Mergi la conţinutul principal

Subvenţie: 1 leu/kg de lână vândută

• este vorba despre un program guvernamental de sprijinire a crescătorilor de ori şi de încurajare a industriei de prelucrare a lânii • cererile de intrare în program se depun la direcţiile agricole • în judeţul nostru este înregistrat un efectiv de aproape 470.000 de ovine

 

Ca să nu mai arunce lâna ori să-i dea foc, crescătorii de ovine vor fi stimulaţi, printr-un program guvernamental, cu un sprijin financiar de 1 leu la kilogram pentru lâna comercializată la darac. Este o nouă formă de ajutor financiar pe care Guvernul o implementează în această perioadă.

Aşa cum a explicat directorul Direcţiei Agricole Brăila, Traian Cişmaş, pentru a beneficia de acest ajutor, crescătorii de oi trebuie să se înregistreze la Direcţia Agricolă cu mai multe documente, printre care atestatul de producător, dovada că exploataţia este înregistrată în Registrul Naţional al Exploataţiilor şi să facă dovada comercializării cantităţii de lână pentru care solicită acordarea sprijinului, până cel târziu 1 iulie 2018. Vorbim însă de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, persoane juridice şi orice forme asociative cu personalitate juridică.

Guvernul României a aprobat, prin Hotărârea nr. 500/2017, o nouă schemă de sprijin pentru agricultori în cadrul căreia banii vor ajunge la crescătorii de ovine, care vor primi un sprijin financiar de 1 leu/kg pentru lâna comercializată către centre de colectare sau unităţi de procesare a lânii.

Cererea de acordare a sprijinului se completează şi se depune până la finalul lunii august la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Brăila, însoţită de: copie a actului de identitate a solicitantului; dovadă cont bancar activ; declaraţie pe propria răspundere (se completează la DAJ Brăila); document care atestă înregistrarea exploataţiei de ovine în Registrul Naţional al Exploataţiilor.

“În momentul de faţă implementăm HG 500/2017- ajutorul de minimis pentru crescătorii de ovine, un leu pe kilogram lână comercializată în centrele de achiziţie şi procesare a lânii. Crescătorul nu trebuie decât să vină să se înregistreze, la Direcţia Agricolă, în Registrul Unic de Evidenţă până pe 30 august, ca să poată beneficia ulterior de acest act normativ”, ne-a declarat Traian Cişmaş, directorul Direcţiei Agricole a Judeţului Brăila.

Problema este că, în prezent, în judeţ nu mai funcţionează niciun darac, cunoscut fiind faptul că, în perioada în care se procesa toată lâna din judeţ, astfel de centre erau prezente în mai toate comunele mari. Din cauza ineficienţei economice, însă, s-au închis pe rând pentru că ciobanii nu mai aveau motiv să ducă lâna la darac şi preferau să o arunce sau să-i dea foc.

Cişmaş a explicat că, la noi în judeţ, cel mai probabil, vor exista totuşi centre mobile de preluare a lânii, până când va fi pusă în practică intenţia manifestată deja de către 6 întreprinzători locali dornici să amenajeze, pe plan local, astfel de centre preluare/prelucrare a lânii, în cadrul unor parteneriate de tip public/privat. 

Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc într-o singură tranşă anuală şi respectă regula de minimis, conform căreia un beneficiar poate cumula din ajutoare de minimis maxim 15.000 euro în trei ani fiscali consecutivi (anul acordării ajutorului şi doi ani anteriori). Schema de minimis prevăzută de H.G. nr. 500/2017 va beneficia, la nivel naţional, de o finanţare de la bugetul de stat de 36  milioane lei.

La nivelul judeţului Brăila sunt 466.004 de capete de ovine a căror lână ar putea fi procesată. De pe o oaie se obţine, în funcţie de rasă, în jur de 2 kilograme de lână.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro