• PNL-istul a transmis recent un comunicat de presă pentru a evidenția faptul că în ciuda tuturor intervențiilor consilierilor locali Ianca în legătură cu această problemă serioasă, primarul Fănel-George Chiriță alege să îi ignore • subprefectul Adin Boboc consideră că situația privind câinii fără stăpân din Ianca este complet scăpată de sub control și că oamenii trebuie să fie informați în privința obligativității sterilizării patrupedelor din propriile curți
Subprefectul Adin Boboc (PNL) vine cu noi critici la adresa primarului Orașului Ianca, Fănel-George Chiriță (PSD). Acesta a transmis, recent, un comunicat de presă în care atrage atenția că Ianca este un oraș de-a dreptul ”luat în stăpânire” de câinii comunitari și că animalele au împânzit într-atât de mult străzile localității, că ar mai avea puțin și ar ”intra în biroul primarului”. Boboc, membru PNL Ianca, susține că deși problema aceasta este una serioasă și scăpată complet de sub control, pe Chiriță nu l-ar deranja câtuși de puțin, dovadă că o tratează cu indiferență. Asta în ciuda faptului că s-ar ”împiedica zilnic” în drumul spre birou, de câini aciuați în fața Primăriei, după cum mai semnalează PNL-istul.
Pentru a-și întări spusele, Boboc a trimis și o serie de fotografii în care se văd mai multe patrupede cum stau nestingherite în fața Primăriei din oraș.
”Pentru Chiriță nu contează nici că un copil din satul Perișoru a fost sfâșiat de câini în urmă cu un an de zile. Nu contează nici că oamenii se plâng zilnic de numărul exagerat de mare al câinilor din oraș și din satele Oprișenești, Perișoru, Plopu și Târlele Filiu. În loc să organizeze campanii de sterilizare a câinilor, așa cum se derulează cu succes în multe localități din țară, primarul preferă să ignore subiectul. Problema e că îl ignoră de 8 ani de zile, pentru că ultima campanie de sterilizare a câinilor a avut loc în Ianca în 2014. De atunci nu s-a mai făcut nimic, iar numărul câinilor abandonați pe străzi a crescut de la an la an”, a transmis Boboc, revoltat.
Acesta a mai punctat că grupul consilierilor PNL din Ianca, numai în 2022, a avut trei interpelări pe tema câinilor fără stăpân ce se plimbă pe străzile orașului. Potrivit sursei citate, aceștia ar fi tras un prim semnal de alarmă pe 24 februarie, însă prezentă la discuții, șefa Direcției Serviciilor Publice, care răspunde de gestionarea câinilor fără stăpân, Anca Dumitrache, ar fi motivat, la acea dată, că situația este generată de faptul că adăpostul pentru câini din Ianca are doar 69 de cuști, spațiu insuficient de cazare pentru numărul mare de câini de pe străzi.
”I s-a cerut să transmită o adresă către Primărie, în care să solicite o suplimentare de fonduri pentru extinderea adăpostului, solicitare pe care nu a făcut-o nici până în ziua de astăzi. Un nou semnal de alarmă a fost tras de consilierii PNL pe 30 iunie, iar un altul pe 27 octombrie. Pe 27 octombrie, primarul a dezvăluit adevăratul motiv pentru care nu se implică în campaniile de sterilizare și nu suplimentează fondurile pentru adăpost, soluții pe care le consideră ca fiind pierdere de timp și de bani. «Domnilor consilieri, până când legislația nu va fi modificată în direcția eutanasierii, nu vom avea soluții pentru dispariția câinilor de pe străzi», a declarat Fănel Chiriță. În vreme ce în alte localități ale țării lucrurile sunt ținute sub control și se găsesc soluții pe actuala lege, primarul Chiriță a abandonat problema și așteaptă schimbarea legii, iar în tot acest timp fiecare este pe cont propriu în Ianca”, a mai criticat Boboc.
Pentru a dovedi că subiectul a fost ridicat în ședința Consiliului Local de către consilierii PNL, acesta a transmis și câteva fotografii cu minuta ședinței, unde poate fi consultat dialogul ce a avut loc pe tema câinilor comunitari.
Care sunt soluțiile liberalilor
Subprefectul susține că o acțiune trebuie demarată de undeva pentru a stopa acest fenomen. Potrivit lui Adin Boboc, o soluție ar fi organizarea de campanii de sterilizare a câinilor, în special a celor cu stăpân, pentru că aceștia ar reprezenta sursa principală de înmulțire a patrupedelor de pe străzi. PNL-istul a dorit să atragă atenția că sunt multe asociații de protecție a animalelor care organizează gratuit astfel de campanii, însă condiția este ca autoritățile să le pună la dispoziție un spațiu în care să își desfășoare activitatea și să ofere cazare medicului veterinar.
”Solicitări în acest sens au venit și pe adresa Primăriei Ianca, dar nu s-a obosit nimeni să le răspundă. O altă campanie ar fi cea de informare a posesorilor de câini cu privire la faptul că, potrivit Legii 258/2013, sunt obligați să îi sterilizeze, altfel riscă amenzi între 5.000 și 10.000 lei. Angajații Direcției Serviciilor Publice și cei ai Poliției Locale ar trebui să meargă din poartă în poartă și să le explice oamenilor beneficiile unei astfel de campanii de sterilizare, să întocmească o evidență a câinilor cu stăpân și să îi programeze la sterilizat. După cum se vede, există servicii plătite din bani publici care au în sarcină să se ocupe de acest aspect. Nu consilierii locali trebuie să programeze câinii la sterilizat, așa cum a sugerat ironic viceprimarul PSD, în ședința CL din 30 iunie. «Haideți să luăm inițiativa ca fiecare dintre noi (consilierii locali) să aducem 150 de câini la sterilizare», a spus viceprimarul, neîncrezător în reușita unui proiect care nici măcar nu a demarat. Oamenii trebuie informați și că, în cazul în care își abandonează câinii pe străzi, riscă amenzi între 3.000 și 12.000 de lei. Eu cred că reprezentanții Poliției Animalelor ar trebui să meargă inclusiv în școli, pentru a le explica elevilor ce înseamnă să ai grijă un cățel. Copiii trebuie să înțeleagă că, atunci când iei decizia de a avea un cățel, ți-o asumi cu toate responsabilitățile, nu îl dai pe stradă atunci când te plictisești de el”, a mai spus Boboc.
Subprefectul consideră că în Ianca este nevoie de o amplă acțiune de sterilizare, vaccinare, microcipare, întocmire a unei evidențe a câinilor, dar și apariția unei pagini de Facebook unde aceștia să fie promovați spre adopție.
”Abia apoi să ne plângem că nu ne-a reușit. E simplu să spui din start «nu se poate» și să stai frumos în birou la căldură, în timp ce străzile sunt pline de câini, iar oamenii trăiesc zilnic cu teroarea că oricând pot fi mușcați”, a conchis sursa citată.