* expoziția este deschisă în perioada 25 noiembrie - 7 decembrie și este organizată pentru a marca Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor
Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor este marcată anual la 25 noiembrie, în lumea întreagă desfășurându-se numeroase inițiative pentru conștientizarea acestei probleme existente la nivel global. Odată cu democratizarea Europei această problemă veche de când lumea, expresie necondiționată a reminescențelor patriarhale până și în societățile moderne și civilizate, ar fi trebuit să dispară, dar aceasta este mai degrabă o iluzie decât o realitate.
Biblioteca Județeană "Panait Istrati" Brăila marchează acest eveniment prin organizarea unei expoziții documentare intitulată "STOP violenței împotriva femeilor", ce conține volume din colecțiile bibliotecii disponibile pentru împrumut. Expoziția este organizată de Doina Lalu, bibliotecar și poate fi vizitată la parterul Secției Împrumut pentru Adulți în perioada 25 noiembrie – 7 decembrie.
În întreaga lume 60 de milioane de fete sau femei lipsesc de la apel - sună statistica tragică dată publicității de UNICEF. Aceasta fiindcă deja în perioada intrauterină, în unele țări, fătul de sex feminin este avortat, fetițele nou - născute sunt ucise, iar dacă sunt lăsate în viață sunt cu bună știință lăsate în voia sorții. Doar în Africa numărul fetițelor și fetelor purtătoare ale virusului SIDA este de 5,7 milioane. Investigațiile UNICEF întreprinse de diverse asociații de ajutor și luptă pentru drepturile femeilor atestă dramatismul situației... chiar și în Germania, chiar și în Europa. În Asia mai ales, situația discriminării femeilor este de-a dreptul tragică. În Pakistan încă sunt femei care cad victime așa numitelor asasinate pe motiv de onoare. În India, în unele regiuni, continuă incinerarea ritualică, de vii, a femeilor văduve. În Bangladesh unele fete sau femei sunt mutilate de către soți sau tați, prin împroșcarea lor cu acid sulfuric. Iar lista atrocităților poate continua.
În România se depun eforturi semnificative de către Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor (VIF), care cuprinde 25 de organizații ale societății civile implicate în promovarea drepturilor femeilor, protecția supraviețuitoarelor violenței și combaterea discriminării pe criterii de gen.