"Stradele Brăilei II" - o carte în căutarea specificului brăilean | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Stradele Brăilei II" - o carte în căutarea specificului brăilean

Prof. univ. dr. Ioan Cârâc de la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi a apreciat în alocuţiunea sa prolificitatea autorului, care a realizat în 2009 nu mai puţin de trei cărţi, ce au însumat peste 1.300 de pagini. "Este o activitate de invidiat mai ales după ce citeşti aceste cărţi. Punctul de plecare al volumului lansat îl găsim în prima carte despre «stradele Brăilei», care poate fi considerată introductivă. Mi-a plăcut în mod deosebit ideea lui Ioan Munteanu care caracterizează oraşul drept un palimpsest (n.r. un pergament pe care s-a scris, s-a şters şi s-a scris din nou, dar se mai văd încă urmele primelor notări) şi faptul că aceste cărţi descoperă, dincolo de fapte şi oameni, un specific brăilean", a spus Ioan Cârâc. Acesta a mai remarcat erudiţia ponderată, obiectivitatea reporterului, spiritul civic şi stilul adaptat intenţiilor. Scriitorul Constantin Gherghinoiu a spus la rândul său că Ioan Munteanu surprinde în cărţile sale specificul brăilean şi că, de fapt, aceasta este miza cărţilor sale. De asemenea, a mai evidenţiat încrederea pe care o are scriitorul Ioan Munteanu în istoria orală, istoria trăită. Profesorul Viorel Mortu a fost la rândul său încântat de cartea prezentată, pe care o consideră o enciclopedie locală atipică, deoarece scoate la iveală o literatură istorică ce nu seamănă cu nimic din cele spuse până acum. "Este un mod unic de a gândi istoria, o carte care se citeşte pe nerăsuflate, deşi are un număr mare de date. Ioan Munteanu este un cronicar năzdrăvan, care ştie să caute, să asculte, are intuiţia de a descoperi oameni care ştiu să povestească. Este riguros şi exact, nu-şi permite niciun gest creativ şi reuşeşte să prindă parfumul vieţii de acum 100 de ani. O asemenea carte e în antecamera sintezelor. Cartea are doi vectori esenţiali, timpul şi spaţiul şi ar trebui să fie citită de creatorii brăileni pentru că are foarte multe poveşti", a spus prof. Viorel Mortu. Şi profesorul Vasile Zbarcea a sesizat faptul că miza volumului este surprinderea specificului brăilean şi a spus că sunt oferite date care fixează locul oraşului în istorie şi în legendă, care arată dragostea înfocată pentru pentru Brăila a autorului, de care acesta nu se poate lecui. În finalul alocuţiunii, Vasile Zbarcea a accentuat rigoarea informaţiei clădite pe amănuntul istoric revelator.

Moderatorul evenimentului a fost directorul Bibliotecii, Dragoş Neagu. Evenimentul s-a încheiat cu o cupă de şampanie închinată de cei prezenţi în cinstea autorului Ioan Munteau, care şi-a sărbătorit alături de prieteni ziua de naştere.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro