Subiectele de la Testele Nationale si Bacalaureat se vor sti din ianuarie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Subiectele de la Testele Nationale si Bacalaureat se vor sti din ianuarie

In urma cu doua zile, Ministerul Educatiei a publicat pe site-ul sau noile Metodologii de organizare si desfasurare a examenelor nationale din anul 2007, care contin citeva modificari insemnate. Cel mai important este faptul ca la ambele examene subiectele pentru toate probele scrise vor fi publicate pe site-ul MEdC, http://www.edu.ro/, pina la data de 15 ianuarie 2007. Dintre aceste subiecte, In ziua aferenta sustinerii fiecarei probe, va fi extrasa varianta pentru rezolvarea careia va fi elaborat, In cursul aceleiasi zile, baremul de corectare. La cerere, candidatii vor avea voie sa-si vada lucrarea, dupa afisarea rezultatelor finale. Recorectarea nu se va mai face in alt judet, ci in judetul de care apartine centrul de examen. In cazul In care sint contestate lucrari care au obtinut note initiale cuprinse Intre 4,50 si 4,99 sau o nota cel putin egala cu 9,50, nota definitiva va fi cea obtinuta In urma recorectarii.
Au fost eliminate 4 zile din calendarul examenului de Bacalaureat numarul de zile pentru probele orale fiind redus de la 6 la 4 si s-au mai redus 2 zile din cele alocate evaluarii lucrarii candidatilor, astfel ca Bacalaureatul va dura numai doua saptamini. In vederea realizarii acestui lucru, dupa fiecare proba lucrarile se vor corecta, deschide, iar notele vor fi trecute in cataloage.
Va fi acordata nota maxima pentru toti candidatii care au obtinut premii la olimpiadele internationale la disciplinele la care acestia sustin probe.
S-au revizuit programele si bibliografia pentru cele doua examene, Testele Nationale si Bacalaureat si, numai in cazul Bacalaureatului, a fost redus numarul de discipline din care pot alege candidatii, la proba E de la 116 au ramas 111, iar la proba F de la 71 au ramas numai 11. De asemenea, profesorii care vor fi implicati in organizarea si desfasurarea examenelor vor semna un contract cu Ministerul Educatiei in care vor fi precizate explicit drepturile si obligatiile fiecarei parti, precum si consecintele in cazul nerespectarii lor. De asemenea, MEdC va reglementa In timp util prin ordin de ministru cuantumurile si modalitatea de plata a tuturor celor implicati In desfasurarea examenelor.

A disparut educatia fizica de la ultima proba a Bacalaureatului

La Testele Nationale disciplinele de examen au ramas aceleasi: Limba si literatura romana, Matematica, Geografie sau Istorie.
La Bacalaureat a ramas acelasi numar de probe, dar s-a micsorat numarul de discipline dintre care puteau alege candidatii. Oral se vor sustine doua probe, la limba si literatura romana si la limba moderna, dupa acelasi tipic ca si pina acum, evaluarea realizindu-se tot cu note, minimul promovarii fiind asigurat de nota cinci. Examenul de bacalaureat se va promova cu nota sase.
Prima proba scrisa se va sustine la limba si literatura romana, toti candidatii, apoi a doua proba, cea obligatorie a profilului, a ramas pentru majoritatea candidatilor Matematica - Matematica-informatica, Stiintele naturii, Filiera tehnologica. La Filiera vocationala se va da proba la Istorie sau Geografie. Absolventii de la Filiera teoretica pot selecta diferite discipline pentru proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii. Cei de la Filologie pot alege dintre: o limba moderna, alta decit cea data la oral, sau latina, cei de la Stiinte sociale pot alege dintre Istorie, Geografie, Economie, Filozofie si Psihologie, cei de la Matematica-informatica pot alege dintre Fizica, Chimie, Biologie si Informatica, iar cei de la Stiintele naturii intre Fizica, Chimie si Biologie. Cei de la Filiera tehnologica au de ales intre multe discipline de specialitate, ca si cei de la Filiera vocationala.
Cele mai multe modificari au intervenit la ultima proba, cea la alegere dintre celelalte arii curriculare, unde din 71 de discipline au ramas 11. La Filiera teoretica, specializarea Filologie se poate alege intre Economie, Istorie, Geografie si Filozofie, la Stiinte sociale se poate alege intre o Limba moderna si Matematica, iar la Matematica-informatica, Stiintele naturii si Filiera vocationala se poate alege intre o Limba moderna, Istorie, Geografie, Economie si Filozofie. La Filiera tehnologica, specializarea Servicii, au mai ramas disciplinele: Istorie, Geografie, Economie, la Resurse naturale si protectia mediului - Chimie, Biologie, Istorie, Geografie, iar la Tehnic - Fizica, Chimie, Istorie sau Geografie.
Ambele metodologii au fost publicate pe site-ul MEdC, http://www.edu.ro/ (sectiunea Noutati) si vor fi in curind publicate sub forma de brosura si de catre Inspectoratul Scolar.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro