Strategie nouă pentru creșe | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Primarul și inspectorul școlar general au bătut palma pentru binele copiilor

Strategie nouă pentru creșe

* în contextul în care Ministerul Educației a declanșat un proces de preluare a creșelor prin intermediul inspectoratelor școlare județene, autoritățile din Brăila au venit cu o variantă pentru a evita acest lucru * consilierii municipali au aprobat, ieri, un proiect de hotărâre privind divizarea Serviciului Public de Asistență Medicală și Administrare a Creșelor Brăila * astfel s-au creat două entități distincte: Creșa Brăila și Serviciul Public de Asistență Medicală Brăila * primarul Marian Dragomir a explicat că foarte mulți oameni și-ar fi pierdut job-urile în caz contrar, dar a precizat că își dorește ca municipalitatea să aibă în continuare creșele, având în vedere investițiile făcute în acestea * Cătălin Canciu, inspectorul școlar general, a afirmat că a acceptat această variantă pentru ca la nivelul copiilor să se simtă cât mai puțin schimbările, totuși a dorit să sublinieze că interesul PSD-iștilor este acela de a-și păstra oameni în funcție

 

În contextul în care Ministerul Educației a demarat un proces de preluare a creșelor la nivel național, Primăria Municipiului Brăila a elaborat la rândul său o strategie de a le păstra. Mai exact, ieri, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Local Municipal, aleșii s-au întrunit pentru a aproba un singur proiect de hotărâre privind reorganizarea Serviciului Public de Asistență Medicală și Administrare a Creșelor Brăila, prin divizare parțială. Mai exact, ruperea în două a acestui serviciu, care de acum înainte va funcționa ca două entități distincte: ”Creșa Brăila”, respectiv Serviciul Public de Asistență Medicală Brăila. Potrivit primarului Marian Dragomir, în cazul în care nu s-ar fi făcut această mutare, foarte mulți dintre angajații fostului Serviciu Public ar fi fost lăsați fără serviciu, în condițiile în care în schema ministerului multe dintre aceste posturi nu se mai regăsesc.

Așa cum se știe, Ministerul Educației și-a propus ca în anul școlar 2021-2022 să preia 395 de creșe, câte funcționează în prezent în România, însă până acum a reușit să facă acest lucru doar cu puțin peste o treime, după cum precizează presa centrală. Pe 28 aprilie 2022 a fost adoptată Hotărârea de Guvenr nr. 566, privind Metodologia de organizare și funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolară, care a fost și publicată în Monitorul Oficial pe 4 mai. Ei bine, de aici problemele, deoarece noile reguli impuse de ministerul condus de Sorin-Mihai Cîmpeanu nu au picat pe placul multor primari, subiectul fiind dezbătut și în Asociația Municipiilor din România (AMR).

Inspectorul școlar general, liberalul Cătălin Canciu, susține că a fost de acord cu varianta Primăriei pentru că a dorit ca aceste schimbări să fie resimțite cât de puțin posibil de către copii, însă a dorit să precizeze că, din punctul său de vedere, totul face parte dintr-o schemă a primarilor de a-și păstra oamenii ”de partid” în diferite funcții.

 

Ce s-a schimbat în privința creșelor din Brăila

Consilierii municipali au aprobat reorganizarea fostului Serviciu condus până acum doar de directorul Metanet Talib, în felul următor: ca efect al divizării parțiale, s-a înființat ”Creșa Brăila” cu personalitate juridică, în conformitate cu prevederile art. 6, alin (1) din anexa HG 566/2022, cu sediul social în strada Ion C. Brătianu, Bl. 2 Bis, sc. 3, et. 1, Camera 1. Aceasta are următoarea structură funcțională: Creșa nr. 1 din Strada Ion C. Brătianu, Bloc 2 Bis, Sc. 3, Parter, cu o capacitate de 50 locuri; Creșa nr. 2, din Strada Ghioceilor nr. 8 Bis, cu o capacitate de 100 locuri; precum și Creșa nr. 3, din Strada Oborului nr. 11, cu o capacitate de 100 de locuri.

Primarul Municipiului Brăila va desemna prin dispoziție o persoană care să îndeplinească funcția de Coordonator Creșă - interimar asimilabilă cu funcția de Director, până la ocuparea acestei funcții, conform prevederilor legale în vigoare.

Tot cu această ocazie, consilierii municipali și-au desemnat prin vot secret un reprezentant în Consiliul de Administrație al structurii ”Creșa Brăila”. în ședință au fost două propuneri făcute din partea PSD și PNL. Social-democratul Daniel Tudose, care a și obținut funcția cu 16 voturi ”pentru” și 4 ”împotrivă”, precum și liberalul Petrică Popa, care a primit doar 4 voturi ”pentru” și 16 ”împotrivă”, în timp ce două voturi au fost anulate.

Tot la ședința de ieri s-a luat decizia că proaspăt redenumitul Serviciu Public de Asistență Medicală Brăila, cu sediul social în Strada Ion C. Brătianu, Bloc 2 Bis, Sc. 3, Et. 1, Camera 2, să preia datele de identificare fiscală ale fostului Serviciu Public de Asistență Medicală și Administrare a Creșelor Brăila. Această structură se va axa pe coordonarea activității cabinetelor medicale din cadrul creșelor. De altfel, în această hotărâre s-a specificat faptul că entitățile vizate reorganizării preiau în mod corespunzător atribuțiile ce le revin, patrimoniul precum drepturile și obligațiile care decurg din raporturile juridice în derulare.

Consilierii au mai aprobat organigrama și statul de funcții, precum și salariile de bază pentru personalul contractual, atât pentru structura ”Creșa Brăila”, cât și pentru Serviciul Public de Asistență Medicală Brăila. De asemenea, s-a aprobat bugetul pe titluri de cheltuieli pe 2022 pentru cele două entități nou create prin divizare.

 

Varianta lui Dragomir de a salva o parte din angajații de la Creșe

Primarul Marian Dragomir a dorit să explice în ședință de ce a fost nevoie să se recurgă la un asemenea proiect. Acesta a precizat că HG 566/2022 a generat un întreg val de nemulțumiri în ceea ce privește abordarea și urmările pe care le-ar putea avea.

”Dacă am fi transferat creșele către Inspectoratul Școlar Județean, foarte mulți dintre angajații actuali rămâneau fără serviciu. Iar acest lucru ar fi generat și un dezechilibru. În plus, în urma unei întâlniri între Primăria Municipiului Brăila și ISJ, s-a luat de comun acord decizia ca această structură, Creșele, să rămână în continuare la Primăria Municipiului Brăila. În decursul ultimilor ani au fost investiții foarte mari ale Primăriei la Creșe. Și acesta este și motivul pentru care ne-am dorit să rămână la noi. Dar și pentru a le asigura angajaților de acolo o stabilitate, continuitate, pentru a putea să facem investiții în continuare. Și toți copiii să beneficieze de aceleași condiții și în viitor”, a declarat Dragomir.

Edilul-șef a punctat că nu este niciun secret pentru nimeni faptul că atunci când vine vorba despre investiții în infrastructura școlară, Primăria Municipiului Brăila a dat întotdeauna mai mulți bani decât ministerul, indiferent de culoarea politică a celor care l-au condus.

Dragomir a dorit să mai adauge că în momentul de față se lucrează și la construcția unei creșe noi, pe fonduri europene, situată la intersecția dintre Strada Chișinăului cu Strada Grigore Alexandrescu. De asemenea, alte două structuri noi se află în curs de edificare. O creșă ce va funcționa pe Strada Cezar Petrescu, realizată într-un parteneriat cu Ministerul Dezvoltării, precum și o alta ce se creionează în curtea Colegiului Tehnic ”C.D. Nenițescu”.

”Aceste lucruri ne determină să ne dorim ca această structură să fie în viitor la Primăria Municipiului Brăila. Au existat și discuții cu mai mulți angajați de la Creșe, care își doresc și ei să rămână la Primăria Municipiului Brăila în viitor. Acestea au fost, să spunem așa, deciziile care au contat la redactarea acestei hotărâri de Consiliu Local, prin care divizăm în două activitatea Creșei. O structură nouă va avea Creșele 1, 2 și 3, la care se vor adăuga celelalte, care vor fi construite pe parcurs. Iar structura actuală cu cabinetele medicale din creșe își va continua activitatea”, a mai explicat Dragomir.

Sursa citată a mai adăugat că aproape niciun primar din cadrul Asociației Municipiilor din România nu a privit cu ochi buni HG 566/2022, mai ales că nu s-a ținut cont de niciun amendament venit din partea AMR. Dragomir a adăugat că în urma unei ședințe recente a Asociației s-a adoptat o ultimă variantă de încercare de mediere cu ministrul Educației, însă dacă hotărârea nu se va schimba, AMR are în plan să demareze procedura de suspendare a efectelor hotărârii și în final să obțină anularea acesteia.

”Dacă vom reuși acest lucru ne vom întâlni din nou în Consiliul Local pentru a reveni la forma inițială, cea care există astăzi înaintea votului dumneavoastră, care este unul liber și aparține fiecărui consilier”, a mai completat primarul în legătură cu soarta acestui serviciu.

În final, proiectul a fost aprobat cu unanimitate de voturi. Liberalul Alexandru Ionel și social-democratul Valentin Pătârlăgeanu au participat online la ședință. De asemenea, precizăm că liberalul Cătălin Canciu și social-democrata Cristiana Voineag au absentat motivat.

 

Cum arată organigrama și nivelul salarial la cele două entități

Potrivit organigramei aprobate cu această ocazie, în ceea ce privește ”Creșa Brăila”, discutăm despre un total de 99 de funcții, din care cinci de conducere și 94 de execuție. Cele mai multe posturi sunt cele de infirmieră (37) și cele de educator-puericultor (36). Directorul acestei structuri va avea un salariu de bază (gradația 5) de 13.104 lei. Contabilul-șef de 11.690 lei brut, iar un șef serviciu/șef centru 7.819 lei brut. Lefurile personalului contractual oscilează între 7.946 lei brut pentru un referent de specialitate gradul IA și 2.550 lei brut în cazul unui muncitor calificat IV/bucătar/ajutor de bucătar IV.

În cazul Serviciului Public de Asistență Medicală discutăm despre 108 funcții, dintre care două de conducere și 106 de execuție. Cele mai multe sunt de Asistent medical principal (47) și de asistent medical (22). Aici directorul are o leafă lunară de 13.104 lei brut, iar contabilul-șef de 11.690 lei brut. De asemenea, în cazul funcțiilor de execuție personal contractual salariile oscilează între 7.614 lei brut cât ia un Auditor grad I A, 5.845 lei brut, cât primește un inspector de specialitate, referent de specialitate gradul II și 2.550 lei brut cât ia un referent, grad debutant.

 

Canciu susține că totul face parte din proiectul președintelui ”România Educată

Contactat telefonic de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” și întrebat în legătură cu menținerea creșelor în subordinea Primăriei, inspectorul școlar general, liberalul Cătălin Canciu, a punctat că nu se pune problema că nu a dorit aceste structuri în subordine, dar că a acceptat varianta propusă de municipalitate pentru a crea cât mai puține probleme copiiilor. Totuși, Canciu a explicat că toată această schemă vine, de fapt, pe fondul dorinței primarului de a-și păstra oamenii în funcție, angajați de cele mai multe ori pe criterii politice. Inspectorul a punctat că dacă Serviciul nu ar fi fost rupt în două, Inspectoratul nu ar fi putut să aloce banii din costul standard per elev, deoarece Hotărârea de Guvern vorbește strict despre Creșe și nu alt soi de structuri, așa cum era până acum la Brăila.

”Ei au transformat Serviciile acelea de asistență publică în creșe tocmai pentru a se încadra în prevederile Hotărârii de Guvern. Nu pot să fiu așa tranșant să spun că nu vreau creșele. Cum așa ceva? Mai ales că ele fac parte din proiectul președintelui «România Educată». În schimb, acolo organigrama este foarte încărcată și normal că primarul nu își permite să intre în ea. Mai ales că am suspiciunile că întâi trebuie să ai carnet de partid și după aceea să fii angajat acolo. În ideea în care o bucătăreasă, dacă va fi plătită pe statul de funcție al învățământului, va pierde undeva la 10 - 12 milioane în fiecare lună. Asta este ideea. Și ei nu își doresc lucrul acesta. Problema este că acei oameni care sunt acolo, dacă sunt încadrați pe statul de funcții al învățământului, vor pierde. Și sunt alte funcții pe care schema de încadrare a școlilor, a învățământului, nu le are. Deci este destul de complicată această trecere. Dacă proiectul se va implementa în toată țara și viitoarea Lege a Educației va prevedea acest lucru, atunci și creșele vor face parte din sistemul de educație. Chiar dacă vreau eu sau nu, dacă vrea domnul primar sau mai știu eu cine. Dar în situația actuală este complicat. Noi le-am spus în felul următor: primiți costul standard per elev și vă asumați. Există un articol al acestei hotărâri în care creșele sunt în subordinea autorităților locale, iar acestea sunt ordonatorul principal de credite. Noi din capul locului am spus că mergem pe orice fel de variantă legală, astfel încât oamenii, copiii, toată lumea implicată să simtă cât mai puțin această schimbare. Ideea este că nu facem din orice motive de dispută. E vorba de copii, de oameni, suntem oameni serioși”, a declarat Canciu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro