Subiecte copy-paste la faza locală a Olimpiadei de limba engleză | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Subiecte copy-paste la faza locală a Olimpiadei de limba engleză

Şi unii profesori de limba engleză fac copy-paste atunci când este vorba să propună subiecte pentru olimpiadă, faza locală. Concret, subiectul III de la Olimpiada de limba engleză de anul trecut, faza judeţeană, subiect ce solicita noţiuni de gramatică a limbii prin intermediul a trei exerciţii, a fost propus şi anul acesta elevilor de clasa a IX-a la faza locală. Practic, lucrarea a mai avut în plus un singur exerciţiu pe care elevii să nu-l fi cunoscut dinainte, situaţie care i-a dezavantajat pe mulţi concurenţi. Alţii, în schimb, s-au bucurat pentru că lucraseră deja la clasă subiectele cu pricina.

"Subiectele nu sunt copiate integral de la faza judeţeană. Comisia de profesori metodişti, pe baza propunerilor profesorilor de limba engleză din toate şcolile, alcătuieşte subiectele prin tragere la sorţi. Fiecare coală cu subiecte este tăiată apoi fâşiuţe cu fiecare exerciţiu şi aceste fâşiuţe se pun pe categorii de subiecte, cu faţa în jos. Un profesor apoi extrage la întâmplare câte un exerciţiu din fiecare categorie şi se alcătuieşte matricea cu subiectele pentru olimpiadă. Faptul că unele subiecte au fost aceleaşi cu cele de anul trecut a fost o pură întâmplare. Acele subiecte au fost propuse tot de profesorii din sistem. Nimeni nu a făcut intenţionat aşa ceva. Nu a făcut un singur om subiectele", a spus inspectorul de specialitate, prof. Mirela Dumitru.

Din comisia profesorilor metodişti a făcut parte şi profesoara Elena Dumitriu de la Colegiul "Murgoci". Ea ne-a povestit că a luat baza de subiecte de la inspectorul de specialitate, a rupt fâşii colile, pe exerciţii, le-a sortat pe categorii şi apoi profesorii au tras la sorţi din fiecare grămadă. "Nu cred că ar fi trebuit puse ca propuneri acele subiecte. Ce mi s-a dat, asta am tăiat, nici nu m-am uitat la ele. Eu nu am văzut nicio intenţie, eram oameni vechi, cred că a fost o întâmplare", a explicat şi profesoara Elena Dumitriu. La unele clase au fost chiar şi câte opt propuneri de subiecte, la altele doar trei sau patru, iar la o clasă au fost şi mai puţine, însă profesoara Dumitriu nu a reţinut la care clasă. Acelaşi mod de realizare a subiectelor pentru olimpiadă l-a descris şi profesorul de limba engleză de la Liceul "Iorga", Virgil Atanasiu. "Din raţiuni de secretizare eu nu m-am uitat la subiecte, nu m-am uitat să văd ce fac colegii mei. Sigur, este nefiresc să se regăsească în subiectele de anul acesta cele date anul trecut, dar motivul pentru care s-a întâmplat acest lucru nu-l cunosc. Din câte ştiu aşa ceva nu s-a mai întâmplat", a spus profesorul Virgil Atanasiu.

Profesorii nu mai vor să facă muncă patriotică şi să propună subiecte pentru olimpiade

O ipoteză care ar putea lămuri întâmplarea ar fi aceea că baza din care s-au ales subiectele a fost extrem de redusă, iar profesorul Atanasiu crede că s-ar fi putut întâmpla acest lucru pentru că dascălii s-au săturat să facă muncă voluntară, să propună subiecte.

Referitor la situaţia creată, inspectorul general Viorel Botea a declarat că ar fi trebuit trimise subiecte originale, dar că acum s-a văzut că nu are cine să le facă. "Pentru noi este o onoare să facem subiecte originale pentru olimpiada de matematică, însă ce s-a întâmplat nu este o mare nenorocire. A fost doar faza locală, importantă este faza judeţeană, unde vin subiecte de la Bucureşti. Nu cred în aranjamente ca să se califice un elev sau altul. Dacă un profesor nu trimite la olimpiada judeţeană cei mai buni elevi ai lui pierde şi nu cred că ar vrea cineva aşa ceva. E drept, trebuia să se propună subiecte originale, dar a fost doar o întâmplare", a explicat inspectorul general Viorel Botea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro