SUA "exportator de terorism" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

SUA "exportator de terorism"


Aceasta este concluzia unui raport de trei pagini realizat, în februarie, de Celula Roşie (Red Cell) a Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), un centru de analize creat după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 de către directorul de atunci al Agenţiei, George Tenet, cu scopul de a furniza analize "instantanee" asupra "unei întregi serii de probleme analitice".

Intitulat "What If Foreigners See the United States as an «Exporter of Terrorism»?" (şi dacă străinii percep Statele Unite ca un "exportator de terorism"), documentul îl citează, între alţii, pe David Headley, cu dublă cetăţenie pakistaneză şi americană, pentru a demonstra că Washingtonul este un exportator de terorism. Headley a pledat vinovat, anul acesta, de acţiuni de monitorizare pentru susţinerea atacurilor de la Mumbay, în 2008, comise de Lashkar-i-Taiba, în care au fost ucise 160 de persoane. Gruparea i-a facilitat deplasarea între SUA, Pakistan şi India.

Asemenea "exporturi" nu sunt noi, se arată în raport. În 1994, un doctor evreu american, Baruch Goldstein, a emigrat din New York în Israel, s-a alăturat grupării extremiste Kach şi a omorât 29 de palestinieni, în timpul unei rugăciuni, la Mormântul Patriarhilor, în Hebron. Acest atentat a declanşat un val de atentate în autobuz, comise de o grupare extremistă palestiniană, în 1995.

Purtătoarea de cuvânt a CIA, Marie Harf, a minimizat impotanţa documentului. "Acest tip de produs analitic, identificat în mod clar ca provenind de la Celula Roşie a Agenţiei, are doar rolul de a stimula gândirea şi de a prezenta diverse opinii". În timp ce experţii în lupta antiteroristă se concentrează asupra ameninţărilor interne, al-Qaida şi alte grupări teroriste "ar putea să-şi fi intensificat recrutarea de americani care să opereze în străinătate", subliniază raportul.

Iar dacă această "marcă" devine cunoscută, partenerii străini ai Washingtonului ar putea deveni "refractari", ar putea chiar cere "extrădarea de cetăţeni americani" pe care-i suspectează de terorism. Refuzul Statelor Unite de a extrăda cetăţeni americani ar putea afecta alianţele, iar, "în cazuri extreme, ar putea determina unele Guverne să extragă în secret cetăţeni americani suspectaţi de terorism provenind de pe teritoriul american".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro