Subvenţia la hectar, cereri mai puţine pentru o suprafaţă mai mare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Subvenţia la hectar, cereri mai puţine pentru o suprafaţă mai mare

O dovedeşte rezultatul Campaniei SAPS 2011, care la nivelul judeţului nostru indică o scădere a numărului de cereri de subvenţie, însă în paralel reliefează o creştere a suprafeţei aferente solicitărilor înregistrate. Concret, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judeţean Brăila a informat că la termenul limită de depunere a cererilor de subvenţie pe suprafaţă au fost înregistrate un număr de 14.730 cereri de plată, pentru o suprafaţă de 333.422, 04 hectare. Ca termen de comparaţie, în campania SAPS din 2010 la nivelul judeţului nostru situaţia arăta astfel: 15.133 cereri pentru o suprafaţă de 332.988 ha. Rezultă, aşadar, o creştere cu 434 ha a suprafeţei vizate prin cererile de subvenţie depuse, în paralel cu scăderea cu aproximativ 400 a numărului de solicitări. Totuşi, o raportare la rezultatele înregistrate în Campania SAPS din 2009 arată că, deşi în creştere, suprafaţa declarată, per total, este mai mică decât în 2009, când cererile au vizat o suprafaţă de aproximativ 337.000 hectare. Această diferenţă, spun specialiştii APIA, ar putea fi suprafeţe nedeclarate ce se încadrează la terenuri necultivate.
Revenind la Campania SAPS 2011, de precizat că potrivit APIA Brăila, din totalul cererilor, 14.345 au fost depuse utilizând aplicaţia electronică IPA Online, pentru o suprafaţă de 331.066, 59 hectare. "După cum se poate observa, aproape toate cererile în cadrul campaniei SAPS 2011 au fost depuse electronic, ceea ce este un lucru îmbucurător. Totuşi, pentru a ne asigura că fermierii locali se vor încadra în termenul limită de depunere a cererilor, instituţia a lucrat în weekendul trecut", ne-a declarat Daniela Militaru, directorul executiv al APIA Brăila.
Schemele/măsurile de sprijin financiar pe suprafaţă sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Pentru campania din acest an, România beneficiază de o alocaţie financiară de 907,47 milioane euro din FEGA pentru plata unică pe suprafaţă (SAPS).
Pentru depunerea cererilor în perioada 17 mai - 11 iunie se aplică penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După 11 iunie 2011, cererea de sprijin nu mai este admisă la calculul plăţii pentru anul în curs.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro