• protestele faţă de Guvernul Sorin Grindeanu continuă la Brăila, în paralel cu cele de la nivel naţional • chiar dacă numărul celor care ies în stradă a scăzut considerabil, aceştia nu par dispuşi să renunţe prea curând la demers • duminică, în a 20-a seară de proteste, aproximativ 50 de brăileni s-au adunat în faţa Palatului Administrativ, unde au citit şi au semnat o scrisoare adresată deputatului PSD Emilia Meiroşu, ca reacţie la un text postat săptămâna trecută de parlamentar • de asemenea, aceştia au încercat să realizeze o proiecţie video pe clădirea Palatului Administrativ, însă fără prea mare succes
“Demisia Guvernului!”, asta au cerut la unison aproximativ 50 de brăileni care au decis să iasă în stradă, duminică seară, alături de alte câteva mii de români care au protestat în oraşele mari din ţară. Deşi nu a mai atins un număr considerabil, aşa cum s-a întâmplat la începutul protestelor, grupul de brăileni care continuă să iasă în stradă, a bifat în această duminică a 20-a zi de proteste. Mai mult, trebuie punctat că, după cum au anunţat pe site-urile de socializare, o parte dintre protestatarii brăileni au decis, în acest weekend, să meargă în capitală pentru a-şi exprima nemulţumirile faţă de Guvernul Sorin Grindeanu direct din Piaţa Victoriei, ceea ce explică într-un fel prezenţa mai scăzută a oamenilor la protestele din oraşul nostru, faţă de serile trecute.
Astfel, începând cu ora 19:00, cei aproximativ 50 de oameni (a existat un flux continuu de veniri şi plecări) s-au adunat rând pe rând în faţa Palatului Administrativ. Aceştia şi-au adus termosuri cu ceai cald, pancarte cu mesaje la adresa guvernanţilor, insigne cu mesajul “#Rezist” şi s-au pregătit pentru a îndura frigul încă o seară. Chiar şi aşa, trebuie subliniat că, duminică, vremea în Brăila a fost ceva mai blândă în comparaţie cu cea de care au avut parte protestatarii din capitală. Timp de câteva ceasuri, oamenii adunaţi în faţa Primăriei au socializat, au format mici grupuri distincte şi au conversat pe tema “Ordonanţei Dragnea”, a demersurilor PSD din ultima perioadă, a majorării taxei de salubritate, ocazie cu care şi-au manifestat nemulţumirea şi faţă de administraţia brăileană.
Scrisoarea adresată deputatului PSD Emilia Meiroşu
Săptămâna trecută, pe 16 februarie, deputatul PSD Emilia Meiroşu a postat o “Scrisoare pentru România” pe pagina personală de Facebook, în cadrul căreia a criticat continuarea protestelor după abrogarea controversatei OUG 13 de către Guvern, catalogând gestul ca o “răzvrătire” împotriva votului dat de români la alegerile Parlamentare din 11 decembrie 2016. Aşa cum redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au anunţat încă de duminică după-amiază, protestatarii brăileni au decis să îi adreseze la rândul lor o scrisoare deputatului, text pe care ni l-au înaintat pe adresa redacţiei şi care a fost publicat integral în articolul “Protestatarii brăileni i-au scris o scrisoare deputatului PSD Emilia Meiroşu”, apărut în ediţia online de pe 19 februarie.
Ei bine, după cum au specificat pe site-urile de socializare pe parcursul zilei, brăilenii prezenţi la protestele de duminică seară, au dat citire scrisorii adresate deputatului, în faţa Primăriei şi au semnat-o. Pentru a face acest lucru, protestatarii s-au folosit pur şi simplu de una dintre băncile aflate în faţa Palatului Administrativ pe post de birou. Întrebat cine a scris scrisoarea, unul dintre brăilenii aflaţi în faţa Primăriei ne-a povestit că efortul a fost unul comun, după ce, în urmă cu o seară, s-a făcut un soi de brainstorming pentru a pune cap la cap mai multe idei privind conţinutul final al documentului.
Proiecţie pe Primărie, fără succes
Oarecum separat de grupul principal de protestatari, câţiva brăileni au încercat să proiecteze un videoclip pe clădirea Primăriei. Pentru asta au adus chiar şi un generator electric, însă din pricina unor dificultăţi tehnice aceştia au fost nevoiţi să renunţe la idee. Astfel, ca un plan de rezervă, aceştia s-au alăturat grupului mai mare de protestatari şi au rulat pe un laptop filmuleţul pregătit. Videoclipul conţinea un colaj de fotografii realizate de-a lungul zilelor de protest la Brăila, precum şi o serie de mesaje critice la adresa guvernanţilor.