Mergi la conţinutul principal

Subventii consistente ca valoare, dar pentru putine culturi

Producatorii agricoli din sectorul vegetal vor primi in acest an subventii din partea statului in valoare totala de 2.333 miliarde de lei vechi (233.353.000 RON), suma alocata de Ministerul Agriculturii in cadrul Programului "Dezvoltarea durabila a sectorului vegetal, a sectorului zootehnic si piscicol". Beneficiarii acestor subventii sint producatorii agricoli, persoane fizice si/sau juridice, Inscrisi In Registrul Agricol. Actul normativ prevede insa ca pentru legumele de cimp si cartofii timpurii, legumele de solarii si sere reci, plantatiile de arbusti si pomi fructiferi, beneficiarii sprijinului sint producatorii agricoli persoane juridice, persoane fizice autorizate, persoane fizice - membri ai asociatiilor profesionale sau grupurilor de producatori legal constituite. O alta prevedere a actului normativ este si aceea ca pentru culturile de sfecla de zahar, soia din soiuri nemodificate genetic, plante textile, orez, plante medicinale si aromatice, hamei, legume de cimp si cartofi timpurii, legume de solarii si sere reci, subventiile se acorda in doua etape: prima, in valoare de 50% din valoarea totala a sprijinului, sub forma de bonuri valorice, iar in a doua, restul de 50%, in bani cash. Sprijinul direct pentru orzoaica de primavara, plantatii de pomi, arbusti fructiferi si capsuni, se acorda Intr-o singura etapa prin atribuire de bonuri valorice. Sprijinul direct pentru vita de vie din soiuri nobile se acorda sub forma de bonuri valorice, iar pentru vita de vie din soiuri nobile pentru vinuri cu denumire de origine controlata (DOC) se acorda si plata In lei.
Sprijinul direct pentru culturile ecologice se acorda Intr-o singura etapa cu plata In lei.
Bonurile valorice se utilizeaza pentru: procurarea de seminte, material saditor, Ingrasaminte chimice, pesticide, motorina, folie de polietilena si apa pentru irigat.

Cele mai mari subventii le primesc legumicultorii

Actul normativ aduce insa o serie de noutati. De exemplu, pentru prima data, anul acesta, nu beneficiaza de subventii toate culturile, marile absente de pe lista aprobata de Guvern fiind floarea-soarelui, porumbul, soia modificata genetic si rapita. O alta noutate consta in faptul ca anul acesta, pentru prima data, subventia se acorda pe unitatea de suprafata. Cei mai fericiti, insa, sint legumicultorii, pomicultorii si viticultorii, care, tot pentru prima data, in acest an primesc sume consistente ca sprijin din partea statului. Acesta este insa rezultatul unor negocieri sustinute in cadrul consiliilor pe produs.
Astfel, cea mai mare subventie acordata anul acesta (vezi tabel) este cea pentru legume de solarii si sere reci, in valoare de 40 milioane de lei vechi (4.000 RON)/ha daca se lucreaza in sistem clasic si 70 milioane de lei/ha daca se lucreaza in sistem ecologic. Sume consistente primesc si ceilalti legumicultori, pentru legume de cimp rasadite subventia este de 10 milioane de lei/ha, iar pentru cele semanate de 5 milioane de lei/ha.
De precizat ca in Consiliul pe produs la legume si fructe, Braila are doi reprezentanti: Mugurel Dutu, presedintele Asociatiei Producatorilor, Procesatorilor si Comerciantilor de Legume si Fructe (APPCLF) Braila si Mihai Petrosu, administratorul SC "Petrosu" SA.
"Este pentru prima data cind legumicultorii primesc subventii consistente si acesta este, consider, un succes al negocierilor din cadrul consiliului. Trebuie insa sa avertizez, in special pe micii producatori, ca nu pot primi acesti bani decit daca sint inregimentati juridic sau fac parte dintr-o asociatie profesionala. Si aceasta prevedere este, din punctul meu de vedere, tot un succes al nostru, al reprezentantilor asociatiilor", a precizat Mugurel Dutu.
Asociatia condusa de Dutu, singura din domeniu la acest moment in judetul nostru, s-a infiintat in urma cu un an si are in prezent circa 30 de membri.
Dutu mai spune si ca, anul acesta, subventiile pentru producerea legumelor sint atit de mari si datorita faptului ca procesatorii, majoritatea investitori straini, dupa o lipsa de citiva ani de pe piata, perioada in care au modernizat fabricile si le-au adus la standarde europene, anul acesta, au lansat o oferta de cumparare de legume pentru procesare, fara precedent. In plus, tot in cadrul consiliului, au mai fost depistate doua nise pe piata romaneasca a legumelor: industria producatoare de legume deshidratate si de legume congelate, o adevarata oportunitate pentru investitori.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro