Subiecte de nivel mediu, fără surprize, la simulare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Subiecte de nivel mediu, fără surprize, la simulare

Ieri dimieaţă, aproape 4.800 de elevi din clasele a XI-a şi a XII-a au participat la simularea probei de limba şi literatura română. Inspectorul de specialitate, prof. Adrian Simion, a explicat că subiectele au fost în conformitate cu programa de bacalaureat anunţată. "Interesant mi s-a părut că la ambele profile structura a fost asemănătoare. La clasa a XI-a s-a dat comedia, la clasa a XII-a romanul, la profilul uman fiind cerinţe de mai mare complexitate. Eu mă aştept la rezultate bune, însă avem o problemă cu evaluarea. Sunt numai 82 de perofesori corectori şi 4.800 de lucrări. Va lua mai mult timp corectarea pentru că profesorii trebuie să-şi facă şi orele. Cred, totuşi, că până pe 14 martie vom reuşi să terminăm", a declarat inspectorul Adrian Simion. 

La clasa a XII-a, profil real, elevii au primit la primul subiect un fragment din dramaturgia lui Teodor Mazilu, "Somnoroasa aventură", la care s-au raportat cerinţele de vocabular şi teorie literară, ultima cerinţă solicitând un comentariu de 60 - 100 de cuvinte referitor la câteva replici din fragmentul dat. La subiectul al doilea trebuia scris un text de tip argumentativ de 150 - 300 de cuvinte despre importanţa călătoriilor în formarea personalităţii tinerilor. Ultimul subiect, al treilea, cerea realizarea unui eseu de 600 - 900 de cuvinte, în care să se prezinte particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-un text narativ studiat aparţinând lui Liviu Rebreanu.
La profil uman, cei de clasa a XII-a au primit la primul subiect un fragment din dramaturgia lui Tudor Muşatescu, "Titanic Vals", la care s-au raportat itemii ce vizau noţiuni de vocabular şi teorie literară, ultima cerinţă fiind de acelaşi fel cu cea de la profilul real. La subiectul II s-a solicitat redactarea unui text argumentativ despre importanţa disciplinelor umaniste, iar la subiectul al III-lea se cerea redactarea unui eseu de 600 - 900 de cuvinte în care să se prezinte relaţia dintre două personaje dintr-un text narativ studiat, aparţinând lui Liviu Rebreanu.

La clasa a XI-a elevii trebuia să cunoască bine comedia

Elevii de clasa a XI-a, profil real, au avut la primul subiect un fragment din "Mărgărita" de Vasile Alexcsandri, la care s-au raportat cele opt cerinţe de vocabular şi teorie literară. La ultimul item s-a cerut un comentariu de 60 - 100 de cuvinte referitor la un fragment din textul dat. Subiectul II a solicitat realizarea unui text argumentativ de 150 - 300 de cuvinte despre impactul reţelelor de socializare asupra tinerilor, iar la ultimul subiect s-a cerut un eseu de 600 - 900 de cuvinte în care să se prezinte particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-o comedie studiată.
Pentru cei de la profilul uman, la subiectul I s-a dat un fragment din "Tinereţe fără tinereţe..." de Mircea Eliade, la ultimul item solicitându-se un comentariu de 60 - 100 de cuvinte referitor la câteva rânduri din textul dat. Textul argumentativ de la subiectul II trebuia să aibă ca temă rolul artei în educarea tinerilor, iar la subiectul III s-a cerut un eseu de 600 - 900 de cuvinte în care să se prezinte relaţia dintre două personaje dintr-o comedie studiată.
Proba la limba şi literatura română s-a desfăşurat fără probleme din punct de vedere organizatoric. Urmează mâine proba obligatorie a profilului, la matematică pentru cei de la real şi la istorie pentru cei de la uman. Interesant va fi că elevii de clasa a XI-a de la uman au fost nevoiţi să înveţe în avans materia de clasa a XII-a pentru a susţine această simulare. Vineri elevii vor da proba la alegere a profilului.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro