Apariţia unui nou caz de TBC la Secţia Anestezie-Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean Brăila, la un an de la ultima îmbolnăvire cu tuberculoză înregistrată în rândul personalului sanitar de aici, ridică semne de întrebare asupra cauzelor care declanşează periodic "atacul" bacilului Koch. O asistentă în vârstă de 38 de ani a fost diagnosticată recent cu "boala sărăciei", motiv pentru care a fost internată în Spitalul de Pneumoftiziologie, figurând în evidenţele unităţii ca un nou caz de TBC. În aceleaşi statistici nefericite apărea, în luna februarie 2011, o altă asistentă de la ATI, după ce în decembrie 2010, Secţia Spitalului Judeţean fusese declarată focar de TBC, având trei angajaţi diagnosticaţi cu tuberculoză.
O angajată a Spitalului Judeţean Brăila, Secţia Anestezie - Terapie Intensivă, a fost diagnosticată recent cu tuberculoză, ridicând astfel la cinci numărul cazurilor de TBC depistate la personalul acestei secţii, în ultimul an şi jumătate. Asistenta medicală, în vârstă de 38 de ani, a fost investigată de către medicii specialişti de la Spitalul de Pneumoftiziologie, care i-au făcut examen radiologic, clinic şi de spută (n.r. secreţie vâscoasă a căilor respiratorii, eliminată prin tuse), iar diagnosticul a fost nemilos: femeia are tuberculoză în formă contagioasă, plămânii săi fiind afectaţi de bacilul Koch. Din acest motiv, ea a fost internată joi la Spitalul de Pneumoftiziologie Brăila, fiind luată în evidenţele cu bolnavi de TBC începând cu data de 16 martie. "Bolnava a fost investigată şi a ieşit bacilul Koch pozitiv în spută, având leziuni pulmonare limitate, motiv pentru care astăzi (n.r. - joi) a fost internată, iar mâine va fi luată în evidenţă. Este o formă contagioasă a bolii, dar sputa apare cu un singur plus pozitiv, adică are puţini bacili, aşadar contagiozitatea nu este extrem de mare", ne-a declarat dr. Mihaela Ghiţescu, directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila. Bolnava va sta în concediu medical şi va face tratament până la negativarea sputei, iar după aceea va fi scoasă din evidenţe, fiind considerată vindecată şi se poate întoarce la serviciu.
Personalul secţiei în alertă, conducerea în aşteptare
Apariţia celui de-al cincilea caz de TCB, în ultimul an şi jumătate, la Secţia ATI, reprezintă însă un semnal de alarmă pentru întreg personalul. După ce medicul specialist pneumolog de la Spitalul TBC, care a stabilit diagnosticul asistentei, a înştiinţat conducerea secţiei ATI despre situaţie, a fost declanşată ancheta epidemiologică. Încă de joi a fost trimisă la spitalul TBC lista contacţilor, iar o parte dintre colegii asistentei s-au prezentat pentru examenul radiologic, urmând ca acelaşi lucru să fie făcut de tot personalul secţiei ATI. De asemenea, pacienţii internaţi în secţia ATI vor fi controlaţi, în cazul în care nu li s-a făcut deja examen radiologic. "Medicul curant, dr. Sanda Munteanu, a şi anunţat la spital pentru declanşarea unei anchete epidemiologice şi controlul contacţilor. Deja s-a declanşat ancheta epidemiologică şi a început să se trimită personalul de acolo, să vină la control. Ancheta constă într-un examen radiologic pulmonar. În general, pacienţii internaţi în secţia ATI au examen radiologic pulmonar, iar dacă nu au efectuat, vor fi controlaţi", ne-a declarat, joi, dr. Mihaela Ghiţescu.
În aceeaşi zi, în mod curios, conducerea Spitalului Judeţean nu intervenise în gestionarea anchetei epidemiologice declanşate la Secţia ATI, motivând că nu are date oficiale despre situaţie. "Nu am confirmare oficială scrisă şi nu pot face declaraţii pe baza
unor informaţii neverificate", a afirmat managerul Rodica Sin. În timp ce asistenta de la ATI era internată în spitalul TBC cu un diagnostic confirmat, iar colegii săi de secţie au fost alertaţi şi au început să-şi facă examenul radiologic, Compartimentul de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale (n.r. intraspitaliceşti) de la Spitalul Judeţean era încă în aşteptarea unor hârtii oficiale. "Deocamdată, nu am niciun fel de confirmare oficială de la Spitalul TBC. Este o suspiciune la o asistentă, însă urmează să primesc hârtiile oficiale", ne-a declarat dr. Delia Râşnoveanu, medic coordonator al Compartimentului de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale. Abia de vineri ancheta epidemiologică de la Spitalul Judeţean a devenit una oficială. "Cadrele sanitare din secţia ATI vor fi trimise la Spitalul TBC pentru examenul clinic şi radiologic. În secţie va fi făcută dezinfecţie curentă şi ciclică, cu substanţe mai puternice decât cele folosite în mod obişnuit. De asemenea, se vor face supravegherea personalului şi triajul epidemiologic zilnic", ne-a precizat dr. Delia Râşnovenu.
Când şi mai ales cum s-a îmbolnăvit asistenta de la ATI sunt primele întrebări care se cer lămurite de către specialişti în acest nou caz de tuberculoză apărut la Spitalul Judeţean Brăila. După extinderea leziunilor suferite la nivelul plămânilor, medicii pneumologi au estimat că pacienta s-a infectat cu bacilul Koch, responsabil de declanşarea tuberculozei, în urmă cu 2-3 luni. "Poate fi făcută o aproximare a momentului îmbolnăvirii, după extinderea leziunilor. Este o formă limitată de boală, pe ambii lobi superiori. Să zicem că are boala de 2-3 luni", a apreciat dr. Ghiţescu. Aşadar, este posibil ca asistenta să se fi îmbolnăvit pe la finele anului trecut, exact la un an de la declararea secţiei ca focar de TBC. Grav este că nu se ştie dacă bacilul Koch, a făcut "victime" şi printre pacienţii care au trecut în ultimul timp pe la Secţia ATI. Medicii specialişti exclud orice legătură a noului caz de TBC cu cele de anul trecut. "Nu are legătură cu cazurile de acum un an. Este o îmbolnăvire la distanţă mult prea mare faţă de cele de anul trecut", a precizat dr. Mihaela Ghiţescu. În opinia sursei citate, îmbolnăvirea de acum are legătură cu factorii de stres, cu lucrul obositor în ture, cu alimentaţia, dar şi cu respectarea măsurilor de prevenire, cum sunt purtarea echipamentului de protecţie şi efectuarea riguroasă a dezinfecţiei secţiei. "Personalul trebuie să poarte echipament de protecţie. De asemenea, trebuie făcută dezinfecţie riguroasă, cu periodicitate redusă, la un număr redus de zile. Nu se poate închide secţia, trebuie să fie foc continuu, dar se face dezinfecţia ciclic, pe rând, la fiecare salon", a subliniat dr. Ghiţescu.
Pe de altă parte, dr. Delia Râşnoveanu a declarat că asistenta de la ATI este un caz de TBC secundar, aşadar pacienta nu este la prima infecţie cu bacilul Koch, însă acesta s-a reactivat, cel mai probabil pe fondul stresului.
Pe de altă parte, personalul din cadrul ATI priveşte cu scepticism măsurile pe care conducerea unităţii le-a luat după primele îmbolnăviri cu TBC. Unul dintre lucrătorii din cadrul secţiei ne-a declarat, sub protecţia anonimatului, că a continua să vii la serviciu înseamnă să-ţi asumi un risc enorm. "Suntem terorizaţi. Ne uităm unii la alţii şi ne întrebăm care va fi următorul. În mod normal, secţia ar fi trebuit închisă cu totul şi ar fi trebuit dispusă o dezinfecţie generală. Când a apărut ultimul caz, şefii ne-au spus să nu spunem nimănui, «să nu se afle». De ce să nu se afle? Şi mai e un lucru: nouă ni se spune să purtăm echipament de protecţie, dar pacienţii care ajung la noi, unii dintre ei cu plăgi deschise, cu sistemul imunitar la pământ, cu ei cum rămâne? Probabilitatea să contacteze boala e cu atât mai mare pentru ei. Dumnezeu ştie câţi au venit aici cu o boală şi au plecat acasă cu TBC!", ne-a declarat unul dintre angajaţi.
Îmbolnăvire la distanţă faţă de precedentele cazuri de TBC
Reamintim faptul că în decembrie 2010, Secţia ATI a Spitalului Judeţean a fost declarată focar de TBC, după ce trei angajaţi, un medic, o asistentă şi o infirmieră, au fost diagnosticaţi cu tuberculoză. Specialiştii au precizat că nu a fost vorba despre o formă contagioasă a bolii în aceste cazuri, două dintre ele fiind pleurezii, iar unul cu leziuni minime, având examenul de spută negativ. În cazul apariţiei focarului din luna decembrie, medicii nu au putut indica exact cauza îmbolnăvilor, avansând două ipoteze: fie sursa de infecţie a fost un bolnav cu TBC internat la ATI, fie posibile reactivări ale bolii, pe fondul condiţiilor de muncă stresante şi obositoare specifice secţiei. După declararea focarului, tot personalul Secţiei ATI a fost trimis să-şi facă radiografii pulmonare, la serviciul de radiologie din cadrul unităţii sanitare şi s-au luat măsuri de dezinfecţie a saloanelor. Deşi la acea dată nu s-a mai confirmat niciun caz de tuberculoză, după nici două luni, mai exact în februarie 2011, o altă asistentă a fost lovită de crunta boală, situaţie catalogată de specialişti ca TBC recidivat pe fondul stresului. Apariţia unui alt caz de TBC, în plină perioadă de monitorizare a secţiei unde exista focarul, i-a determinat pe medicii pneumoftiziologi să alerteze Direcţia de Sănătate Publică. Tot personalul secţiei ATI, care făcuse în decembrie 2010 radiografia pulmonară, a fost trimis la Spitalul de Pneumoftiziologie, pentru a fi reevaluat din punct de vedere al stării de sănătate, de către medicii specialişti. De asemenea, s-a luat măsura ca la secţia ATI, dar şi la Blocul Operator, care se află în imediata vecinătate, să fie făcute dezinfecţii, efectuate ciclic, prin alternarea unor substanţe şi mutarea pacienţilor dintr-un salon în altul, fără a fi impusă închiderea secţiei ATI. Personalul a fost atenţionat să poarte echipamentul de protecţie complet, inclusiv masca, având în vedere riscul crescut la care este supus în permanenţă, prin intrarea în contact cu diverse categorii de bolnavi.
Trend descendent al cazurilor de tuberculoză la Brăila
Apariţia atâtor cazuri de TBC la secţia ATI a Spitalului Judeţean este cu atât mai puţin explicabilă cu cât în ultimii 3-4 ani, la Brăila s-a înregistrat un trend descendent al cazurilor de tuberculoză, iar numărul bolnavilor este sub media pe ţară, cu circa 95 de cazuri la suta de mii de locuitori, faţă de peste 130, la nivel naţional. Spre exemplu, în 2011 au fost luate în evidenţă 341 cazuri de TBC, dintre care numai 5 la copii. Mai mult decât atât, în rândul personalului de la Spitalul de Pneumoftiziologie, cel mai expus îmbolnăvirilor, nu s-a mai înregistrat un caz de TBC de circa 3 ani, fiind vorba despre o angajată de la spălătorie. "Trebuie să ne luăm măsuri de protecţie, noi suntem cei mai periclitaţi, aici sunt cazurile grele. În primele 2-3 săptămâni din momentul internării, pacienţii prezintă risc contagios foarte mare. După ce primesc tratament, la 2-3 săptămâni se produce negativarea sputei şi atunci scade contagiozitatea", ne-a explicat dr. Ghiţescu.