O firmă din Brăila este implicată în scandalul "Jaful de la Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţii". În urma unui raport de audit al Ministerului de Finanţe la această agenţie a reieşit că 14 firme, printre care şi "Gestaco Business" din Brăila, sunt favorite în contractarea cu agenţia. Dezvăluirile legate de modul de atribuire a dosarelor de evaluare vin la puţină vreme după ce însuşi premierul Mihai Răzvan Ungureanu a sesizat Parchetul cu privire la o serie de nereguli depistate la ANRP. De altfel, Guvernul a decis chiar luna trecută suspendarea pe o perioadă de 6 luni a emiterii titlurilor de despăgubire în cazul imobilelor naţionalizate.
În urma auditului efectuat la ANRP au fost descoperite nereguli grave în modul de repartizare a dosarelor de despăgubire. Despre implicarea firmei brăilene în acest scandal, raportul de audit consemnează faptul că "Gestaco Business Consulting" este pe primul loc într-un top al plăţilor făcute de ANRP în 2010 către firme de evaluare. Mai precis, în raportul ministerului se arată că "Gestaco Business" a încasat circa 100.000 de euro în 2010 de la agenţie şi încă circa 33.000 euro în 2011. Ca o completare, firma brăileană a fost implicată şi în scandalul legat de subevaluarea activelor sau acţiunilor unor mari companii pentroliere gen "Rompetrol Rafinare" sau "Rompetrol Well Services". De asemenea, societatea "Gestaco Business" este reclamată şi de micii acţionari de la "Istru" SA, tot pentru subevaluarea forţată a companiei, astfel încât acţionarii ce vor să iasă din societate să încaseze sume cu mult mai mici decât li s-ar cuveni.
După ce Guvernul a decis sistarea pe o perioadă de 6 luni a emiterii titlurilor de despăgubire în cazul imobilelor naţionalizate şi Parchetul a fost sesizat în privinţa unor nereguli grave la Agentia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), un raport de audit comandat de Ministerul de Finanţe, la cererea actualului sef al ANRP, arată că în 2010-2011 au fost plătite servicii de evaluare a proprietăţilor către aceleaşi societăţi de evaluare, cu peste 1 milion de euro, dar că acestea prezintă nereguli. Raportul a fost cerut de către actualul preşedinte al ANRP, Dorina Danielescu, şi a vizat anii 2010 şi 2011, perioadă când la conducerea agenţiei se afla Crinuţa Dumitrean, care a fost demisă de ex-premierul Emil Boc.
Demisia lui Dumitrean a survenit arestării vicepreşedintelui ANRP Remus Baciu într-un dosar de corupţie, în care oficialul este acuzat că ar fi primit peste 400.000 de lei în schimbul urgentării soluţionării anumitor dosare de despăgubire a unor foşti proprietari de imobile naţionalizate. "Atât în anul 2010, cât şi în anul 2011, cele mai mari sume plătite de ANRP pentru serviciile de evaluare a proprietăţilor au fost achitate cu precădere către aceleaşi societăţi de evaluare sau evaluatori - persoane fizice autorizate". O altă problemă sesizată a fost şi aceea că repartizarea dosarelor de despăgubire pe evaluatori s-a realizat la propunerea consilierului care asigura relaţia cu evaluatorii şi nu aleatoriu de către Comisia Centrală de Stabilire a Despăgubirilor.
Aproape 6 miliarde de lei vechi pentru "Gestaco Business" în 2010 şi 2011
Lista evaluatorilor la care se face referire în raport nu este lipsită de surprize pentru că printre aceştia se numără, în primul rând, o firmă din Brăila implicată în mai multe scandaluri legate de subevaluări forţate. Mai mult, potrivit presei centrale, firma s-ar fi aflat la un pas de excluderea din rândul evaluatorilor autorizaţi, tocmai pentru implicarea în aceste cazuri dubioase.
Aşa cum se arată în auditul de la ANRP, în 2010, cei mai mulţi bani de la ANRP pentru contracte de evaluare a primit firma "Gestaco Business Consulting", din Brăila, 444.623 lei adică undeva peste 100.000 de euro. Anul următor, încasările au scăzut la 141.389 lei, adică echivalentul a circa 33.000 euro la cotaţia de acum. Aşadar, firma a încasat în doi ani aproape 600.000 lei (adică aproape 6 miliarde de lei vechi) de la ANRP.
După cum consemnează presa centrală, firma din Brăila s-ar fi aflat la un pas de excluderea din rândul evaluatorilor autorizaţi, fiind acuzată de subevaluarea activelor sau acţiunilor unor mari companii, printre care şi "Rompetrol Rafinare" sau "Rompetrol Well Services". Concret, "Gestaco Business" ar fi fost acuzată că a subevaluat acţiunile celor două companii din grupul "Rompetrol", astfel încât kazahii de la "KazMunai Gaz" ar fi ajuns să plătească un preţ mai mic per acţiune în 2009 comparativ cu 2007, pentru cumpărarea unui pachet din "Rompetrol", prin ofertă publică.
"Gestaco" implicată şi în scandalul subevaluării acţiunilor "Istru"
Dar evaluatorul brăilean este implicat şi în scandalul legat de încercarea de retragere de la listare pe piaţa de capital a companiei "Istru" SA Brăila. În paranteză fie spus, la "Istru", după cum se ştie, acţionarul principal este "Bursagrirom", firma la care preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, este acţionar majoritar. Revenind la problema de la "Istru", trebuie spus că evaluatorul "Gestaco Business Consulting" a fost puternic contestat de către acţionarii minoritari care acuzau subevaluarea activelor societăţii pentru delistarea de la bursa Rasdaq. Legat de acest caz, vă reamintim că în 2009, unul dintre acţionarii semnificativi ai "Istru", mai precis SIF (Societatea de Investiţii Financiare) Moldova SA din Bacău, a contestat decizia de retragere de pe piaţa Rasdaq a acţiunilor "Istru". Motivul: valoarea de răscumpărare mult prea mică a acţiunilor titularilor care vor să se retragă din societate. De altfel, şi micii acţionari au reclamat acelaşi lucru CNVM-ului (Consiliul Naţional al Valorilor Mobiliare), practic arbitrul pieţei de capital, acuzând o încercare de subevaluare a companiei. Din calculele lor, valoarea reală de răscumpărare ar fi trebuit să fie cam de 6 ori mai mare, adică aproape 54 lei/acţiune, faţă de 9,2 lei/acţiune cât oferea compania. Firma care a făcut atunci evaluarea şi a indicat preţul de 9,2 lei/acţiune este nimeni alta decât aceeaşi "Gestaco". "Nu înţelegem cum evaluatorul «Gestaco Business Consulting» a calculat pentru spaţiile comerciale ale societăţii un preţ de 42 de euro/mp, cu atât mai mult cu cât raportul de expertiză al experţilor imobiliari, valabil pentru primul trimestru din 2009, în Brăila, a stabilit că preţul pentru spaţiile comerciale în construcţii independente se situează între 190 - 600 de euro/mp, în funcţie de zona urbanistică", s-au plâns micii acţionari către CNVM. Problema încercării de delistare de la "Istru" a fost între timp tranşată de către Curtea de Apel Galaţi, care a respins apelul formulat de către "Istru" şi a menţinut decizia iniţială a primei instanţe, ce a dispus anularea hotărârii AGA privind retragerea de la tranzacţionare a acţiunilor.
Cine este "Gestaco Business Consulting"?
Potrivit datelor din Registrul Comerţului, compania brăileană înfiinţată în anul 2005 îi are ca asociaţi pe George Valentin Stănescu, care deţine 99 de părţi sociale, şi Fănica (Jecu) Ungureanu, cu doar o parte socială. Mai departe, aşa cum arată datele de bilanţ aferente anului 2010, cel mai recent an de raportare financiară, compania a înregistrat o cifră de afaceri totală de 745.010 lei, având ca obiect de activitate principal "Activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management". Raportat la suma de circa 444.632 încasată numai de la ANRP în 2010, rezultă fără îndoială că agenţia a fost în anul respectiv unul dintre cei mai importanţi clienţi ai firmei brăilene. Tot în 2010, cu un număr mediu de patru salariaţi, "Gestaco Business Consulting" a realizat un profit net de 354.646 lei, în uşoară scădere comparativ cu profitul de 375.116 lei din anul anterior.