Mergi la conţinutul principal

Strada disparuta

Este uluitor, dar de aproape 40 de ani, familia Butoi locuieste, practic, in curtea Grupului Scolar "Grigore Moisil". Initial, casa care acum se gaseste undeva in fundul curtii scolii, se afla pe strada Vadul Cavaleriei, care pornea din strada Carantina si ajungea pana jos, la Dunare, pe un traseu intortochiat. Asta isi aminteste actualul director al Grupului Scolar "Moisil", Ani Gagu, a carei mama a fost invatatoare in fosta Scoala nr. 25, in care acum functioneaza grupul scolar. Scoala a fost data in folosinta in 1963 si pe atunci avea curte delimitata de gard, care forma strada Vadul Cavaleriei cu spatele caselor din strada Vadul Olangeriei. Straduta a disparut insa prin anii '70. Nu se mai stie exact din a cui vina, de ce sau cine a daramat gardul scolii dintre Vadul Cavaleriei si curtea scolii, facand straduta disparuta. Cert este ca de aproape 40 de ani, familia Butoi intra intai in curtea scolii si abia apoi ajunge la propria poarta.

Situatia deranjeaza si familia Butoi, si conducerea scolii.
Familia Butoi mai este formata acum din mama de aproape 80 de ani, Stefana Butoi si fiul acesteia, Florin Butoi. Ambii au probleme grave de sanatate. Fiul are vederea afectata masiv, iar mama lui nu se poate deplasa decat cu ajutorul unui cadru metalic. "Acum ceva timp m-am impiedicat in curtea scolii si mi-am lovit rau piciorul. Nu m-am mai facut bine. Ma chinui asa acum. Ma deplasez foarte greu. Seara nici nu iesim din casa. Asa ca mai vine fiica mea si ne da ce ne mai trebuie. Am vrea si noi sa avem o intrare cum trebuie, dar ce sa facem, e greu acum, mai ales ca acum un an mi-a murit si ginerele", a spus batrana Stefana Butoi. Intrebat la ce adresa primesc ei pensia sau alte facturi, Florin Butoi a spus: "Adresa? Curtea scolii! Nu stiu! Poate Carantina nr. 4 bis, dar noi nu stim exact ce adresa avem. De aproape 50 de ani noi intram prin curtea scolii. Cand eram copil, aici aveam o straduta, dar s-a daramat gardul scolii si atunci s-a inchis asa", povesteste Florin Butoi.
Nemultumita de situatie este si prof. Ani Gagu, directorul Grupului Scolar "Moisil". "Este neplacuta situatia. Atunci cand s-a dat in folosinta scoala, in anul 1963, exista strada Vadul Cavaleriei, care pornea din Carantina, se ducea pe spatiul actualei cazarmi in jos, spre Dunare. Cand s-a infiintat cazarma s-a blocat strada, apoi, prin anii '70, poate dupa 1975, nu mai stiu exact, s-a daramat gardul scolii si s-a inchis curtea, astfel incat a disparut straduta. Practic, toate casele aveau iesire si pe Vadul Olangeriei, insa aceasta casa nu avea decat aceasta iesire, prin curtea scolii. Daca s-ar intampla ceva, noaptea, paznicul ar trebui sa vina cu cheia sa le deschida. Anul trecut, cand a murit ginerele batranei, au trecut cu cortegiul funerar prin scoala. Vara, si ceilalti care au iesire in Vadul Olangeriei folosesc curtea pentru gratare si iesiri la iarba verde. Am anuntat si la Primarie, pentru ca, practic, este o problema cadastrala. Sper ca situatia sa se rezolve, pentru ca noi vom intra in reparatii capitale si atunci vom putea sa ne ridicam un gard si sa reinfiintam strada Vadul Cavaleriei", a precizat directorul Ani Gagu.
Ca urmare, daca pana in vara acestui an se rezolva problemele birocratice si se demareaza proiectul de reabilitare a scolii, in cateva luni o sa reapara strada disparuta, Vadul Cavaleriei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

Obiectiv Vocea Brailei 2022

Continutul acestui site este proprietatea SC Double P Media SRL. Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul SC Double P Media SRL

Analiza WEB