, unii dintrei ei nefiind la Liceul de Artă, secţia "Arta actorului", ci la alte specializări, care nu au nicio legătură cu arta. Reprezentaţia a fost susţinută în afara competiţiei şi a avut onoarea de a deschide festivalul din punct de vedere al montărilor. Înainte de spectacol a mai susţinut o conferinţă regizorul Radu Afrim, despre condiţia studentului în facultăţile de teatru din România. "A fost extraordinar cum a reuşit Horia Suru să adapteze decorul într-un timp record pentru sala în care a fost planificată reprezentaţia, astfel încât totul să fie aşa cum trebuia. Din ce am simţit, a fost cea mai bună reprezentaţie de când a fost lansat acest spectacol anul trecut. Au fost foarte mulţi oameni în sală, la un moment dat aproape că ne blocau intrările în scenă, dar ceea ce am apreciat a fost modul în care a reacţionat, atunci când trebuia şi cu bun simţ, fără să deranjeze spectacolul. S-a văzut că era un public de festivaluri. Piesa noastră a fost aşteptată, s-a vorbit despre ea şi sper ca oamenii să nu fi simţit că au venit la pomul lăudat cu sacul", ne-a declarat Dragoş Muscalu, actorul principal din piesa "Domnului profesor, cu dragoste!".

Cristina Bodnărescu, reprezentant al staff-ului festivalului, a explicat că au fost luaţi prin surprindere de cererea foarte mare pentru spectacol. "A venit o profesoară cu o clasă întregă de elevi, au rezonat foarte bine la ce se întâmpla pe scenă. Acest spectacol cred că ar trebui văzut de mult mai multă lume, pentru că ideea este foarte bună, montarea extraordinară, tinerii care joacă sunt grozav de implicaţi şi în acest fel mesajul transmis de spectacol este foarte bogat. La Iaşi avem şi noi un spectacol în care joacă elevi alături de actori profesionişti, «Ferma animalelor», după George Orwell, la Ateneu, şi poate ar fi bine să se facă un schimb între Ateneu şi Teatrul «Maria Filotti», pentru că am vrea să mai vedem la Iaşi acest spectacol", a precizat Cristina Bodnărescu.

Pledoarie pentru teatru în şcoli

Din distribuţie fac parte actori profesionişti: Dragoş Muscalu, Cătălina Nedelea, Ana Zubcu, Dan Moldoveanu, Bujor Macrin, Adrian Iacov, alături de care au jucat, cu mult devotament şi seriozitate, elevii: Alex Petcu, Alexandra Nicolae, Daniel Onoae, Leonard Dodan, Ştefania Stanciu, Mihai Rusu, Gabriela Pârliţeanu, Camelia Dilbea, Cosmin Decă, Iris Bondoc, Oana Pisică, Mariana Dumitrache, Anca Mihalache, Georgiana Caludea şi Maria Nicolau. Trebuie amintit că doi dintre tinerii interpreţi au luat anul acesta premiul la interpretare individuală la Olimpiadă, faza naţională, Camelia Dilbea şi Daniel Onoae. Unii dintre adolescenţi sunt acum clasa a XII-a şi trebuie să plece din Brăila, la studii, însă ei nu vor fi înlocuiţi. Li se vor pregăti dubluri, care vor juca doar atunci când liceenii cu care s-a început acest proiect vor fi indisponibili, a precizat actorul Dragoş Muscalu. Pentru descoperirea celor mai potrivite dubluri se va organiza un casting la Teatrul "Maria Filotti", în luna iunie.
Spectacolul s-a născut ca un proiect ce urmărea să demonstreze că teatrul ar trebui să fie o componentă a educaţiei nu numai în liceele de artă, ci în toate şcolile din România, deoarece tineri talentaţi, care să-şi dorească să joace, sunt în toate şcolile. În urmă cu aproape un an s-a făcut o selecţie dură şi atunci au fost aleşi 15 tineri, pentru a juca în această montare, a cărei coregrafie deosebit de spectaculoasă a fost realizată de Sophie Duncan, coregraf din Anglia, împreună cu actorul brăilean Adrian Iacov.
Proiectul a fost susţinut de Asociaţia Culturală "Maria Filotti" în parteneriat cu Teatrul "Maria Filotti", cotidianul "Obiectiv-Vocea Brăilei" şi Pro TV Galaţi-Brăila, producţia fiind susţinută exclusiv din sponsorizări. Ulterior, piesa a fost preluată în repertoriul teatrului şi iată că acum, în sfârşit, a depăşit şi graniţele Brăilei după zeci de reprezentaţii cu sălile pline.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro