Strategia pentru Educaţie, dezbătută de liderii Pro România şi ai Sindicatului “Învăţământ” Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Strategia pentru Educaţie, dezbătută de liderii Pro România şi ai Sindicatului “Învăţământ” Brăila

• liderii de sindicat din Brăila s-au întâlnit cu reprezentanţii partidului Pro România, pentru a discuta problemele din învăţământ • la întâlnire au participat Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educaţiei, Victor Ponta, fost premier al României, şi deputatul brăilean Emilia Meiroşu (profesor)

 

Săptămâna aceasta, cu ocazie vizitei în judeţul nostru a reprezentanţilor Partidului ProRomânia, a fost organizată o dezbatere pe teme legate de educaţie cu liderii Sindicatului Învăţământ “Corneliu Gheorghe Caranica” Brăila, în frunte cu preşedintele acestuia, Valeriu Partene. La întâlnire au fost prezenţi Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educaţiei şi coordonatorul departamentului de Educaţie al Pro România, Victor Ponta, fost premier al României şi preşedintele partidului, şi deputatul brăilean Emilia Meiroşu. Cei trei au discutat cu dascălii prezenţi la eveniment despre sistemul actual de educaţie şi ce soluţii ar trebui adoptate pentru a rezolva problemele cu care se confruntă profesorii, elevii şi părinţii.

În cadrul întâlnirii, Victor Ponta nu a putut să nu critice schimbările care par să fie tot mai dese în ultima perioadă, făcând referire la viziunea “Educaţia ne uneşte” propusă de ministrul Ecaterina Andronescu.

“Şi pe vremea mea toată lumea voia să schimbe legile educaţiei în fiecare an, şi eu, ca părinte, am zis să nu le mai schimbe. Acum am văzut că iarăşi o luăm de la capăt. Nu în sensul că e tot doamna Andronescu ministru, dar înţeleg că iar facem nişte legi, iar schimbăm, şi rugămintea mea pentru dumneavostră, cei care activaţi în domeniu, dacă se poate, este să schimbăm mai puţin şi să aplicăm mai mult ceea ce am decis. Că de atâtea schimbări nu mai ştie nimeni ce facem şi în ce direcţie mergem. Deja fiecare ministru care vine schimbă sau acelaşi ministru care vine schimbă tot ceea ce a făcut când era ministru. Cred că aceste schimbări dese sunt un lucru rău şi pentru elevi şi pentru părinţi şi pentru cadrele didactice”, a declarat Ponta.

Colegul său, Sorin Cîmpeanu, le-a spus liderilor de sindicat că reforma care se tot aşteaptă în învăţământ nu se poate face peste noapte, fiind nevoie de o amplă dezbatere cu toţi actorii din sistem.

“Profesionalizarea managementului unităţilor de învăţământ, asigurarea de resurse, susţinerea carierei didactice sunt lucruri pe care trebuie să mergem. Şi avem într-adevăr elemente care sunt foarte bune în lege, dar avem lucruri care trebuie schimbate. Schimbarea se poate face exclusiv prin dialog şi cu acceptul tuturor celor implicaţi în sistemul de educaţie. Şi aici vorbim de cel mai mare sistem din orice ţară. Sunt peste 3 milioane de elevi şi studenţi, peste 300.000 cadre didactice, personal auxiliar şi nedidactic. După care avem părinţii, toate structurile implicate în educaţie şi avem angajatorii, pentru că noi îi educăm pe copii pentru a avea un rol în societate. Schimbările pot fi făcute, am învăţat lucrul acesta, exclusiv cu acceptul întregului sistem şi pentru asta trebuie o muncă sistematică, trebuie întâlniri de la care dacă reţii una sau două idei, ele trebuie continuate cu consecvenţă pentru că în educaţie e nevoie de viziune, e nevoie de competenţă, e nevoie de consecvenţă şi coerenţă. Cred că asta ne-a lipsit cel mai mult”, a afirmat fostul ministru al Educaţiei.

Membrii sindicatului brăilean au înmânat reprezentanţilor Pro România şi un  document cu propuneri pentru îmbunătăţirea sistemului de învăţământ, printre cerinţele acestora numărându-se adoptarea Statutului personalului didactic sau renunţarea la schimbarea structurării învăţământului primar, gimnazial şi liceal.

La finalul întâlnirii, deputatul Emilia Meiroşu le-a transmis profesorilor că Pro România este deschisă la dialog şi toate schimbările din educaţie le va face în urma unei consultări reale şi complexe.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro