Subiecte surprinzătoare la prima probă a Evaluării Naţionale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Subiecte surprinzătoare la prima probă a Evaluării Naţionale

Tendinţa din ultimii trei ani de la Evaluarea Naţională, de a da subiecte de creativitate şi nu de toceală, s-a menţinut. Cei 2.237 de elevi înscrişi au primit spre rezolvare două subiecte, fiecare cu câte două subpuncte, care valorau în total 78 de puncte la care se adăugau alte 12 puncte acordate pentru redactarea lucrării, adică unitatea compoziţiei, coerenţa textului, registrul de comunicare, stilul şi vocabularul adecvate conţinutului, ortografie, lizibilitate şi aşezarea corectă a textului în pagină. La final, fiecare lucrare mai primeşte 10 puncte din oficiu.
Textul la prima vedere de la primul subiect a fost o poezie a lui Ion Minulescu, "Rânduri pentru Anul Nou", pe baza căruia s-au formulat cerinţele ce vizau cunoştinţe de morfologie şi teorie literară. De asemenea, li s-a solicitat copiilor şi redactarea a două compuneri, una de 30 - 50 de cuvinte despre semnificaţia titlului poeziei şi o alta de 150 - 250 de cuvinte în care să-şi exprime opinia despre semnificaţia mesajului poeziei. La subiectul doi, elevii au primit un text nonliterar despre empatie, cuvânt pe care nu-l cunoşteau dar care era explicat, pe baza căruia au avut de răspuns la alte două seturi de itemi. Primul set de întrebări viza înţelegerea textului şi verificarea noţiunilor de sintaxă. La subiectul B se solicita redactarea unei naraţiuni de 80 - 150 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare petrecută în timpul participării la o întâlnire organizată de şcoală cu un scriitor contemporan. Această solicitare a luat pe toată lumea prin surprindere, atât elevi, cât şi profesori. Elevii din clasele a VIII-a A şi B de la Şcoala "Ion Creangă" au spus că subiectele nu li s-au părut dificile, dar nu se aşteptau la ele, au fost luaţi prin surprindere. Cu toate acestea, ei au spus că s-au descurcat, au reuşit să rezolve şi se aşteaptă la note mari, mulţi dintre ei chiar note peste 9.00. "Structura subiectelor a corespuns cu ceea ce au primit la simulare, iar conţinutul a fost conform programei şcolare. Au fost chestiuni accesibile, cu excepţia acelei naraţiuni care i-ar fi putut pune în dificultate pe elevi pentru că de obicei asemenea evenimente nu prea se organizează în şcoală. În rest, toate subiectele au fost cuantificabile, clare, pentru elevii brăileni nu ar fi trebuit să fie nimic nou pentru că totul s-a lucrat la clasă, sunt chestiuni gramaticale elementare. Compunerea a luat prin surprindere, dar întăreşte tendinţa din ultimii ani, că elevii trebuie să fie creativi, să gândească, nu să tocească. Sunt convins că elevii s-au descurcat şi că vom avea note foarte bune, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani. Cred că nota maximă va fi mai greu de acordat din cauza acestei naraţiuni, dar pentru 9.50 nu cred că vor fi probleme", a explicat prof. Adrian Simion, inspectorul şcolar de limba şi literatura română.

Proba la limba şi literatura român reluată la ora 13.00 pentru un elev de la Unirea

Din punct de vedere organizatoric, la nivelul judeţului Brăila, nu s-au semnalat probleme decât într-o singură şcoală din judeţ. La unitatea de învăţământ din Unirea, în timpul examenului unui elev i s-a făcut rău, a avut cel mai probabil o cădere de calciu, şi a fost nevoie să iasă din examen pentru a primi ajutor de specialitate la cabinetul medical. Pentru că el nu se mai putea întoarce în sala de clasă şi ca să nu piardă examenul, comisia judeţeană a solicitat Ministerului Educaţiei permisiunea de a relua proba pentru acest elev de la ora 13.00, cu subiectele de rezervă, solicitare care a şi fost aprobată. Şi anul acesta toate sălile de clasă au beneficiat de supraveghere video, inclusiv locurile unde s-au depozitat bagajele şi cel în care s-au multiplicat subiectele.
Proba următoare va avea loc miercuri la matematică. Afişarea primelor rezultate este planificată pentru data de 27 iunie, ora 16.00, iar constaţiile se vor putea face în intervalul orar 16.00 - 20.00 în aceeaşi zi. Rezultatele finale se afişează pe 1 iulie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro