Inspectorul de specialitate, Ana Maria Zlavog, a precizat ca subiectele la ambele clase au fost accesibile, nu au pus probleme deosebite si au respectat nivelul mediu de dificultate, potrivit standardelor unui examen national. "Foarte important consider ca este si faptul ca s-au respectat modelele anterioare oferite de CNCEIP. Ca structura, punctaj, competente de receptare si analiza, pentru texte la prima vedere. Primul subiect, de 60 de puncte, viza intelegerea notiunilor de vocabular, fonetica, elaborare de enunturi si comunicare. La subiectul al doilea elevii au avut de redactat compuneri. La clasa a VII-a trebuia sa realizeze descrierea unui tablou de toamna din natura, cu referire la o zi insorita de toamna. La clasa a VIII-a aveau de aratat trasaturile reale sau imaginare ale unui prieten din familie. Si textele la prima vedere selectionate au fost accesibile virstei elevilor. Sint multumita pentru ca toate pregatirile, monitorizarile, simularile realizate pentru tezele cu subiect unic au vizat exact realizarea de rezumate, descrieri, portrete si cred ca elevii vor avea rezultate bune la aceasta teza. Speram la un procent mai bun de note peste cinci, mai ales ca nu s-a schimbat structura subiectelor fata de anul trecut. Creativitatea, lucrarile personalizate, estetica tezelor, acestea vor fi elementele care vor diferentia tezele", a spus inspectorul de specialitate Ana Maria Zlavog.
La clasa a VII-a, elevii au avut ca text la prima vedere un fragment din "Consul si Taita" de Alexandru Mitru, iar la clasa a VIII-a au avut un fragment din poezia "O noapte" de George Topirceanu. In toate scolile s-au facut simulari, iar in peste 20 de scoli s-au facut monitorizari stricte ale modului de pregatire a elevilor pentru tezele cu subiect unic. Mai mult, de la inceputul anului scolar au participat la cursuri de formare mai multi profesori din mediul rural.
Copiii se asteapta la note bune la teza de limba romana
Elevii de la Scoala "C. S. Aldea" au iesit ieri multumiti de la teza. Un grup de eleve de la clasa a VII-a erau multumite de ceea ce au facut, se asteptau la note de opt sau noua. Cel mai dificil li s-a parut faptul ca trebuia sa motiveze folosirea virgulei in enuntul "Sint cioplitor in piatra, ii raspunde baiatul".
La clasa a VIII-a, mai dificil li s-a parut elevilor sa realizeze o compunere in care sa-si exprime opinia despre semnificatiile sau despre mesajul poeziei "O noapte" de George Topirceanu. Baietii de la clasa a VIII-a spuneau ca spera la note bune, peste sapte.
"Subiectele au avut un grad mediu de dificultate, dar accentul cade pe generare de text descriptiv, interpretarea valorii stilistice dintr-un text liric. Aceste lucruri ridica dificultatea, este vorba despre talentul si vocabularul fiecarui elev. In alta ordine de idei, subiectele au fost conform programei. Ei sint nerabdatori acum sa vada baremul, iar noi speram ca rezultatele sa fie bune", a punctat Virginia Mihailescu, profesor de limba si literatura romana. Elevii din clasele a VII-a si a VIII-a de la Grupul Scolar "Anghel Saligny" considera ca teza a fost usoara, insa, cu toate acestea, nota pe care o anticipeaza este intre 6.00 si 7.50. "A fost foarte usor! Daca am mai gresit pe ici, pe colo, se datoreaza neatentiei", a spus o eleva din clasa a VIII-a. Un alt elev, din clasa a VII-a, ne-a confirmat si el ca teza cu subiect unic a fost accesibila, el subliniind ca prin invatarea constanta se obtin doar rezultate bune.