Reprezentanţii Google au anunţat acest proiect luni în faţa Ateneului Român, pe treptele căruia a fost plasată o hartă mare a României, cu imagini ale unor obiective celebre ca Peleşul, Branul şi Voroneţul.
Proiectul a fost prezentat de Dan Bulucea, Country Manager Google România, la conferinţă fiind invitaţi şi directorul Filarmonicii "George Enescu", Andrei Dimitriu, sediul acesteia fiind primul obiectiv inclus în proiect, secretarul de stat responsabil de patrimoniu din Ministerul Culturii - Sergiu Nistor - şi şeful Serviciului de turism din cadrul Primăriei Capitalei, Mihai Guţanu.
Parcul Naţional Retezat, centrul istoric al Sighişoarei, bisericile de lemn din Maramureş, mănăstirile din Moldova, satele cu biserici fortificate din Transilvania, Castelul Peleş, Cheile Bicazului şi multe altele vor fi reflectate în imagini pe Google Maps.
Astfel, acoperirea Street View în România se extinde cu încă 39 de oraşe, printre care Craiova, Focşani, Baia Mare, Râmnicu Vâlcea, Alba Iulia, Galaţi, Deva, Hunedoara, Sfântu Gheorghe, Zalău.
În parcul din faţa Ateneului au fost prezentate şi vehiculele cu ajutorul cărora vor fi parcurşi cei 40.000 de kilometri pentru fotografierea obiectivelor de pe traseu pentru serviciul Street View din Google Maps: unul din automobilele Street View şi Google trike - un vehicul cu pedale pe trei roţi, prevăzut cu o cameră foto, care poate colecta imagini din locuri inaccesibile maşinilor, cum ar fi zonele pietonale sau pieţele publice.
Iniţial, Street View a acoperit opt oraşe mari din România, printre care Bucureşti, Arad, Oradea, Braşov, Timişoara, Cluj, Sibiu şi Constanţa, principalele staţiuni de schi de pe Valea Prahovei şi cele de pe litoralul Mării Negre, fiind parcurşi atunci 6.000 de kilometri.