Mergi la conţinutul principal

Subvenţiile europene pot fi cerute fără penalităţi până pe 15 iunie

Fermierii activi vor putea să depună cererile unice de plată pentru anul 2015 până în data de 15 iunie, fără a fi penalizaţi, după ce la nivel european s-a stabilit prelungirea termenului cu o lună. Înainte de această modificare, regula jocului spunea că depunerea cererilor unice de plată trebuia făcută până pe 15 mai, la centrele locale/judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), orice zi de întârziere fiind penalizată cu 1%. Noua măsură a fost deja inclusă într-un regulament publicat zilele acestea în Jurnalul Oficial al UE, conform căruia, în acest an, prin derogare de la regulile actuale, termenul de depunere pe care fermierii trebuie să-l respecte este 15 iunie. Totodată, aceeaşi modificare va fi făcută şi în cadrul legislativ autohton. "Cererea unică de plată se depune la centrele judeţene ale APIA, pentru fermierii care solicită la plată o suprafaţă de peste 50 hectare teren agricol, şi la centrele locale ale APIA, pentru fermierii care solicită la plată o suprafaţă de până la 50 hectare teren agricol", este specificat în Ordinul MADR nr. 620/2015.
"Fermierii trebuie să ia legătura cu centrele locale pentru a afla data şi ora la care să vină cu cererea. APIA Brăila deja a anunţat că îşi extinde programul de lucru şi pentru zilele de sâmbătă şi duminică pentru a primi cererile unice din partea fermierilor care intenţionează să solicite sprijinul în sectorul vegetal şi/sau zootehnic", ne-a declarat Daniela Militaru, directorul executiv al APIA Brăila.
Important de punctat este faptul că, recent, Ministerul Agriculturii a modificat şi legislaţia în ce priveşte componenţa dosarului ce însoţeşte cererea unică de subvenţie. Iar asta după ce, la nivel naţional, asociaţiile producătorilor agricoli au făcut presiuni, ameninţând chiar şi cu ample mişcări de protest, deranjate de birocraţia impusă, din acest an, pentru depunerea cererilor unice pentru subvenţie. Într-un final, noua regulă spune că, de exemplu, pentru terenurile aflate la dispoziţia fermierilor, dar care nu sunt proprietatea acestora, se cere doar un tabel centralizator, cuprinzând toate contractele, avizat de către primăria pe raza căreia se află terenul, astfel încât să se poată face identificarea fără echivoc a parcelelor agricole utilizate. Cu termen de comparaţie, vechile reglementări obligau arendaşii să depună la dosar în copii toate contractele, inclusiv cele privind schimbul de parcele între fermieri. De precizat că în campania SAPS din 2014, la APIA Brăila au fost depuse 14.714 cereri de plată, pentru o suprafaţă de 344.530,83 ha (numărul cererilor depuse fără penalităţi fiind de 14.420, pentru o suprafaţă de 337.514,4 ha). În campania din 2013 agenţia locală a înregistrat un număr total de 15.098 cereri de plată, pentru o suprafaţă de 349.446,82 ha.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro