* polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au organizat o activitate de informare a cetățenilor cu privire la prevederile O.U.G. 155/2001, privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, precum și Legea 205/2004, privind protecția animalelor
Animalele nu trebuie maltratate sau ucise! Polițiștii au acționat în scop preventiv și au transmis sfaturi cetățenilor cu privire la protecția animalelor.
Astfel, la data de 8 iulie, polițiști din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au organizat o activitate de informare a cetățenilor cu privire la prevederile O.U.G. 155/2001, privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, precum și Legea 205/2004, privind protecția animalelor.
Polițiștii au acționat în stațiune pentru conștientizarea brăilenilor, inclusiv a proprietarilor sau deținătorilor de câini, cu privire la obligațiile ce le revin pe linia protecției animalelor.
Astfel, polițiștii au înmânat pliante și afișe, inclusiv administratorilor celor 8 unități de cazare și alimentație publică verificate, care le-au și afișat în zona acestora.
De asemenea, polițiștii au lansat recomandări și cu privire la respectarea masurilor sanitare și de protecție pentru prevenirea și combaterea răspândirii virusului COVID-19.
Acțiunea a avut caracter preventiv și a avut ca scop consolidarea climatului de siguranță publică în comunitate.
Polițiștii informează cetățenii și pe acestă cale, despre faptul că, în sensul Legii 205/2004, privind protecția animalelor „prin cruzime față de animale” se înțelege: omorârea animalelor, cu intenție; practicarea tirului pe animale domestice sau captive; organizarea de lupte între animale sau cu animale; folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea; folosirea de animale pentru expoziții, spectacole, publicitate, realizare de filme și în scopuri asemănătoare, dacă aceste activități le provoacă suferințe fizice și psihice, afecțiuni sau răniri; abandonarea și/sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului; administrarea de substanțe destinate stimulării capacităților fizice ale animalelor în timpul competițiilor sportive, sub forma dopajului; maltratarea și schingiuirea animalelor; intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților; provocarea de suferințe fizice și psihice prin orice mijloace.
Potrivit polițiștilor, săvârșirea vreuneia dintre aceste fapte de cruzime față de animale constituie, după caz, fie infracțiune și se sancționeaza cu închisoarea de la 3 luni la un an sau amenda penală, fie reprezintă contravenție și se sancționează cu amenda de la 1.000 de lei la 3.000 de lei.
În cazul constatării unei infracțiuni, instanța poate dispune pe seama proprietarului interdicția de a deține animale pe o perioadă de 5 ani.
Proprietarii și deținătorii de câini au obligația de a menține igiena în spațiile publice, în spațiile adiacente acestora, în holurile și căile de acces ale spațiilor locative, nerespectarea acestei obligații constituie contravenție se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 de lei.