Studiu de fezabilitate controversat, realizat de o firmă din Constanţa | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Studiu de fezabilitate controversat, realizat de o firmă din Constanţa

Firma care a realizat studiul de fezabilitate pentru lucrările de la Spitalul Judeţean, secţia de Cardiologie - Pediatrie este din Constanţa şi nu se află la prima colaborare cu CJ Brăila. Potrivit informaţiilor postate pe site-ul SEAP, numele societăţii care a câştigat licitaţia contra sumei de 31.000 lei, fără TVA în 2011, este "Euroton", lucru confirmat şi de către autoritatea locală. Interesant de menţionat este faptul că acest studiu a fost amintit şi în cadrul întâlnirii de săptămâna trecută dintre preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu şi reprezentanţii firmei "Vamed". La vremea respectivă, directorul general al companiei, Istvan Besenyei a ţinut să precizeze că pe lângă modificările cerute pe parcurs de autoritatea contractantă, adică de CJ Brăila, inclusiv direct de către Bunea Stancu, dar şi de alte instituţii, "omisiunile" acestui studiu de fezabilitate au jucat un rol important în cererea de jumătate de milion de euro în plus faţă de suma licitată iniţial pentru realizarea lucrării. Plecând de la acuzaţiile directorului "Vamed", redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" au încercat să obţină mai multe informaţii despre cine a realizat studiul de fezabilitate la momentul respectiv.

Cine este SC Euroton?

Potrivit Registrului Comerţului, firma "Euroton" SRL îşi are sediul în Constanţa, fiind proprietatea soţilor Corneliu şi Maria Tudose, cu obiect principal "Activităţi de arhitectură".
"Euroton" a câştigat contractul pentru studiul de fezabilitate la proiectul Secţie Cardiologie şi Pediatrie în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila în urma unei selecţii de oferte organizate de Consiliul Judeţean Brăila în 2011. Preţul oferit de constănţeni a fost de 31.000 lei, fără TVA. Interesant de precizat este faptul că "Euroton" a fost până în 2011 un "client" constant al Consiliului Judeţean, câştigând mai multe contracte pe parte de servicii de proiectare, atât pentru Spitalul Judeţean, cât şi pentru reabilitări de clădiri publice sau de drumuri judeţene. De exemplu, firma cu pricina a realizat studii de fezabilitate pentru Secţia ATI a Spitalului Judeţean, acces exterior etaj 1, corp C, blocul operator urologie şi reabilitarea Secţiei Urologie din cadrul aceleiaşi unităţi spitaliceşti. De asemenea, a făcut studii de proiectare şi expertize tehnice pentru proiectul "includerea în circuitul turistic şi balnear a Lacului Sărat Movila Miresii", consolidarea şi reabilitarea imobilului din strada Polonă nr. 14, precum şi a corpului D din Palatul Administrativ. În ce priveşte proiectele pe parte de reabilitări de drumuri judeţene, "Euroton" şi-a pus semnătura pe lucrări în cazul DJ 202A, DJ 211, DJ 211B, DJ 202B, DJ 203 şi DJ 255A.
Cele mai recente date de bilanţ, aferente anului 2013, arată că firma a realizat un profit net de 126.229 lei în urma unei cifre de afaceri în cuantum de circa 0,58 milioane lei.

Lucrările pentru care "Vamed" cere 2.065.124 lei în plus

Conducerea Consiliului Judeţean Brăila ne-a pus recent la dispoziţie un sumar al revendicărilor, în plus faţă de factura iniţială, ale firmei "Vamed" pentru lucrările de la spital. Potrivit documentului, suma cerută de către companie de la bugetul judeţului este de 2.065.124 lei, bani care ar trebui să se adauge la suma pentru care s-a licitat iniţial de 9,8 milioane lei. Aşa cum am anunţat şi săptămâna trecută, "Vamed" a venit cu 12 revendicări suplimentare care arată în felul următor: 645.773 lei pentru lucrările la suprafaţa de desfăşurare a clădirii, 220.697 lei pentru realizarea corpului de legătură dintre cele două clădiri ale spitalului. Apoi, izolaţia termică a faţadelor a însemnat încă 84.181 lei în plus, tâmplăriile exterioare pentru ferestre - 150.888 lei, în timp ce tâmplăriile exterioare pentru uşi - 21.162 lei. Soluţiile de desfumări - 69.785 lei, schimbările soluţiilor pentru finisaje - 514.822 lei, iar platforma de utilaje pentru aerul condiţionat, respectiv, ventilaţii - 4.214 lei. Pentru fundaţiile clădirii, "Vamed" mai cere încă 5.825 lei, 290.028 lei pentru străpungeri (realizare gol trecere corp legătură), 49.448 lei în plus pentru schimbările executate la angiografe şi 8.292 lei pentru reconfigurarea rampei de acces a spitalului.
Întrebat în legătură cu acest subiect, preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu a ţinut să precizeze că îşi menţine punctul de vedere anunţat anterior şi că nu are de gând să dea niciun ban de la bugetul judeţului, pentru nişte lucrări suplimentare faţă de care nu există niciun fel de act adiţional sau proces verbal întocmit între părţi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro