• Simona Drăghincescu susţine că toţi aleşii locali care “migrează” către alte partide ar trebui să îşi piardă automat toate funcţiile • “Aceste persoane care nu vor să accepte că au încălcat legea în acest fel participă în continuare la alegeri, fără niciun fel de problemă”, a declarat Drăghincescu
Simona Drăghincescu, subprefectul Brăilei, şi-a exprimat opinia în cadrul unei conferinţe de presă vizavi de traseiştii din politica locală. Concret, aceasta a spus că toţi consilierii care au “migrat” către alte partide ar fi trebuit să îşi piardă mandatul din momentul în care s-au înscris în noua formaţiune politică.
“Pentru faptul că legea nu menţionează în mod expres că Instituţia Prefectului se poate autosesiza în asemenea cazuri şi de fiecare dată când faci o atare constatare este obligatoriu să fie Instituţia Prefectului sesizată de o anumită persoană sau de un partid politic. Au fost foarte mulţi consilieri care şi-au terminat mandatele prin faptul că s-au înscris la alte partide. Păi, dacă s-au înscris la alte partide, în momentul acela şi-au pierdut calitatea de membru pe care au avut-o la celălalt partid şi în mod automat au pierdut orice funcţie care se datora partidului pe listele căruia a fost ales”, a afirmat subprefectul Brăilei.
Fără să îi pronunţe numele, Drăghincescu a dat exemplul fostului membru ALDE Brăila, Dan Păun, care la începutul acestui an a trecut la Partidul Puterii Umaniste Social Liberal (PPU-SL). De asemenea, subprefectul a afirmat că nu e legal şi moral ca acei consilieri traseişti să fie în continuare pe funcţii, să îşi încaseze indemnizaţiile, iar la aceste alegeri locale să candideze din partea noilor partide în care s-au înscris.
“Pe mine personal mă deranjează, ca şi autoritate publică implicată în această chestie în care eu nu pot să iau act. Că, dom'le, un consilier sau cineva a anunţat în plenul Consiliului Local «Eu sunt preşedinte de partid de la începutul anului 2020». Păi, din 2020 la începutul anului până la sfârşitul anului, septembrie, când s-au făcut alegerile, Consiliul Local a funcţionat cu acea persoană care nu mai este membru de partid. Deci eu nu aduc nicio acuzaţie nimănui, este alegerea fiecăruia să plece la orice partid consideră că trebuie să plece. Dar în momentul în care te-ai hotărât să mergi la alt partid trebuie să ştii că ţi-ai pierdut toate drepturile. Oamenii nu au ales pe x sau pe y, au ales o persoană juridică, adică au ales un partid, eu fiind singura persoană care, atunci când făceam politică, am fost aleasă pe persoană fizică în Consiliul Local. Deci cine are şi vrea să fie independent şi să nu depindă de niciun partid are posibilitatea să candideze independent şi dacă cetăţenii au încredere în el îl votează. Dacă nu, nu! Dar nu este nici legal şi nici moral să fii ales pe lista unui partid şi tu te înscrii bine mersi în alt partid, să fii în continuare în Consiliul Local, încasezi contravaloarea indemnizaţiei, deşi tu nu mai ai dreptul să fii acolo. Iar noi, ca şi Prefectură, spre exemplu, nu ne putem autosesiza în această situaţie”, a mai spus Drăghincescu.
În acest context, în care legea nu menţionează în mod clar că Instituţia Prefecturii se poate autosesiza în astfel de situaţii, Drăghincescu a afirmat că se gândeşte să facă o propunere pentru modificarea legii.
“Probabil că o să fac o propunere de Hotărâre de Guvern, de completare a legii, care să spună că în situaţia în care există suficiente informaţii Prefectura să se poată sesiza şi să ia atitdine. Aceste persoane care nu vor să accepte că ei au încălcat legea în acest fel participă în continuare la alegeri, fără nicio problemă. Dacă lor li se pare că nu e nicio problemă, sau nu li se pare că au încălcat legea... Deşi legea nu sancţionează această încălcare, nu este sancţionată în niciun fel. Dar banii ăia parcă tot ar trebui să îi dai înapoi dacă nu mai erai la partidul x. Dacă legea interzice şi spune că în momentul în care te-ai înscris în alt partid eşti demisionar de drept din partidul din care ai făcut parte, trebuie să pleci, dom'le!”, a mai declarat aceasta.