Aula Magna a Universităţii "Danubius" din Galaţi a găzduit ieri deschiderea oficială a anului universitar, în prezenţa oficialităţilor. Rectorul universităţii, prof. univ. dr. Benone Puşcă, a amintit realizările instituţiei, locul cinci pe ţară în cercetare, locul trei în ceea ce priveşte inteligenţa artificială, realizarea a două reviste cotate în bazele de date internaţionale, cadre didactice foarte bine pregătite, şi planurile pentru viitorul apropiat: amenajarea unor baze sportive, construirea unui cămin studenţesc foarte modern, care să îndeplinească şi cele mai pretenţioase cereri, a unui nou sediu, organizarea unui spaţiu pentru reuniunile studenţeşti şi înfiinţarea şcolii doctorale. Pentru viitorul ceva mai îndepărtat se urmăreşte construirea unei baze nautice. Tot între realizările Universităţii "Danubius" au fost trecute şi admiterea a patru absolvenţi la Institutul Naţional de Magistratură, angajarea ca judecători stagiari a doi absolvenţi, ocuparea unor funcţii importante de către foşti absolvenţi precum cea de secretar de stat sau de ministru, fapte care, în opinia rectorului Benone Puşcă, arată că studiile realizate la "Danubius" au o certă finalitate, atunci când informaţiile sunt asimilate. În discursul său a mai evidenţiat şi discriminarea pe care o face statul între universităţile particulare şi cele de stat, care ar trebui să nu aibă decât locuri fără taxă, întrucât, conform Constituţiei, învăţământul de stat este gratuit. În final, au fost premiaţi, de către decanii facultăţilor de Drept, Ştiinţe Economice, Ştiinţele Comunicării şi Relaţii Internaţionale, cei 21 de studenţi care au obţinut în anul trecut medii peste nouă.
La deschidere a participat şi directorul Centrului de studii de la Brăila al Universităţii "Danubius", lect. univ. dr. Gheorghe Chiru, şi directorul Colegiului "Murgoci", prof. Viorica Moşescu. "A fost un moment aparte, plin de emoţii, pentru studenţi şi profesori, mai ales atunci când unii profesori au primit dipome de excelenţă pentru întreaga activitate şi când au fost premiaţi studenţii. Centrul de studii de la Brăila şi-a deschis şi el porţile, cursurile şi examenele urmând să se desfăşoare la Colegiul Murgoci. Astfel, studenţii nu mai trebuie să meargă la Galaţi pentru a-şi completa studiile, pot învăţa şi la Brăila alături de profesori de cea mai bună calitate", a precizat Gheorghe Chiru, directorul Centrului de studii de la Brăila al Universităţii "Danubius".
Tot ieri s-a inaugurat anul universitar şi la "Brâncoveanu", când rectorul instituţiei, prof. univ. dr. Alexandru Puiu a vorbit despre calitatea cursurilor predate şi tipărite şi programul de mobilităţi în străinatate. La inaugurare a participat şi primarul Aurel Simionescu, în discursul său realizând o pledoarie pentru un mediu universitar de calitate. Evenimentul a fost moderat de prorectorul Ion Scurtu. Şi aici, la finalul întâlnirii au fost premiaţi studenţii cu cele mai bune rezultate în anul universitar trecut.
Ieri, în prezenţa oficialităţilor, şi-a deschis porţie şi Facultatea de Inginerie de la Brăila, după care profesorii au intrat în grevă şi studenţii au plecat acasă. Decanul instituţiei, conf. ec. dr. ing. Adrian Goanţă şi-a exprimat încântarea că brăilenii au fost atraşi de oferta facultăţii, iar locurile fără taxă au fost ocupate rapid, iar până în toamnă au fost ocupate şi cele cu taxă. De asemenea, a menţionat avantajele studenţilor de la facultăţile de stat. Au fost felicitaţi cu această ocazie şi profesorii care au avut rezultate remarcabile în anul universitar trecut, dar şi studenţii care au participat la cercetări alături de profesori. După discursul primarului Aurel Simionescu şi al preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Bunea Stancu, decanul Goanţă a anunţat studenţii că ieri a fost grevă şi că orele se vor recupera sâmbătă, 10 octombrie.