SUA ar putea înarma Ucraina. Declarațiile unui fost ambasador american la NATO | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

SUA ar putea înarma Ucraina. Declarațiile unui fost ambasador american la NATO

Kurt Volker a declarat pentru BBC că înarmarea forţelor guvernamentale ucrainene ar putea schimba abordarea Moscovei, dar nu crede că măsura ar fi una provocatoare, relatează News.ro.

 

Săptămâna trecută, Departamentul american de Stat le-a cerut ambelor părţi să respecte un armistiţiu fragil în estul Ucrainei.

“Armele defensive, cele care i-ar permite Ucrainei să se apere şi să limine tancuri, de exemplu, ar ajuta” să împiedice Rusia să mai ameninţe Ucraina, a insistat Volker.

„Nu prezic unde vom merge în acest sens, aceasta este o chestiune care trebuie discutată în continua şi în legătură cu care trebuie luată o decizie, dar cred că argumentul că ar fi provocator pentru Rusia sau că ar încuraja Ucraina înseamnă să înţelegi greşit situaţia”, a adăugat el.

Potrivit oficialului, fost reprezentat permanent al SUA la NATO, pacea în estul Ucrainei va necesita un „dialog strategic” cu Rusia.

Susţinerea SUA a fost cheie pentru ca Ucraina să limiteze conflictul la regiunile din estul ţării şi să îşi reconstruiască economia după a doua sa revoluţie prodemocratică în decurs de un deceniu.

Deşi administraţia preşedintelui Barack Obama a oferit susţinere diplomatică, financiară şi militară neletală, Trump a sugerat în campania electorală că ar putea relaxa sancţiunile impuse de SUA Rusiei şi chiar că ar putea recunoaşte Crimeea.

Poziţia sa s-a schimbat, însă, atunci când l-a primit la Washington pe preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, în luna iunie.

Mai mult, în cursul unei vizite la Varşovia înainte de summitul G20, Trump a îndemnat Moscova să îşi „înceteze activităţile destabilizatoare din Ucraina”.

Conflictul dintre armata ucraineană şi separatiştii proruşi din apropiere de graniţa ucrainei cu Rusia a izbucnit în urmă cu trei ani, când proteste de amploare în Ucraina au dus la îndepărtarea de la purte a preşedintelui rus.

Rusia a anexat regiunea ucrainean Crimeea în 2014, iar Kievul o acuză că sprijină separatiştii proruşi din estul Ucrainei, o acuzaţie pe care Kremlinul o neagă. Acordul de la Minsk prevede încetarea focului în estuul Ucrainei, retragerea armamentului greu de pe linia frontului şi reforme constituţionale, pentru a oferi estului Ucrainei mai multă autonomie.

Aproximativ 10.000 de oameni au murit în conflict, potrivit estimărilor ONU.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro