Mergi la conţinutul principal
Administrația Dragomir caută soluții

Strategie pentru energie mai ieftină

* consilierii municipali au aprobat în cadrul ședinței extraordinare de CLM din 16 august încheierea unui contract de colaborare, pe cinci ani, cu Bursa Română de Mărfuri SA * în linii mari, acest lucru înseamnă prețuri la energie ceva mai convenabile pentru Primărie * după cum a explicat primarul Marian Dragomir, municipalitatea a mai avut un contract cu BRM și înainte, pentru electricitate, dar care urmează să expire * în noul document sunt cuprinse și alte produse precum gazele și combustibilii * în proiect se specifică faptul că municipalitatea, ca membru afiliat în colaborarea cu BRM, nu va achita nicio cotizație anuală

 

În contextul creșterii prețurilor la energie, Primăria Municipiului Brăila încearcă să mai reducă din costuri printr-un contract de colaborare cu Bursa Română de Mărfuri (BRM) SA. Consilierii municipali au aprobat în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Local Municipal (CLM), ce a avut loc pe 16 august, afilierea Primăriei la BRM, prin încheierea acestui contract de colaborare, pe o durată de 60 de luni (cinci ani).

Contactat de redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei” și întrebat în legătură cu acest proiect, primarul Marian Dragomir a explicat că nu este neapărat un lucru nou, având în vedere că municipalitatea a mai colaborat și în trecut cu BRM. Totuși, acesta a recunoscut că în acest nou document ce urmează să fie încheiat între cele două entități, au fost bifate pentru a fi achiziționate la un preț mai bun, atât gazele cât și combustibilii, deși fostul contract viza strict energia electrică.

”Nu este neapărat o noutate. Noi de mai mulți ani cumpărăm energie electrică prin procedură pe Bursa Română de Mărfuri. Acum urmează să expire contractul pe care îl aveam cu BRM pentru reprezentare în vederea achiziției de energie electrică și prin CLM am aprobat un nou contract cu BRM, pentru a ne putea cumpăra energia electrică de acolo. Noi și acum suntem exact în aceeași procedură, de câțiva ani de zile. Într-adevăr, noutatea este legată de faptul că pe acest nou contract intră și gazele precum și combustibilii”, a explicat primarul.

Potrivit raportului proiectului aprobat de consilieri, Bursa Română de Mărfuri este singurul administrator al unei piețe la disponibil, organizată în baza Legii 357/2005 privind bursele de mărfuri. Este o entitate reglementată și supravegheată de Camera de Comerț și Industrie a României, în conformitate cu legea amintită.

Din aceeași sursă aflăm că avantajele tranzacționării prin BRM sunt: obținerea unui preț avantajos; acoperirea teritoriului la nivel național, datorită existenței terminalelor bursiere care acoperă unul sau mai multe județe; consultanță de specialitate; transparența informațiilor privind piețele BRM; o procedură simplă și rapidă care se desfășoară în maxim șapte zile de la transmiterea către BRM a ordinului inițiator; garantarea bursieră privind realizarea tranzacției; asigurarea unui mediu concurențial datorat numărului mare de ofertanți înregistrați în piață; eliminarea birocrației aferente procedurilor clasice de achiziții publice, prin standardizarea mărfurilor și reducerea numărului de documente solicitate și depuse.

Interesant de precizat este că achiziția de produse pe Piața la Disponibil se realizează prin procedura Negocierii fără publicare prealabilă, potrivit prevederilor legale invocate mai sus. Astfel, autoritățile contractante pot achiziționa pe Piața la Disponibil a BRM, produse structurate pe ringuri specializate, de exemplu: utilități – Energie electrică, Gaze naturale; produse petroliere – Benzină și/sau Motorină (atât vrac cât și pe bază de carduri sau bonuri valorice), Combustibil de încălzire, Păcură, Lubrifianți etc.; Materiale de construcții: Nisip, Pietriș, Piatră spartă, Criblură, Ciment; Mărfuri generale – Apă minerală, Lemn de foc etc.

”În aceste condiții sunt îndeplinite și prevederile art. 104, alin. (5) lit. c) de la Paragraful 7 «Procedura negocierii fără publicare prealabilă» din Legea nr. 98/19.05.2016 privind achizițiile publice. (...) Având în vedere (…) oportunitățile de achiziție pe BRM a produselor care fac parte din domeniul de interes al Municipiului Brăila, respectiv Energia electrică, Gaze naturale și Produse petroliere – benzină și/sau motorină (atât vrac cât și pe bază de carduri sau bonuri valorice), propunem adoptarea unei hotărâri prin care să se aprobe afilierea Municipiului Brăila la Bursa Română de Mărfuri SA și încheierea documentelor de acordare a calității de membru afiliat al BRM”, se precizează în cadrul raportului proiectului.

Conform prevederilor din Contractul de colaborare, membrul afiliat nu va achita nicio cotizație anuală în contul BRM.

 

Care sunt obligațiile Primăriei Brăila

Pe scurt, obiectul contractului se referă la faptul că BRM și Primăria Municipiului Brăila (membrul afiliat) convin ca aceasta din urmă să tranzacționeze pe piețele administrate de către BRM. Primăria are dreptul de a tranzacționa în baza acestui contract și a Legii nr. 357/2005 privind bursele de mărfuri. Așa cum am menționat deja, contractul se încheie pe o perioadă de 60 de luni de la data semnării.

După cum reiese din documentația aprobată în CLM Brăila, BRM se obligă să asigure accesul pe piețele administrate de la data intrării în vigoare a contractului, să pună la dispoziție reglementările care guvernează piețele administrate, să înștiințeze despre orice alte reglementări incidente calității acestuia și să asigure instruirea ca broker a persoanei indicate de membrul afiliat.

De cealaltă parte, Primăria Municipiului Brăila, ca membru afiliat, se obligă să respecte reglementările aplicabile piețelor administrate de către BRM pe care tranzacționează; să execute toate obligațiile ce decurg din tranzacțiile efectuate pe aceste piețe; să nu afecteze prin acțiunea sau inacțiunea sa modul de desfășurare a tranzacțiilor bursiere pe piețele administrate de BRM; să comunice BRM declararea sa în stare de insolvență; să comunice BRM datele de contact ale persoanei desemnate să îl reprezinte; să completeze o cerere de acordare a calității de membru afiliat și lista cu produse pentru care este interesat să tranzacționeze; de asemenea să recunoască acest contract semnat, ștampilat, scanat și transmis electronic la BRM.

Pentru neexecutarea, executarea parțială sau executarea necorespunzătoare a obligațiilor contractuale, partea în culpă va plăti daune celeilalte părți.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro