Mergi la conţinutul principal

Subiecte dificile la proba de limba şi literatura română

Prima probă scrisă a examenului de bacalaureat le-a adus candidaţilor subiecte dificile la examenul de limba şi literatura română. La această probă au fost înscrişi 440 de candidaţi, însă au lipsit 56, adică aproape 13%, mult mai mulţi procentual decât la examenul din vară. Cei 383 de prezentaţi au avut subiecte diferite la limba şi literatura română, astfel că subiecte pentru profil uman au primit 48 de candidaţi, iar subiecte pentru profil real 335.
Un candidat de la Liceul "Brâncoveanu" a fost eliminat pentru că i-a sunat telefonul mobil, pe care-l avea asupra lui, în timpul examenului. Neglijenţă sau tentativă de fraudă, pentru supraveghetori nu a contat, a fost eliminat, pentru că i se amintise înainte de examen că nu are voie cu telefonul în clasă şi chiar a semnat că i s-au adus aceste lucruri la cunoştinţă.
Diferenţele între cerinţele de real şi uman la subiectele I şi II sunt relativ mici. La subiectul I, pe baza unui text, "Rusoaica" de Gib Mihăescu la real şi "Lydda" de Duiliu Zamfirescu la uman, s-au formulat nouă itemi ce solicitau atât cunoştinţe de limba română, cât şi cunoştinţe de teorie literară. La subiectul al II-lea se cerea redactarea unui text argumentativ de 150-300 de cuvinte.
La profil real tema a fost "importanţa respectării unor reguli într-un domeniu de activitate", iar la uman despre "rolul presei literare într-o epocă istorică şi culturală". O lovitură pentru majoritatea candidaţilor a fost cel de-al treilea subiect care a vizat poezia. La ambele profiluri tema a fost viziunea despre lume reflectată într-un text poetic, dar în timp ce la real se cerea un text din creaţia lui George Bacovia, la profil uman s-a solicita raportarea la creaţia unui autor care aparţine perioadei postbelice. "Cu subiectul acesta i-a luat prin surprindere. Este a patra oară consecutiv când primesc poezie şi nu se aşteptau, este cam mult. La uman mai ales consider că a a fost deosebit de dificil, trebuiau să aleagă Marin Sorescu, Nichita Stănescu sau chiar Cărtărescu, teme grele. Dar şi în aceste condiţii sunt optimist, se poate lua şase cu primele două subiecte", a explicat inspectorul de limba şi literatura română, prof. Adrian Simion.
Probele scrise vor continua mâine, când candidaţii vor susţine proba obligatorie a profilului, adică vor da matematică, cei de la real, sau istorie, cei de la uman. Pe 29 august se va da proba la alegere a profilului şi a specializării, iar primele rezultate se afişează pe 1 septembrie. În zilele de 2 şi 3 septembrie se vor reanaliza lucrările pentru care au fost contestate notele, iar pe 4 septembrie se publică rezultatele finale.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro