• cel puţin asta reiese din răspunsul transmis de reprezentanţii IPJ Brăila, care ne-au comunicat numărul celor care au asigurat permanenţa în perioada 29 iunie - 31 octombrie • conform documentului, este vorba despre 45 de ofiţeri şi 122 de agenţi de poliţie • în sesizările făcute publice pe site-ul Sindicatului “Diamantul”, agenţii se plângeau că sunt scoşi de pe lista de permanenţă, în locul lor fiind introduşi ofiţerii, pentru a beneficia de anumite sporuri •
Sporurile de permanenţă la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila se dau şi ofiţerilor şi agenţilor, în conformitate cu prevederile legale. Cel puţin asta reiese din răspunsul transmis de reprezentanţii IPJ Brăila, care ne-au comunicat numărul celor care au asigurat permanenţa în perioada 29 iunie - 31 octombrie.
Asta în condiţiile în care, luna trecută, unii agenţi aduceau acuzaţii grave la adresa ofiţerilor, potrivit cărora, cei mai mari în grad, se treceau pe lista de permanenţă, cam des, pentru a încasa un spor, în timp ce agenţii erau ţinuţi deoparte. De aceea, am solicitat date concrete la IPJ Brăila, de unde ni s-a transmis numărul celor care au beneficiat de acest spor, pentru permanenţa asigurată de acasă sau din teren. Şi, conform documentului, în perioada 29 iunie - 31 octombrie, a fost vorba despre 45 de ofiţeri şi 122 de agenţi de poliţie.
În sesizările făcute publice pe site-ul Sindicatului “Diamantul” se aduceau unele acuzaţii la adresa poliţiştilor din Ianca, însă conducerea Inspectoratului ne-a explicat concret cum s-au făcut programările pentru asigurarea permanenţei. “La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila au fost planificaţi, în perioada 29.06-31.10.2017, să asigure continuitatea îndeplinirii atribuţiilor specifice, în afara programului normal de lucru, de la domiciliu, şi au beneficiat de sporul de permanenţă, în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 78/2017 privind condiţiile de acordare a majorării salariale pentru personalul Ministerului Afacerilor Interne, planificat să asigure continuitatea îndeplinirii atribuţiilor specifice, 45 de ofiţeri şi 122 de agenţi de poliţie. Aceştia fac parte din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, Serviciul şi Biroul de Investigaţii Criminale, Serviciul Criminalistic, Serviciul Rutier, Biroul Proximitate, Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, Poliţia Oraşului Însurăţei, Poliţia Oraşului Făurei, Poliţia Oraşului Ianca, Secţia 1 de Poliţie Rurală Brăila, Secţia 2 de Poliţie Rurală Brăila şi Secţia 4 de Poliţie Rurală Ianca”, se arată în răspunsul IPJ Brăila.
Totuşi, reclamanţii care şi-au transmis nemulţumirea către Sindicatul Poliţiştilor din România “Diamantul” spuneau că la IPJ Brăila sunt probleme mari cu “permanenţa la domiciliu”, stimulentele financiare, respectiv sporul de permanenţă, fiind încasate ilegal de anumiţi ofiţeri, în timp ce la agenţii de poliţie, cei care sunt efectiv în teren, nu prea ajung aceste sporuri. Încă de la momentul când s-a aruncat cu acuzaţii, surse din rândul poliţiştilor ne-au spus că acestea nu se confirmă, întrucât agenţii nu sunt scoşi de pe liste. “Un aspect foarte important ar fi cum se face că, până să se ofere stimulente financiare (n.r. - în 2016 s-a câştigat acest drept), toţi lucrătorii efectuau acest serviciu, iar de câteva luni, aceştia au devenit «incompetenţi», ofiţerii s-au deşteptat şi şi-au împărţit graficul între ei! Problema cred că este generală, dar deosebită la Secţiile de la IPJ Brăila! (...) La serviciile de permanenţă, şefii şi ofiţerii sunt pontaţi câte 8 ore cu 75%, deşi prezenţa lor este sporadică. S-au pontat singuri fără a participa la vreun eveniment”, era unul dintre mesajele de la Brăila.
La Poliţia Ianca nu au fost probleme
În plus, în alte mesaje se exemplificau mai multe secţii de poliţie rurală, printre care şi Poliţia Oraşului Ianca, unde ar fi apărut într-o planificare separată, pentru spor, doi ofiţeri, adică şeful poliţiei oraşului Ianca şi un ofiţer de la judiciar. Potrivit agenţilor reclamanţi, aceştia nu au venit efectiv la vreun eveniment, ci doar pe hârtie, deci nu aveau de ce să încaseze vreun spor. Se mai arăta că la Secţia 4 era aceeaşi problemă, adică şeful secţiei şi un alt ofiţer au împărţit, pe listă, graficul de permanenţă, deşi aceştia nu s-au deplasat la vreun eveniment. În răspunsul transmis de IPJ Brăila ni s-a explicat cum s-au dat sporurile şi la Ianca. “În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că, şeful Poliţiei Oraşului Ianca nu a fost nominalizat şi nici nu a beneficiat de prevederile O.M.A.I. 78/2017 privind condiţiile de acordare a majorării salariale pentru personalul MAI planificat să asigure continuitatea îndeplinirii atribuţiilor specifice, în afara programului normal de lucru. Referitor la exemplul privind Secţia 4 Poliţie Rurală Ianca, precizăm că doar în luna septembrie 2017, au fost nominalizaţi şeful secţiei şi un alt ofiţer de poliţie, fără a exista o suprapunere cu serviciul de permanenţă la continuitatea conducerii întocmit la nivelul Poliţiei Oraş Ianca”, au mai explicat reprezentanţii IPJ Brăila. În acelaşi răspuns ni s-a comunicat şi care sunt prevederile legale cu privire la acest spor de permanenţă. “Condiţiile de acordare a majorării salariale sunt reglementate de art. 3, alin. (1), lit. a şi b din O.M.A.I. 78/2017 privind condiţiile de acordare a majorării salariale pentru personalul MAI planificat să asigure continuitatea îndeplinirii atribuţiilor specifice, în afara programului normal de lucru, de la domiciliu, precum şi activităţile pentru care se asigură continuitatea îndeplinirii atribuţiilor specifice poliţiştilor, neexistând nicio interdicţie pentru ca personalul cu funcţie de conducere să beneficieze de prevederile actului normativ mai sus menţionat”.
Ofiţerii care sunt prinşi în graficul de permanenţă pot primi sporul pentru “permanenţa la domiciliu”, de 40%, iar în cazul în care trebuie să plece de acasă, pentru a se deplasa la evenimentul semnalat, sporul se măreşte şi ajunge la 75%.