Mergi la conţinutul principal

SUA si Franta trag un semnal de alarma in privinta gripei aviare

Presedintele american, George W. Bush, si premierul francez, Dominique de Villepin, au facut apel, miercuri, la o mobilizare internationala impotriva gripei aviare, o "noua urgenta" care s-ar putea transforma intr-o pandemie mondiala, transmite AFP.
"Daca nu se iau masuri, acest virus ar putea provoca prima pandemie din secolul al XXI-lea si nu trebuie sa permitem sa se intimple acest lucru", a declarat George W. Bush in fata Adunarii Generale a ONU.
Termenul pandemie, care desemneaza o epidemie cu victime numeroase pe o zona geografica extinsa, a fost utilizat si de premierul francez Dominique de Villepin: "Trebuie sa evitam riscul unei pandemii de gripa aviara", a declarat el la o reuniune privind finantarea dezvoltarii.
Presedintele american a indemnat sefii de stat si de guvern sa se alature unui "nou parteneriat international" pentru combaterea grupei aviare, in cadrul caruia toate tarile afectate de aceasta ar impartasi imediat informatii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
Virusul H5N1 al gripei aviare apartine aceleiasi familii de patogeni responsabila de gripa spaniola din 1918, care a provocat moartea a pina la 40 de milioane de persoane in lume. Epidemiile obisnuite de gripa provoaca in medie 1,5 milioane de decese anual.
Virusul a provocat moartea a 61 de persoane in Asia de Sud-Est si, in special, in Vietnam si Thailanda, din 2003 pina in prezent. Virusul s-a propagat si in alte tari si cel mai recent si-a facut aparitia in Siberia, unde a fost adus de pasarile migratoare.
Cu cit este mai mare circulatia virusului H5N1, cu atit creste riscul infestarii umane si acela ca el sa se transmita mai usor de la om la om si sa declanseze o epidemie mondiala, potrivit OMS.
Premierul francez a preconizat o cooperare intre organizatiile internationale, autoritatile nationale si industria farmaceutica pentru a consolida "capacitatile de detectare precoce" a radacinilor virale contagioase pentru om si "constituirea unui stoc international de urgenta de medicamente antivirale".
Un prototip de vaccin produs de laboratorul francez Sanofi Pasteur este testat in prezent in Statele Unite si a dat rezultate incurajatoare, potrivit unui responsabil din sistemul de sanatate publica american. Totusi, producerea acestuia intr-un numar suficient de doze este o cursa contra cronometru, deoarece doar trei laboratoare din lume produc vaccinuri, dupa Julie Gernerding, directoare a Centrelor de Control si Prevenire a Epidemiilor (CDC) din Statele Unite.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro