Mergi la conţinutul principal

Subprefectul Adin Boboc. Noi acuzații la adresa primarului orașului Ianca

• liberalul a emis, recent, un comunicat de presă în care îi aduce acuzații destul de grave lui Fănel George Chiriță, primarul orașului Ianca, despre care susține că a reușit ”performanța„ de a ”toca” peste 5 miliarde de lei vechi pe ”lucruri care nu se văd” • culegând date de pe site-ul Sistemului Electronic de Achiziții Publice, Boboc a venit cu câteva exemple de cheltuieli ale Primărie Ianca pe care nu le consideră justificate și față de care acuză că s-au umflat prețurile pentru a crea beneficii mascate ”camarilei PSD”

 

Acuzații grave la adresa primarului orașului Ianca, Fănel George Chiriță (PSD), din partea subprefectului Adin Boboc (PNL), care a dorit să atragă, recent, atenția asupra modului cum sunt cheltuiți banii publici de către social-democrați. Liberalul a emis un comunicat de presă pentru a face publice o serie de exemple de cheltuieli pe care le consideră exagerate și nejustificate, făcute în ultimii ani la nivelul Primăriei Ianca. Și pentru a nu exista discuții, după cum a ținut să puncteze Boboc, datele au fost luate de acesta direct de pe site-ul Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

”Uitați aici dezmăț pe bani publici făcut de primarul Chiriță Fănel și camarila PSD și lecție deschisă despre cum să toci peste 5 miliarde de lei vechi pe lucruri care nu se văd!”, își începe Boboc, ironic, comunicatul.

PNL-istul a enumerat apoi șase exemple unde, din punctul său de vedere, Primăria Ianca a cheltuit foarte mulți bani în mod total nejustificat și neproductiv.

”Primul exemplu de risipă a banilor publici - achiziția de «Piese auto și accesorii», unde, în perioada 2020-2023, s-a investit o sumă enormă de 472.558 lei, respectiv 60.338 lei – în 2020, 118.749 lei - în 2021,140.171 lei - în 2022 și 153.300 lei - în 2023. Achizițiile, lipsite de orice control, s-au derulat prin trei firme de casă. Cu banii cheltuiți în acești 4 ani pe piese auto se puteau cumpăra lejer vreo 7 autoturisme noi Sandero Stepwey. Dacă analizăm doar anul 2023, rezultă o cheltuială de 15.000 de lei/lună (750 lei/pe zi lucrătoare) pentru niște piese auto, în afară de plata motorinei și a salariilor șoferilor și mecanicilor. Ce parc de rable are Primăria Ianca de a avut nevoie să le repare în fiecare an cu sume colosale? Poate ar trebui să facem un muzeu al pieselor schimbate de la mașinile Primăriei Ianca. Cred că ar trebui pus la dispoziție un spațiu generos, ca să încapă acolo toate piesele de camioane!”, a declarat Boboc. 

Subprefectul și-a ales următorul exemplu din zona consumabilelor necesare activitățiilor zilnice ale primăriei.

”Achiziția de «Cartușe și echipamente pentru imprimante», unde, în perioada 2020-2023, s-au investit în total 152.426 lei, respectiv 29.774 lei - în 2020, 46.445 lei - în 2021, 37.207 lei - 2022, 39.000 lei - în 2023. Dacă analizăm doar anul 2023, rezultă o risipă de aproape 4.000 lei/lună (200 lei/zi lucrătoare). Cu acești bani s-ar fi putut cumpăra câte o imprimantă de ultimă generație în fiecare lună! Nu am pus la socoteală aici și colile de scris. Este clar că sumele sunt «umflate» și nu bat cu realitatea, dar risipa cea mai sfidătoare este cea din 2020, anul pandemiei, când totul a fost mutat în online, iar Primăria a stat mai mult goală, a mai atras atenția liberalul.

Boboc a precizat ironic și faptul că pentru ”cei care muncesc non-stop și consumă tonere lună de lună, Primăria Ianca a achiziționat tot din bani publici și un expresor automat de cafea în valoare de 1.344 lei (fără TVA), ”ca să nu adoarmă cu foile în mâini”. De asemenea, o stație de călcat de 1.218 lei (fără TVA), pentru ca angajații ”să nu apară șifonați după nopțile petrecute la serviciu”.

 

Boboc, supărat și pe cheltuielile făcute cu Zilele Orașului Ianca

Un alt exemplu de cheltuieli despre care Adin Boboc susține că ar fi umflate se referă la achiziția de flori la nivelul Primăriei Ianca. Totodată, achiziția de erbicid în cantități mari, precum și de medicamente, ba chiar și a anumitor dispozitive medicale.

”A înghițit, în perioada 2020-2023, un total 239.920 lei, respectiv 53.000 lei – în 2020, 52.000 lei – în 2021, 93.500 lei – în 2022 și 41.420 lei – în 2023. Nu știm câți trandafiri s-au cumpărat de acești bani, cert este că, pentru câteva flori puse în fața Primăriei și alte câteva rătăcite prin centru, s-a cheltuit cât pentru o întreagă grădină botanică. O altă cheltuială mai mult decât suspectă este cea de Erbicid, unde a fost achiziționată o cantitate enormă de 400 de litri. Poate ne lămurește primarul Chiriță ce s-a făcut cu atâta erbicid sau poate ne indică terenurile personale ale apropiaților PSD unde a fost folosit. Ce altceva se mai decontează din bani publici la Primăria Ianca? Medicamente precum Diclofenac, Flamexin, Furazolidon terapia, No spa și chiar... orteză cervicală (!)”, se mai arată în comunicatul lui Boboc, care a ținut să transmită și capturi de pe site-ul Sistemului de Achiziții Publice, pentru a-și întări acuzațiile.

Însă subprefectul Adin Boboc s-a arătat cel mai deranjat de cheltuielile Primăriei Ianca pentru Zilele Orașului.

”Am lăsat la urmă tichia de mărgăritar, Zilele Orașului, care au costat imensa sumă de 317.611 lei, cu TVA, sper că toată lumea a fost mulțumită și s-a distrat de toți acești bani! Câte s-ar fi putut face în Ianca de banii aceștia? Foarte multe! Spre exemplu, cu cele peste 5 miliarde lei vechi, risipite pe cheltuielile prezentate mai sus, se putea amenaja încă o grădiniță cu program prelungit pentru copiii din jumătatea de sud a orașului. În locul azilului pentru bătrâni, pe care primarul Chiriță se chinuie să îl facă de vreo 4 ani în fostul internat al Liceului Angelescu, s-ar putea face mai bine o grădiniță cu program prelungit, asemănătoare celei amenajate în fostul bloc destinat profesorilor navetiști, realizată tot la insistențele mele. Domnule Chiriță, cât mai aveți de gând să vă bateți joc de banii publici sau așa v-a învățat Epureanu Ionel, ordonatorul principal de credite al Consiliului Județean, care le cumpără angajaților din CJ telefoane de serviciu cu 6.000 de lei bucata? Terminați cu sfidarea și apucați-vă să lucrați în interesul oamenilor! E vremea ca banii locuitorilor din Ianca, luați pe taxe și impozite, să se întoarcă la ei, nu în buzunarele și în bunăstarea aleșilor PSD!”, a mai afirmat Boboc, aducând acuzații indirecte și vicepreședintelui CJ Brăila, Ionel Epureanu, cu această ocazie.

PNL-istul a mai precizat că are de gând să continue seria de comunicate în care va prezenta prin exemple cheltuielile exagerate și nejustificate realizate la Primăria condusă de Chiriță, punctând că face referirea la sume imense risipite pe studii de fezabilitate ”care zac uitate prin sertare” în momentul de față.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro