Mergi la conţinutul principal

Stresul profesional - o provocare colectivă

Ca în fiecare an, pe 28 aprilie, Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) sărbătoreşte Ziua internaţională a securităţii şi sănătăţii în muncă, ocazie pentru a promova prevenirea accidentelor şi a bolilor profesionale la nivel mondial. Centrul de greutate al acţiunilor programate cade pe campanii de sensibilizare menite să concentreze atenţia internaţională asupra tendinţelor emergente în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi a dimensiunii la nivel global a leziunilor, bolilor şi deceselor în muncă.
"OIM a ales în acest an o temă ce evidenţiază importanţa implicării tuturor actorilor prevenirii în luarea celor mai bune măsuri pentru combaterea stresului profesional. O cultură naţională de securitate şi sănătate la locul de muncă este una în care dreptul la un mediu de lucru sigur şi sănătos este respectat la toate nivelurile, în care guverne, angajatori şi lucrători participă activ la asigurarea unui mediu de lucru sigur şi sănătos prin intermediul unui sistem de drepturi, responsabilităţi şi îndatoriri definite şi în care cea mai mare prioritate este acordată principiului prevenirii", ne-a declarat Liviu Arhire, inspectorul şef al ITM Brăila. De asemenea, sursa citată a adăugat că, la nivel global, în ziua de 28 aprilie mişcarea sindicală din lume onorează memoria victimelor accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale.
De precizat că inspectorii de muncă vizează, în primă etapă, organizarea unor sesiuni de conştientizare în rândul angajatorilor privind obligaţiile legale pe parte de SSM, după care se va trece, în a doua etapă, la controale tematice.
De exemplu, pentru perioada următoare sunt planificate nu mai puţin de trei acţiuni de verificare pe parte de SSM:
- "Acţiune de verificare a respectării prevederilor legale în domeniul SSM în unităţile cu locuri de muncă verzi: recuperare-reciclare deşeuri, producere energie electrică din surse regenerabile". În zilele rămase din aprilie, precum şi în lunile mai şi iunie se vor desfăşura şedinţe de conştientizare, după care, acţiunile de control sunt programate pentru perioada iulie - septembrie inclusiv;
- "Acţiune de verificare a respectării prevederilor legale în domeniul SSM în unităţile de producere şi distribuţie energie electrică". În cursul lunii mai se vor desfăşura şedinţe de conştientizare, iar în perioada iunie - noiembrie se vor derula acţiuni de control;
- "Acţiune de verificare a modului în care sunt respectate cerinţele minime pentru îmbunătăţirea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor care pot fi expuşi unui potenţial risc datorat atmosferelor explozive în exploatările miniere, silozurile de cereale, fabricile de nutreţuri combinate, de băuturi alcoolice, mobilă, activităţile din compania Romarm şi unităţile de distribuţie a combustibililor solizi, lichizi, gazoşi şi al produselor derivate". Controalele pe această temă sunt programate pentru lunile mai - septembrie inclusiv.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro