In plin an electoral, o eventuala incetinire a procesului de reducere a trupelor americane din Irak ar putea alimenta atacurile candidatilor democrati, partizani ai incheierii rapide a acestui razboi, care ramine o preocupare majora a cetatenilor americani.
Comandantul fortelor americane din Irak, generalul David Petraeus, isi va prezenta in aprilie recomandarile referitoare la o eventuala continuare a retragerii trupelor. Washingtonul a decis deja sa cheme in tara, pina la vara, circa 30.000 de militari, care fusesera desfasurati la inceputul lui 2007, pentru a reduce numarul lor la aproximativ 130.000.
Generalul Petraeus pare decis sa ceara un timp de gindire inainte de a lua o decizie referitoare la noile reduceri, pentru a se asigura ca progresele inregistrate in Irak in planul securitatii nu sint amenintate de reducerea efectivelor.
"Vom avea nevoie de putin timp pentru a vedea cum se petrec lucrurile, de indata ce vom fi terminat retragerea a ceea ce constituie un sfert dintre trupele combatante", a declarat el duminica, pentru postul american de televiziune CNN.
"Credem ca ar fi prudent sa avem o perioada de evaluare si ulterior sa luam decizii, apoi sa procedam la retrageri suplimentare, in cazul in care conditiile inregistrate permit acest lucru", a adaugat el, prudent.
La Pentagon, opiniile sint impartite. Secretarul american al Apararii, Robert Gates, spera intr-o continuare a retragerii trupelor in al doilea semestru, "in cazul in care conditiile permit acest lucru".
"Sfatul pe care i l-am dat este ca ar trebui sa realizeze evaluarea si recomandarile doar pe baza conditiilor din teren, din Irak", a declarat Gates, intrebat in legatura cu cererea generalului Petraeus referitoare la o "pauza" in procesul de retragere a trupelor.
Seful Statului Major al trupelor terestre, George Casey, pledeaza pentru o reducere a misiunii fortelor armate, suprasolicitate de razboaiele din Irak si Afganistan.
Presedintele Bush si-a reiterat, joi, vointa de a lua o decizie, pe baza opiniei generalilor si conditiilor din teritoriu.
"Am parcurs un drum prea lung in acest razboi impotriva terorismului pentru a nu ne asigura reusita", a apreciat Bush, intr-un discurs sustinut la Las Vegas (Nevada, vest).
"A esua in Irak ar insemna sa le spunem netrebnicilor si asasinilor ca Statele Unite sint un tigru de hirtie. A esua in Irak ar incuraja extremistii din Orientul Mijlociu. A esua in Irak ar incuraja Iranul. Interesul nostru strategic este de a reusi. Si vom reusi", a precizat el.