Mergi la conţinutul principal

SUA au finanţat în secret grupări siriene de opoziţie, arată documente WikiLeaks

Postul de televiziune cu sediul la Londra Barada TV a început să emită în aprilie 2009, dar şi-a intensificat activitatea pentru a acoperi protestele în masă din Siria, ce vizează îndepărtarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad, relatează Washington Post.
Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului afirmă că numeroase persoane au fost ucise de forţele de securitate ale lui Assad de la izbucnirea protestelor, în 18 martie. Autorităţile de la Damasc au acuzat "grupări armate" pentru violenţe.
Barada TV este apropiată de Mişcarea pentru Justiţie şi Dezvoltare, o grupare a opozanţilor sirieni aflaţi în exil.
Documente diplomatice secrete ale SUA arată că Departamentul de Stat a alocat cel puţin şase milioane de dolari grupării începând din 2006, pentru postul de televiziune prin satelit şi pentru finanţarea altor activităţi din Siria.
SUA au început să trimită bani liderilor opoziţiei siriene în timpul preşedintelui George W. Bush, după ce acesta a îngheţat relaţiile cu Damascul, în 2005. Susţinerea financiară a continuat după venirea la putere a preşedintelui Barack Obama, deşi administraţia sa a încercat să refacă relaţiile cu Assad. În luna ianuarie, Casa Albă a trimis un ambasador la Damasc, pentru prima dată în ultimii şase ani.
Documentele date publicităţii de WikiLeaks arată că oficiali din ambasada SUA la Damasc erau îngrijoraţi în 2009, când agenţi ai serviciilor siriene de informaţii au început să pună întrebări în legătură cu programele americane. Unii oficiali au sugerat că Departamentul de Stat ar trebui să reanalizeze implicarea sa, pentru că ar putea pune în pericol apropierea dintre administraţia Obama şi regimul de la Damasc.
Autorităţile siriene "ar privi, fără îndoială, orice fonduri americane destinate grupărilor politice ilegale echivalente cu susţinerea schimbării regimului", se arată într-un document din aprilie 2009, semnat de un înalt diplomat american de la Damasc. "O reevaluare a actualelor programe sponsorizate de SUA pentru susţinerea facţiunilor antiguvernamentale, atât din, cât şi din afara Siriei, s-ar putea dovedi productivă", a adăugat el.
Nu este clar dacă Departamentul american de Stat finanţează în continuare grupările siriene de opoziţie, dar documentele arată că bani au fost alocaţi până cel puţin în septembrie 2010. O parte dintre fonduri au permis susţinerea de programe şi disidenţi din Siria, precizează cotidianul american.
Potrivit telegramelor diplomatice trimise de la Damasc, opozanţii sirieni în exil au primit fondurile în cadrul unui program al Departamentului de Stat numit Iniţiativa pentru parteneriat în Orientul Mijlociu. Banii ar fi fost oferiţi prin intermediul unei organizaţii nonprofit din Los Angeles, Consiliul pentru Democraţie. Potrivit site-ului său, Consiliul sponsorizează proiecte în Orientul Mijlociu, Asia şi America Latină, pentru promovarea "elementelor fundamentale pentru societăţi stabile".
Documentul diplomatic din aprilie 2009 afirmă că ONG-ul american a primit 6,3 milioane de dolari de la Departamentul de Stat pentru un program legat de Siria, Iniţiativa de consolidare a societăţii civile. Programul este descris drept "un efort de colaborare discret între Consiliul pentru Democraţie şi partenerii locali" pentru a produce, printre altele, "diferite concepte de emisie". Alte documente arată clar că unul dintre aceste concepte a fost Barada TV.
Siria, un stat poliţienesc, este condus de Assad din 2000, când acesta i-a urmat la putere tatălui său. Deşi Casa Albă a condamnat uciderea manifestanţilor în Siria, nu a cerut explicit demisia liderului de la Damasc.
Departamentul american de Stat a refuzat să comenteze autenticitatea documentelor WikiLeaks sau să răspundă la întrebări privind finanţarea postului de televiziune Barada.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro