Mergi la conţinutul principal

Stop violentei in familie

Fenomenul violentei in familie este una dintre problemele majore cu care se confrunta Romania. In evidenta Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei exista nu mai putin de 31.000 de astfel de cazuri, insa, in realitate, sint mult mai multe deoarece victimele refuza sa ia atitudine fata de agresor. Ieri, incepind cu ora 11.00 au avut loc la Braila ample actiuni referitoare la combaterea acestui fenomen.
In cadrul conferintei de presa desfasurate la Directia de Munca si Protectie Sociala cei prezenti au discutat despre implicatiile acestui fenomen. "Este important sa se schimbe comportamentul in relatiile de familie si sa spunem “nu” violentei domestice. Braila are un adapost pentru victimele violentei in familie. Acesta raspunde atit nevoilor din municipiu cit si celor din judet. Specialistii nostri ofera consiliere persoanelor abuzate astfel incit acestea sa stie care sint caile de rezolvare a problemei. Ar fi bine daca s-ar institui o prestatie de urgenta in cazul persoanelor abuzate deoarece, de multe ori, cind vin la noi isi dau seama ca au doar un adapost si nu au resurse financiare. Aceasta deoarece exista multe cazuri cind victimele sint dependente financiar de agresor. O alta masura pe care o propunem este aceea a prelungirii perioadei in care victima poate ramine in adapost, de la 60 de zile cit este acum, la 6 luni. In 6 luni persoana in cauza poate urma si un curs de calificare si se poate angaja. Deasemenea, pot spune ca vom colabora si cu biserica pentru initierea unor parteneriate in vederea rezolvarii cazurilor sociale din comunitate", a precizat Maria Jerlaeanu, director executiv al Fundatiei "Lumina".
Conducerea Directiei de Munca si Protectie Sociala (DMPS) reprezentata la intrunire prin Veronica Macri, director executiv, a subliniat ca sustine actiunile de acest gen, acordind bani pentru fiecare persoana care este gazduita in adapost. Mihaela Mostavi, reprezentant al Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei a spus ca la nivel national exista aproximativ 500 de decese survenite in urma violentei domestice si ca trebuie incheiate parteneriate cu autoritatile locale pentru combaterea acestui fenomen. Aceasta a trecut in revista liniile de finantare existente in acest moment pentru diminuarea agresiunilor din familie carora le cad victime atit femeile cit si copiii. La actiune au fost prezenti si specialisti ai Inspectoratului Judetean de Politie, ai Serviciului de Probatiune de pe linga Tribunalul Braila, ai Directiei de Asistenta Sociala. Cei prezenti la discutiile de la sediul DMPS au vizitat "Adapostul pentru protejarea victimelor violentei domestice" coordonat de Fundatia "Lumina". Grupul de lucru consultativ privind combaterea violentei in familie va organiza ample actiuni de promovare a comportamentului non-violent.

Mars al tacerii, in memoria victimelor violentei in familie

Ieri, mai multi elevi ai Liceului de Arta "Hariclea Darclee", voluntari ai Centrului Antidrog Braila, au pornit intr-un mars al tacerii pe strazile municipiului, in memoria celor care au fost victime ale violentei in familie. Aceasta actiune a fost organizata de Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii din cadrul Inspectoratului de Politie in colaborare cu Fundatia "Lumina" si face parte din seria manifestarilor desfasurate in "Saptamina Prevenirii Criminalitatii", ziua de ieri fiind dedicata prevenirii violentei in familie. Grupul a pornit, in jurul orei 13.30, de la Centrul de primire in regim de urgenta "Casandra" al Fundatiei "Lumina", din cartierul Obor, mergind apoi pe Bulevardul Dorobantilor - strada Scolilor - strada Grivita - Calea Calarasilor, destinatia finala fiind Piata Independentei. Pe intregul traseu, tinerii care se aflau in fruntea grupului au tinut in mina un banner pe care scria "Nu violentei in familie!", atragind astfel atentia trecatorilor, care au primit si pliante cu informatii privind violenta in familie, cauzele agresivitatii si institutiile unde se pot adresa in cazul in care sint victime ale violentei domestice.
In final, tinerii impreuna cu ceilalti participanti la marsul tacerii, s-au oprit pe platoul din fata Palatului Administrativ, unde au depus flori si au aprins luminari pentru comemorarea victimelor violentei in familie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro