Străluciți la Geografie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Elevii brăileni - Premiul I și calificare la Balcaniadă

Străluciți la Geografie

* Vlad Lăpușneanu (stânga), elev în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială “Ion Creangă”, a câștigat medalia de aur cu media 10, fiind pentru a doua oară în istoria olimpiadei când un participant obține nota maximă * o altă performanță a fost atinsă de Tudor Alexandru Minaev (dreapta), elev în clasa a X-a la Colegiul Național “Gh. M. Murgoci”, care s-a calificat la Olimpiada Balcanică de Geografie * ambii sunt pasionați de geografie și de sport, Vlad practicând înotul, iar Tudor baschetul * cei doi și-au ales deja parcursul pe care vor să meargă în viitor, Vlad dorind să urmeze medicina, în timp ce Tudor vrea să continue tot în domeniul geografiei

 

După doi ani în care competițiile școlare au fost amânate din cauza pandemiei, primăvara aceasta au fost reluate olimpiadele, spre bucuria elevilor care vor să facă performanță. Dornici să strălucească au fost și elevii brăileni, care au surprins pe toată lumea la Olimpiada Națională de Geografie, desfășurată 25 - 30 aprilie, la București. Vlad Lăpușneanu, elev în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială “Ion Creangă”, a obținut premiul I și medalia de aur, iar Tudor Alexandru Minaev, elev în clasa a X-a la Colegiul Național “Gh. M. Murgoci”, s-a calificat la Olimpiada Balcanică de Geografie. Ambii au participat pentru prima dată la o etapă națională a unei competiții de asemenea anvergură și își doresc ca palmaresul lor să se îmbogățească și cu alte premii.

 

Vlad Lăpușeanu, elevul care a scris istorie

Vlad nu a devenit doar campionul olimpiadei la clasa a VIII-a, ci campionul competiției. Spunem asta deoarece este al doilea elev din istoria de 40 de ani ai Olimpiadei Naționale de Geografie care obține nota 10 atât la proba teoretică, cât și la proba practică. Rezultatul obținut de acesta nu a venit întâmplător, Adolescentul ne-a povestit că s-a pregătit intens pentru această competiție, iar olimpiada i-a depășit toate așteptările.

“A fost chiar foarte frumos la olimpiadă! Pentru proba teoretică m-am pregătit ceva timp, iar pentru proba practică a fost un volum mare de informații pe care a trebuit să îl învățăm cam în jumătate de zi. După ambele probe m-am consultat cu doamna și mi-a spus că nu ar trebui să-mi scadă la nimic. Primele rezultate s-au afișat la proba teoretică și mi s-a spus că am luat 100 puncte. Vă dați seama că am fost în culmea fericirii. A doua zi a fost proba practică și deși știam că am făcut totul bine am stat cu emoții până seara târziu, la ora 21.00, când s-au afișat rezultatele finale. Tot intram și dădeam refresh la site încontinuu să văd când se publică notele. Când am văzut că la a VIII-a eram primul, cap de listă... a fost un moment foarte frumos”, ne-a povestit Vlad Lăpușneanu.

În vârstă de 15 ani, adolescentul ne-a spus că încă de la prima oră de geografie din clasa a V-a a fost fascinat de această materie. Așa a ajuns ca în primii doi ani de gimnaziu să se califice la “mica olimpiadă de geografie”, cum este cunoscut Concursul Național Terra, câștigând și un premiu II în clasa a V-a. În anul următor nu a mai putut concura la națională pentru că a venit pandemia și au fost anulate toate concursurile, însă acum și-a luat “revanșa” la olimpiadă. Și care sunt elementele care i-au adus această performanță?

“Pe lângă faptul că trebuie să te pregătești foarte bine este foarte important să îți gestionezi emoțiile. Pentru că în timpul unui concurs degeaba știi tot dacă intri în panică și mintea nu-ți mai stă strict la proba pe care o ai de susținut. Dacă începi să te gândești la ce ai făcut la proba anterioară încep să apară îndoielile, nu te mai poți concentra la ce ai de făcut acum și vei claca și nu îți va ieși totul exact cum trebuie. Este important să ai încredere în tine și în puterile tale. Și contează foarte mult ajutorul și susținerea celor din jur. Pe mine m-a ajutat foarte mult doamna profesoară și mesajele de încurajare venite de la familie și toți cei dragi”, ne-a mai spus Vlad.

Pentru Vlad sezonul competițional nu se încheie aici deoarece într-o lună de zile va susține examenul de Evaluare Națională, iar apoi admiterea la liceu. Își dorește să urmeze Colegiul “Murgoci”, profilul Științele Naturii, și să îi calce astfel pe urme surorii sale, Luciana Lăpușneanu, fostă olimpică la biologie, în prezent studentă la Medicină. Și la fel ca sora, părinții și bunicii din partea tatălui, Vlad vrea și el să devină medic.

Despre Vlad trebuie să mai știți că este pasionat și de sport. Face înot, șah, karate, tenis de masă, dar merge și la cercul de orientare turistică de la Palatul Copiilor Brăila.

În final, campionul la geografie a dorit să le transmită și un mesaj brăilenilor de toate vârstele cu privire la responsabilitatea pe care o avem față de protejarea mediului înconjurător.

“Vreau să transmit tuturor care ne vor citi că planeta noastră are nevoie de noi și trebuie s-o protejăm! Și ca să ajutăm planeta putem vorbi despre conceptul verde, care este legat strâns de ajutorul pentru partea de ecosistem: alimentația sănătoasă, adică bio, folosirea de energie regenerabilă și reciclarea ambalajelor”.

 

Pasiunea pentru geografie și cultura generală l-au dus pe Tudor Minaev la Balcaniadă

“Pentru mine geografia a fost o pasiune de când eram mic. De la grădiniță pot să zic. Aveam enciclopedii cu spațiu, cu hărțile globului”. Așa și-a început povestea Tudor-Alexandru Minaev, elevul brăilean care va reprezenta Brăila la Olimpiada Balcanică de Geografie. În gimnaziu s-a concentrat mai mult pe matematică și română, mai ales că erau și materii de examen, însă a continuat să studieze geografia în timpul liber. Ajuns în clasa a X-a și odată reluate comptițiile, Tudor a spus imediat “Da!” când i s-a propus să participe la etapa județeană a olimpiadei de geografie. A ieșit pe primul loc și s-a calificat mai departe la națională. “Când am aflat că voi merge la națională am fost surprins pentru că nu am simțit că am învățat foarte mult. Mai mult a fost cultura mea generală. Apoi am văzut că e serioasă treaba și m-am pus să învăț, iar când am ajuns la națională, la București, nu știam la ce să mă aștept. Totul era o surpriză!”, ne-a mărturisit Tudor.

La etapa pe țară a ieșit pe locul 14, cu un punctaj ce i-a permis să susțină probele de baraj pentru calificare la fazele internaționale ale olimpiadei de geografie. Iar la baraj s-a “luptat” cu alți 90 de elevi pentru un loc în lotul României.

“Prima dată am mers la baraj ca fiind o experiență. Am vorbit și cu doamna mea profesoară de la școală și mi-a zis să merg, să încerc, că e o experiență. Cine știe unde pot ajunge? La baraj am avut o singură probă teoretică și față de colegii din alte județe eu eram foarte slab pregătit. Restul învățaseră luni întregi sau chiar ani întregi pentru acest baraj, de pe culegeri speciale pentru internaționale. Eu abia ce aflasem despre acele culegeri. Și dormisem doar trei ore înainte de proba de baraj, am uitat și de alarmă, m-a trezit doamna profesoară. Ajuns acolo, ni s-a dat subiectul, care știam că o să fie în engleză, dar nu știam la ce să mă aștept. Le-am rezolvat și când am ieșit de la baraj mi-am zis: «A fost o experiență, am văzut cum e, la anul o să fiu mult mai pregătit». Dar apoi am aflat că m-am calificat în lot. Cred că am avut și noroc!”, susține adolescentul.

Tudor ne-a mai spus că se va pregăti intens pentru Balcaniadă și că își dorește săștige o medalie.

“Eu chiar acum vreau să învăț și să iau o medalie. Cred că toți din lot care reprezentăm țara vrem să luăm medalii. Vreau să ajung să îmi mândesc părinții mai ales, dar și orașul. Vreau ca Brăila să ajungă și mai de renume și să ducem ștafeta mai departe”.

Despre Tudor mai trebuie să știți că este o fire curioasă și deschisă la tot ce e nou. Până să ajungă la olimpiada de geografie acesta a participat la județenele de matematică, germană, română, lectură și engleză. Iar o altă mare pasiune a sa este baschetul.

“Fac baschet de cinci ani și acolo mă ajută, când sunt la antrenamente, să mai uit la școală, să mă relaxez. Mă ajută să mă recreez și am și acolo susținere de la colegi, de la domnul antrenor. La olimpiadă au venit și după mine la gară unii colegi să mă susțină și a fost foarte drăguț din partea lor”, ne-a mai spus acesta.

În ceea ce privește viitorul său, Tudor s-a decis să meargă pe geodezie, meteorologie sau chiar geofizică și ia în calcul să plece în străinătate. Până atunci, însă, va continua să își urmeze pasiunile, lucru pe care îl recomandă și colegilor săi de generație.

“Neapărat să își urmeze pasiunile, să își deschidă orizonturile. Chiar dacă sunt la mate-info nu înseamnă că nu se pot duce la geografie. Eu, de exemplu, m-am dus pe geografie pentru că știam că sunt pasionat. Nu știi până nu încerci până unde poți ajunge.  Pasiunile te pot duce departe în viață.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro