• omul de afaceri a ţinut să aducă o serie de lămuriri pe acest subiect, după ce mai mulţi brăileni s-au arătat dornici să ştie exact ce afaceri cu statul are candidatul PNL Brăila la Senat
Reacţiile şi comentariile apărute în urma publicării, într-una dintre ediţiile precedente ale cotidianului „Obiectiv Vocea Brăilei”, a unui material privitor la Topul celor mai bogaţi 300 de români realizat de revista Capital, l-au determinat pe omul de afaceri Florin Cîrligea să aducă o serie de lămuriri cu privire la averea sa. „Ştiu că în campania electorală devii uşor ţinta unor neadevăruri. De aceea sunt nevoit să fac unele precizări. Firma mea are un singur contract cu statul, contract obţinut la licitaţie. Este vorba de un contract cu AFDJ (Regia Autonomă Administraţia Fluvială a Dunării de Jos – n.r.), însă acesta reprezintă 0,7% din cifra mea de afaceri. Mai mult, când ai o firmă de dragaj fluvial nu poţi încheia contracte decât cu statul, pentru că de fluvii private în România nu am auzit”, ne-a declarat sursa citată. De precizat aici că firma „Comision Trade”, se va ocupa în perioada 2016 – 2018 de dragarea mai multor sectoare de Dunăre, în cadrul unui contract recent încheiat cu AFDJ. Potrivit anunţului de atribuire publicat în SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice) două dintre cele 3 loturi de lucrări de dragare scoase la licitaţie au fost câştigate de firma omului de afaceri brăilean. Valoarea totală finală a contractelor este de 25,21 milioane lei din care aproape 16 milioane lei sunt în portofoliul „Comision Trade”. Mai precis, firma brăileană a câştigat loturile 2 şi 3 (lucrări de dragare pe Dunărea fluvială cu puncte critice Km 375 - Km 175 şi pe braţul Borcea) pentru care va încasa 5,85 milioane lei, respectiv 10,11 milioane lei.
Revenind la precizările făcute de Cîrligea, acesta a ţinut să mai puncteze faptul că societatea pe care o deţine are 480 de angajaţi, salariul mediu fiind peste pragul de 1.800 lei, excepţie fiind cei 30 de municitori necalificaţi pe care-i are unitatea şi care, într-adevăr, sunt plătiţi la salariul minim pe economie.
„Acuzaţiile că aş avea vreo legătură cu tranzacţii cu combustibil în perioada embargoului sunt pure fantezii, în condiţiile în care embargoul a fost instituit în 1993, iar eu am început afacerile cu combustibil în 1997. Presupusa mea fugă în străinătate, ca să scap de ancheta privind încălcarea embargoului este o altă bazaconie. Pe lângă faptul că în acea perioadă nu făceam afaceri cu combustibil, nici vorbă să fi plecat în străinătate. Cum să fi plecat din ţară în 1993, când prima mea ieşire din România s-a petrecut în 1997, când am fost într-un concediu în Austria?”, a mai spus candidatul liberalilor brăileni la fotoliul de senator.
Reamintim că Brăila are în ediţia din acest an a Top 300 Capital, doar doi reprezentanţi ai mediului de afaceri local menţionaţi în rândul celor mai bogaţi români, dintre care doar unul brăilean get-beget: Florin Cîrligea, proprietarul afacerii „Comision Trade”, unul dintre actorii importanţi ai pieţei naţionale de comerţ cu combustibili. El este ocupantul locului 262 în clasamentul amintit, iar realizatorii au făcut menţiunea că omul de afaceri brăilean are o avere estimată undeva la circa 22 – 23 milioane de euro din comercializarea carburanţilor şi din energie.