Sprijinul direct pentru culturile ecologice se acorda Intr-o singura etapa cu plata In lei.
Bonurile valorice se utilizeaza pentru: procurarea de seminte, material saditor, Ingrasaminte chimice, pesticide, motorina, folie de polietilena si apa pentru irigat.
Cele mai mari subventii le primesc legumicultorii
Actul normativ aduce insa o serie de noutati. De exemplu, pentru prima data, anul acesta, nu beneficiaza de subventii toate culturile, marile absente de pe lista aprobata de Guvern fiind floarea-soarelui, porumbul, soia modificata genetic si rapita. O alta noutate consta in faptul ca anul acesta, pentru prima data, subventia se acorda pe unitatea de suprafata. Cei mai fericiti, insa, sint legumicultorii, pomicultorii si viticultorii, care, tot pentru prima data, in acest an primesc sume consistente ca sprijin din partea statului. Acesta este insa rezultatul unor negocieri sustinute in cadrul consiliilor pe produs.
Astfel, cea mai mare subventie acordata anul acesta (vezi tabel) este cea pentru legume de solarii si sere reci, in valoare de 40 milioane de lei vechi (4.000 RON)/ha daca se lucreaza in sistem clasic si 70 milioane de lei/ha daca se lucreaza in sistem ecologic. Sume consistente primesc si ceilalti legumicultori, pentru legume de cimp rasadite subventia este de 10 milioane de lei/ha, iar pentru cele semanate de 5 milioane de lei/ha.
De precizat ca in Consiliul pe produs la legume si fructe, Braila are doi reprezentanti: Mugurel Dutu, presedintele Asociatiei Producatorilor, Procesatorilor si Comerciantilor de Legume si Fructe (APPCLF) Braila si Mihai Petrosu, administratorul SC "Petrosu" SA.
"Este pentru prima data cind legumicultorii primesc subventii consistente si acesta este, consider, un succes al negocierilor din cadrul consiliului. Trebuie insa sa avertizez, in special pe micii producatori, ca nu pot primi acesti bani decit daca sint inregimentati juridic sau fac parte dintr-o asociatie profesionala. Si aceasta prevedere este, din punctul meu de vedere, tot un succes al nostru, al reprezentantilor asociatiilor", a precizat Mugurel Dutu.
Asociatia condusa de Dutu, singura din domeniu la acest moment in judetul nostru, s-a infiintat in urma cu un an si are in prezent circa 30 de membri.
Dutu mai spune si ca, anul acesta, subventiile pentru producerea legumelor sint atit de mari si datorita faptului ca procesatorii, majoritatea investitori straini, dupa o lipsa de citiva ani de pe piata, perioada in care au modernizat fabricile si le-au adus la standarde europene, anul acesta, au lansat o oferta de cumparare de legume pentru procesare, fara precedent. In plus, tot in cadrul consiliului, au mai fost depistate doua nise pe piata romaneasca a legumelor: industria producatoare de legume deshidratate si de legume congelate, o adevarata oportunitate pentru investitori.