Sute de şomeri brăileni care s-au angajat înaintea expirării perioadei de şomaj beneficiază de subvenţii din partea statului. Potrivit legii, şomerii care se angajează cu normă întreagă şi, ca urmare, le încetează plata indemnizaţiei de şomaj beneficiază, la cerere, de o sumă lunară, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj. "Menţionăm faptul că în cursul lunii ianuarie au beneficiat de subvenţii, ca urmare a încadrării în muncă înaintea expirării perioadei de şomaj, 153 de şomeri, iar în cursul lunii februarie, 172", a precizat Monica Bratu, directorul executiv al AJOFM Brăila.
Referitor la stimularea mobilităţii forţei de muncă, se acordă primă de încadrare, neimpozabilă, egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare (în valoare de 500 lei), persoanelor care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj se încadrează, cu program normal de lucru, pe o perioadă de cel puţin 12 luni, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil. De asemenea, se acordă o primă de instalare, neimpozabilă, egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, persoanelor care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj se încadrează pe o perioadă de cel puţin 12 luni şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul.
Totodată, absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi ai şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare. În primele două luni ale anului, 8 şomeri brăileni au beneficiat de prime de încadrare şi de instalare.