Mergi la conţinutul principal

Subventiile pentru vegetal vor fi acordate, anul acesta, prin API

Pentru anul acesta, sprijinirea financiara a producatorilor agricoli din sectorul vegetal are ca principiu de baza sustinerea produselor agricole competitive si realizarea cotelor negociate cu Uniunea Europeana. Totodata, se urmareste adaptarea formelor de sprijin la sistemul european de plati. Ca o noutate, sprijinul pentru 2006 se va derula prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (API).
Conform OUG nr 20/2006, aprobata in urma cu doua zile, anul acesta, in sectorul vegetal, sprijinul se acorda producatorilor agricoli sub forma de plata directa pentru Intreaga suprafata cultivata sau exploatata pentru urmatoarele culturi: sfecla de zahar, soia din soiuri nemodificate genetic, plante textile, orez, plante medicinale si aromatice, hamei, legume de cimp si cartofi timpurii, legume de solarii si sere reci, orzoaica de primavara, plantatii de pomi, arbusti fructiferi si capsuni, vita de vie din soiuri nobile si plante ecologice. A doua modalitate de sprijin consta in acordarea de ajutoare financiare pentru sustinerea productiei marfa de legume de sera si ciuperci de cultura, cu conditia realizarii unui program de investitii pe suprafata cultivata. Sustinerea pe produs ia in calcul si productia de fructe si legume proaspete destinate industrializarii, In mod deosebit a productiei de piersici si tomate, In conformitate cu politica agricola aplicata In UE. Constituirea grupurilor de producatori este inca o latura a sprijinului financiar prevazut pentru anul acesta, domeniile vizate fiind sectorul de legume si fructe, pentru valorificarea In comun a productiei obtinute si organizarii pietei produselor horticole conform organizarii comune de piata.
Ministerul va aloca in 2006 sume consistente si pentru sustinerea financiara pentru autorizarea plantatiilor de vita de vie pentru strugurii DOC pentru promovarea vinurilor de calitate cu denumire de origine controlata (DOC) in perspectiva aderarii Romaniei la UE.
Au mai fost luate in calcul si acordarea de prime pe kilogramul de tutun valorificat la unitatile prim procesatoare In vederea cresterii calitatii tutunului, asocierii producatorilor din acest sector si realizarii cotelor negociate cu Uniunea Europeana. O atentie deosebita este acordata in acest an si sustinerii financiare a produselor obtinute din sistemul de agricultura ecologica In vederea extinderii pietei interne si pentru crearea unui disponibil pentru export la urmatoarele culturi: soia, floarea-soarelui, plante textile, plante medicinale si aromatice, plantatii de pomi si arbusti fructiferi, vita de vie, legume de cimp si de solarii.

Subventiile vor fi in lei si in bonuri valorice

Sprijinul direct pentru culturile de sfecla de zahar, soia din soiuri nemodificate genetic, plante textile, orez, plante medicinale si aromatice, hamei, legume de cimp si cartofi timpurii, legume de solarii si sere reci, se acorda In doua etape, astfel. In prima etapa se acorda 50% din sprijin sub forma de bonuri valorice, iar in a doua se acorda 50% din sprijin cu plata In lei.
Pentru orzoaica de primavara, plantatii de pomi, arbusti fructiferi si capsuni, subventia se acorda Intr-o singura etapa prin atribuire de bonuri valorice, iar pentru vita de vie din soiuri nobile, pentru vinuri cu denumire de origine controlata (DOC) se acorda si plata In lei. In ceea ce priveste culturile ecologice, subventia se acorda Intr-o singura etapa cu plata In lei.
Bonurile valorice se utilizeaza pentru procurarea de seminte, de material saditor, de Ingrasaminte chimice, de pesticide, motorina, de folie de polietilena si de apa pentru irigat.
Pentru a beneficia de sprijinul direct al statului, producatorii agricoli trebuie sa faca dovada utilizarii semintei certificate si sa asigure culturile conform legislatiei In vigoare.

Pentru restul culturilor se pot accesa credite subventionate

Sumele ce vor fi acordate ca subventii in anul 2006 sint diferite in functie de culturi si indicii de performanta urmariti. Astfel, la sfecla de zahar subventia este de 1.000 RON/ha pentru productii medii cuprinse Intre 20 si 24 tone/ha; 1.500 RON/ha pentru productii medii cuprinse intre 25 si 35 tone/ha; 2.000 RON/ha pentru productii medii de peste 35 tone/ha. Pentru soia se acorda 500 RON/ha, cu conditia sa se foloseasca saminta certificata din soiuri nemodificate genetic. Alte subventii sint la: plante textile - 900 RON/ha, orez - 1.500 RON/ha, plante medicinale si aromatice - 900 RON/ha, hamei, plantatii pe rod - 1.760 RON/ha, hamei, plantatii tinere - 1.440 RON/ha, legume de solarii si sere reci - 4.000 RON/ha, legume de cimp si cartofi timpurii - de la 500 RON/ha la 1.000 RON/ha, In functie de modul de Infiintare a culturii. Pentru plantatiile de pomi, arbusti fructiferi si capsuni se acorda 400 RON/ha, pentru orzoaica de primavara - 200 RON/ha, iar pentru vita de vie din soiuri nobile - 200 RON/ha, insa numai pentru suprafata Inregistrata In Registrul plantatiilor viticole. La aceasta suma se adauga 410 RON/ha pentru vita de vie pentru vinuri DOC.
O alta planta luata in calcul anul acesta este tutunul pentru care statul va acorda subventii in valoare de circa 1.876 RON/tona, pentru cantitatea de 12.312 tone, In functie de calitate si soiul cultivat, cu conditia existentei contractelor Intre procesatorii autorizati si Inregistrati, dar si a declaratiilor de livrare Incheiate Intre producatori si procesatori. In cazul culturilor certificate ecologic sprijinul este diferentiat in functie de culturi, dar se incadreaza intre 600 RON/ha si 7.000 RON/ha.
Pentru culturile de griu, floarea-soarelui, porumb, culturi furajere si alte culturi nesubventionate conform OUG nr. 20/2006, producatorii agricoli pot solicita credite pentru productie, care beneficiaza de o sustinere din fonduri publice cuprinsa Intre 5 si 15%.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro