Mergi la conţinutul principal

Studiul de Fezabilitate licitație încheiată. Aeroportul Galați-Brăila, încă un pas

* președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac, a anunțat că au fost finalizate procedurile în privința desemnării unei asocieri de firme care să efectueze Studiul de Fezabilitate pentru Aeroportul Galați-Brăila * pe lângă o serie de studii importante, contractul prevede și activități de proiectare pentru terminalul cargo și de pasageri, proiectarea pistelor, a sistemelor de instalații, sisteme de alarmare și alertare în caz de incendiu și relocări de utilități * acest proiect a câștigat teren abia în urma parteneriatului asumat de CJ Brăila și CJ Galați în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Infrastructură de Transport de Interes Strategic în zona de Est și Sud * potrivit reprezentanților CJ Brăila, urmează o perioadă de contestații, după care se va semna contractul și sumele vor fi făcute publice

 

 

 

Încă o etapă extrem de importantă a fost bifată în privința proiectului investițional ce vizează realizarea unui aeroport la Braniștea, menit să deservească județele Galați și Brăila. După cum a anunțat conducerea Consiliului Județean Brăila, s-au finalizat procedurile privind desemnarea unei asocieri de firme pentru efectuarea Studiului de Fezabilitate (SF) al Aeroportului Internațional Galați-Brăila. Este vorba despre o asociere formată din 17 firme și alte entități.

Astfel, potrivit autorităților, a fost încheiată procedura de licitație pentru Planul de investiții/Master Plan și Studiul de Fezabilitate, necesare pentru acest obiectiv investițional, precum și pentru pregătirea studiilor asociate fazei de proiectare SF. Mai precis, vor fi efectuate studii topografice, studii arheologice, studii geotehnice, studii hidrogeologice, studii de mediu, studii obstacolare și hidrologice.

Totodată, în cadrul aceluiași contract, se vor realiza și activități de proiectare pentru terminal cargo și de pasageri, proiectare piste, sisteme de instalații, sisteme de semnalizare, alarmare și alertare în caz de incendiu, instalații electrice și proiectare-relocare utilități.

Potrivit reprezentanților CJ Brăila, deocamdată s-a desemnat câștigătorul licitației, însă momentan nu s-a semnat contractul, astfel că ar mai putea exista contestații. Abia după încheierea perioadei contestațiilor și semnarea contractului vor fi făcute publice sumele, momentan aceste date fiind confidențiale, după cum au transmis sursele citate.

Foarte important de subliniat este că întregul proiect este mai vechi, însă a câștigat teren și a început să aibă reacții pozitive și susținere mai pronunțată de la Centru abia după încheierea unui parteneriat asumat de Consiliul Județean Brăila și CJ Galați în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Infrastructură de Transport de Interes Strategic în zona de Est și Sud.

 

Francisk Chiriac, încrezător în realizarea Aeroportului Galați-Brăila

Președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac, s-a arătat extrem de încântat de modul în care evoluează proiectul legat de Aeroportul Internațional de la Braniștea. Șeful CJ a ținut să precizeze importanța pe care a jucat-o în cadrul acestui demers Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport, din care pe lângă Brăila și Galați mai fac parte Ialomița și Călărași. Totuși trebuie reamintit că Aeroportul Galați-Brăila este un proiect distinct susținut în mod expres de cele două județe vecine, ca principali beneficiari.

Încă o veste bună pentru acest obiectiv de investiție pe care îl realizăm în parteneriat cu Consiliul Județean Galați. Faptul că ne-am mișcat foarte repede cu organizarea acestui ADI, faptul că am făcut acest protocol de colaborare, pe acest proiect mare, de infrastructură aeriană, ne dă speranța că vom reuși mai departe” a declarat președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac.

O atitudine similară a afișat și Costel Fotea, omologul lui Chiriac de la Galați. Acesta totuși a amintit că de Aeroportul de la Braniștea nu vor beneficia doar Galați și Brăila, ci întreaga regiune.

"Pas cu pas, document cu document, lucrăm pentru ca la Galați să fie construit un aeroport internațional de persoane și mărfuri, de care ar putea beneficia sute de mii de oameni din Galați, Brăila, Vrancea, Buzău sau Republica Moldova", a transmis Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați, în urma aflării veștii legată de câștigarea licitației pentru realizarea SF-ului aeroportului.

 

Podul, un început promițător pentru infrastructura Regiunii Sud-Est

Reamintim că în contextul conturării din ce în ce mai clare a podului suspendat peste Dunăre și autoritățile din județele componente a Regiunii Sud-Est au început să pună la punct un plan de dezvoltare pe termen mediu și lung. La începutul acestui an Județele Brăila, Galați, Ialomița și Călărași au decis să facă front comun pentru dezvoltarea infrastructurii de transport de interes strategic. Primul proiect important vizat de cei patru colaboratori a fost Autostrada A2. Consilierii județeni din Brăila au aprobat în cadrul unei ședințe extraordinare din luna ianuarie a CJ Brăila, asocierea alături de celelalte trei județe în vederea constituirii unei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), care să vegheze la dezvoltarea infrastructurii din zona de Est și Sud a României. Mai departe lucrurile au evoluat și județele Brăila și Galați au decis să colaboreze într-un proiect separat, dar tot în cadrul Asociației, ce a avut ca țintă realizarea Aeroportului de la Braniștea. Însă aceasta nu a fost singura idee bună pentru zona Brăila-Galați. În urma unor discuții între cele două administrații, undeva în luna martie, cu susținerea europarlamentarilor Mihai Tudose și Dan Nica s-au creionat și planuri pentru realizarea unei motoșine tot în zona noastră. Mai precis, un tren de mare viteză care să lege cele două municipii și să faciliteze accesul către viitorul aeroport. Ba mai mult, o lună mai târziu, autoritățile Brăila și Galați s-au reunit pentru a anunța un alt proiect important, realizat prin fonduri europene, de către Compania Națională ”Administrația Porturilor Dunării Maritime” (CN APDM) Galați: Lucrări de infrastructură a Sectorului Portuar din Incinta Bazin Docuri. Pe scurt, un proiect ambițios în valoare de 25 milioane euro, menit să refacă și să dezvolte cele două porturi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro