E oficial! A venit şi rândul Brăilei să spună STOP! pieţei de desfacere a produselor etnobotanice. Activitatea "magazinelor de vise" va fi interzisă pe o rază de cel puţin 1.000 m faţă de unităţile de învăţământ (şcoli, licee, grupuri şcolare, instituţii de învăţământ superior, cluburi ale copiilor şi elevilor, biblioteci etc.). Având un fond de motive mai mult decât "generos" pentru a anihila tăvălugul comercial al producătorilor de "vise", consilierii municipali au votat ieri, în unanimitate, în cadrul unei şedinţe CLM, un proiect de hotărâre prin care se urmăreşte stoparea avalanşei de plante etnobotanice, exilând magazinele de gen undeva la periferia zonelor cu risc de consum. Proiectul a fost iniţiat de următorii consilieri: Doru Damian, Sorin Eugen Boşneag, Alexandru Coadă, Marian Viorel Dragomir, Silviu Mangiurea, Vasile Varga, Petrică Popa, Sorin Costin, Grigore Potec şi Luciana Boboc. Acestora li se alătură şi cei doi viceprimari, Doiniţa Ciocan (PSD) şi Stănel Necula (PDL). Unul dintre motivele care au stat la baza acestei hotărâri, după cum se arată în expunere, este reprezentat de "cazuistica numeroasă, înregistrată în ultima perioadă de către unităţile sanitare de pe teritoriul municipiului Brăila, cu privire la îmbolnăviri cu manifestări ale căror diagnostice şi tratamente sunt dificil de stabilit, apărute ca urmare a consumului unor preparate ce au la bază sau care conţin substanţe intrate în vocabularul uzual ca «etnobotanice», care au/pot avea efecte halucinogene de natură a le pune în pericol viaţa şi sănătatea".
O propunere: sancţiuni contravenţionale
Consilierul PSD Brăila, Doru Damian, a explicat că, dincolo de acest demers, el şi-ar fi dorit să existe şi o modalitate de aplicare a unor sancţiuni contravenţionale. "Pe lângă ceea ce ne spune personalul medical din cadrul Spitalului de Urgenţă sau cadrele didactice, această hotărâre trebuie aplicată de urgenţă. Eu, în expunerea de motive, mi-am dorit să apară şi nişte sancţiuni contravenţionale pentru cei care fac această treabă", a declarat Damian, adăugând că "voi propune şi altor colegi să facem o analiză a acestei activităţi pe trei luni de zile şi dacă în trei luni de zile constatăm că sancţiunile prevăzute în proiectul de hotărâre nu sunt suficiente, atunci, cu voia dumneavoastră, stimaţi colegi, cred că este necesar să impunem şi nişte sancţiuni contravenţionale foarte drastice".
Precizăm că acei comercianţi care nu vor respecta hotărârea CLM vor fi sancţionaţi cu suspendarea avizului de funcţionare pe o perioadă de 1-3 luni, după caz, iar în situaţia de recidivă vor fi sancţionaţi cu retragerea avizului de funcţionare.
Consumatori cu vârsta de 12 ani
Vizavi de această problemă au luat atitudine, exprimându-şi ferm susţinerea faţă de decizia autorităţilor municipale, următoarele instituţii, fundaţii şi unităţi şcolare: Direcţia de Sănătate Publică Brăila, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Fundaţia "Lumina", Liga Studenţilor din Facultatea de Agronomie, Consiliul Local al Tinerilor şi Colegiul "Gh. M. Murgoci". "În ultimul timp, s-au prezentat în mass-media numeroase cazuri de tineri din ţară, consumatori de plante etnobotanice ajunşi pe paturile spitalelor, dar şi datele oficiale arată numărul crescut de consumatori, în comparaţie cu anii trecuţi, precum şi scăderea vârstei consumatorilor, care a ajuns chiar şi la 12-14 ani", aflăm din nota trimisă către CLM de şeful ISJ, Viorel Botea. În ceea ce priveşte bilanţul, de la începutul anului şi până la această oră, al victimelor amestecurilor psihotropice comercializate în "magazinele de vise", după cum se arată în nota Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila, "la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, s-au prezentat un număr de 49 de persoane care au consumat produse etnobotanice, cu vârste cuprinse între 17 şi 38 de ani, şi au fost internate 20 de persoane". În aceeaşi perioadă, la Spitalul de Psihiatrie "Sf. Pantelimon" s-au prezentat 12 persoane, dintre care 4 au fost internate. Cât priveşte luna octombrie, la cele două unităţi sanitare s-au prezentat 7 persoane, 6 fiind internate. Până în prezent, angajaţii DSP au depistat 10 magazine de desfacere a produselor etnobotanice. "Produsele etnobotanice au un efect similar cu cel al drogurilor, adică euforic, halucinogen, inducând agresivitate şi generând tulburări cardiace, respiratorii, neuropsihice, dar şi dureri abdominale, comă. Se poate ajunge la hemodializă, datorită blocării rinichilor", se mai arată în nota Direcţiei de Sănătate Publică.