Subiecte lejere la matematică şi istorie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Subiecte lejere la matematică şi istorie

Cea de-a doua probă scrisă a examenului de bacalaureat, ce putea fi dată la matematică de către absolvenţii profilului real sau la istoria românilor, de către cei care au absolvit cursurile la profil uman, nu a avut subiecte cu grad înalt de dificultate.
Inspectorul de matematică Mihaela Giurcă a precizat că subiectele la ambele tipuri, M1 şi M2, au fost conform modelelor studiate şi au avut dificultate medie. "La M1 subiectul III, itemul al doilea, care viza cunoştinţe de analiză matematică necesita ceva mai multă atenţie pentru rezolvare, dar în rest subiectele nu ar fi trebuit să pună probleme. Din păcate, celor care au absolvit în anii anteriori, care au pierdut legătura cu şcoala, le-a fost mai dificil. Eu am văzut, în centrul în care am fost, chiar şi pagini goale", a spus inspectorul Mihaela Giurcă.
Candidaţii de la Colegiul Economic "Ion Ghica" au ieşit de la examen destul de mulţumiţi. "Nu pot spune despre bac-ul la mate că a fost foarte greu ori foarte uşor. Mă aşteptam la un asemenea grad de dificultate. Am abordat fiecare subiect, unele în întregime, altele doar anumite subpuncte. Oricum, cred că orice elev putea să obţină o notă de trecere, dacă mai «dădea» din în când pe la şcoală". În schimb, altor candidaţi bacalaureatul la matematică li s-a părut dificil. "Mie mi s-a părut greu, subiectele au avut un grad de dificultate ridicat şi nu am putut aborda atât de mult cât mi-aş fi dorit", a declarat un candidat care a dorit să-şi păstreze anonimatul.
La istorie, însă, subiectele au fost chiar foarte accesibile. Chiar şi cei care nu au învăţat puteau, cu atenţie, să obţină o notă între şase şi şapte. Pe baza unor texte trebuia să identifice nişte răspunsuri deja date în text. Nu trebuia decât să citească foarte atent şi să înţeleagă şi obţineau punctajul maxim. În schimb, subiectul III solicita memoria. Absolvenţii trebuia să ştie date, nume, să facă anumite corelaţii, ceea ce nu era la îndemâna tuturor. "Subiectele au fost accesibile, se putea lua o notă de trecere foarte uşor. Cred că vor fi note maxime. Ceva mai dificil a fost eseul despre diplomaţie şi conflict, dar depinde şi de barem cum vor fi evaluate lucrările. Chiar şi elevi mai puţin pregătiţi pot lua o notă de trecere", a precizat profesorul Mircea Moroşanu, directorul Liceului "Iorga".
Această părere au accentuat-o şi absolvenţii de la centrul de examen organizat la Liceul "Iorga". "Exceptând ultimul subiect, mie mi s-a părut uşor bac-ul la istorie. La partea a-III-a era mai mult vorba de tocit ani, decât de învăţat. Ceea ce mă aşteptam să îmi pice la eseu, mi-a picat la celelalte două subiecte, am fost bine pregătită, deci mă aştept ca la primele două părţi să obţin punctaj mare". Un alt candidat însă a fost surprins de subiectul III. "Ne aşteptam să pice «Diplomaţie şi Conflict», însă nu în măsură mare. A fost dificil pentru că trebuia să cunoşti toţi anii şi toate evenimentele care au avut legătură cu ei: tratate, bătălii etc. Pe lângă asta trebuia să respecţi ordinea cronologică şi să foloseşti anumiţi itemi".
Din punct de vedere organizatoric nu au fost probleme, de această dată nu au fost prinşi candidaţi copiind, nici măcar nu au fost surprinse încercări de fraudare. Interesant a fost faptul că la centrul de examen de la Liceul "Cerna", profesorii au descoperit în toalete fiţuici clasice pentru disciplina istorie. Ca urmare, candidaţii care au dat ieri proba la istorie nu au avut voie să meargă la toaletă. Preşedintele comisiei de bacalaureat, inspectorul şcolar general adjunct Romeo Mocanu, a precizat că în aceste situaţii comisiile de examen au puterea de a lua ce decizii consideră că sunt corecte pentru a evita orice încercare de fraudare.
Ultima probă a bacalaureatului va avea loc vineri şi se va da la o disciplină la alegere, conform profilului şi specializării. Elevii de la profilul real, tehnic, profilul resurse naturale şi protecţia mediului şi profilul militar din filiera vocaţională pot opta pentru disciplinele: fizică, chimie, biologie sau informatică. Candidaţii care au absolvit profilul umanist, profilul servicii sau profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu excepţia celui menţionat anterior, pot alege dintre: geografie, filosofie, logică şi argumentare, economie, psihologie sau sociologie. Rezultatele preliminare se vor afişa duminică, iar miercuri se vor afla rezultatele finale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro