* consilierii municipali au aprobat, recent, o micșorare a numărului licențelor de taxi valabile pentru Municipiul Brăila * modificarea vine ca urmare a unei decizii a Curții de Conturi, care a solicitat o recalculare a licențelor, în condițiile în care numărul populației a scăzut * astfel, de la 880 de licențe câte au fost aprobate în trecut, numărul a fost redus la maxim 787 * primarul Marian Dragomir a ținut să atragă atenția că niciun taximetrist nu va fi dat afară, doar că municipalitatea nu va mai elibera licențe noi până când nu se va ajunge ca numărul taximetriștilor să scadă sub acest prag de 787 * taximetriștii au păreri împărțite
Primăria a plafonat numărul de licențe de taxi care pot fi eliberate în Municipiul Brăila, în condițiile în care taximetriștii deveniseră mult prea numeroși. Decizia a venit ca urmare a unui avertisment lansat de Curtea de Conturi, care a solicitat recalcularea numărului de licențe, astfel încât să respecte legislația în vigoare privind numărul populației pe care o are municipiul în prezent. Mai exact, Curtea a solicitat reducerea numărului de licențe de taxi, deoarece și populația a scăzut în ultimii ani. Astfel, în ședința ordinară de la finele lunii trecute, consilierii municipali au aprobat un proiect de hotărâre în acest sens, reducând numărul de licențe pentru taximetriști, de la 880 cât a fost în ultimii ani, la maxim 787. Autorizațiile pentru transport marfă au rămas în continuare ca și înainte: 40 la număr.
Pe lângă această modificare la regulament, consilierii au introdus și un alineat nou care prevede că: ”În situația în care numărul de autorizații taxi atribuite până la data prezentei hotărâri este mai mare de 787, autoritatea de autorizare nu va mai efectua atribuire nouă de autorizație taxi, implicând un număr de ordine care se află în exploatare, până la micșorarea numărului de autorizații taxi, prin disponibilizare, în conformitate cu dispozițiile Legii 38/2003, cu modificările și completările ulterioare”. Cu alte cuvinte, taximetriștii care au licențe deja luate, pot răsufla ușurați. După cum ne-a transmis și primarul Marian Dragomir, aceștia își vor continua activitatea fără probleme, doar că nu se vor mai da licențe noi până când numărul celor deja existente nu va ajunge să fie sub pragul de 787 stabilit.
Celelalte prevederi ale HCLM Brăila din septembrie 2019 privind regulamentul taximetriștilor, au rămas neschimbate.
Toți taximetriștii licențiați rămân pe traseu
Din proiectul de hotărâre aprobat de consilieri aflăm că Serviciul de Transport Public Local de Călători și Administrare Portuară (STPLCAP) a transmis un raport de specialitate, unde specifică faptul că numărul maxim de autorizații taxi la nivelul unei unități administrativ-teritoriale este stabilit de autoritatea deliberativă locală, la un plafon maxim de 4 la mia de locuitori. Acest aspect este cuprins în Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere. Tot din acest document aflăm că la nivelul municipiului Brăila, potrivit unei adrese a Biroului Județean de Statistică Brăila, din cadrul INS, populația după domiciliu este de 196.969 locuitori, la data de 01.01.2021, ceea ce înseamnă că ar trebui autorizate un număr de 787 autoturisme pentru prestarea activității de transport public de persoane în regim de taxi. În prezent, în Municipiul Brăila sunt autorizate 856 autoturisme pentru transportul de persoane în regim de taxi.
Acest proiect de hotărâre a fost aprobat cu unanimitate de voturi.
Contactat de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” și întrebat dacă plafonarea numărului licențelor de taxiuri are vreo legătură și cu apariția UBER pe piața locală, primarul Marian Dragomir a explicat că nici nu se pune problema. Acesta a punctat că numărul licențelor de taxi pentru Municipiul Brăila fusese stabilit încă de pe vremea când primar era Aurel Simionescu, doar că actuala administrație a primit sarcină de la Camera de Conturi Brăila să remedieze situația, având în vedere că numărul populației a scăzut.
”Nu are nicio legătură (n.r. - cu apariția UBER). Măsura este dată dinainte ca eu să fiu primar. (...) Curtea de Conturi ne-a dispus să luăm măsuri în sensul în care să ajungem cu numărul de licențe direct proporțional cu numărul din acea formulă. Adică să scădem licențele. Primăria, în ultima perioadă, nu a mai eliberat alte licențe noi și am lăsat doar taximetriștii actuali. Dar în momentul în care unul dintre ei renunță la a mai desfășura activitatea de taximetrie, decedează, pleacă din oraș etc. licența respectivă nu am mai atribuit-o altei persoane care are cerere. Dar atenție: noi nu dăm afară niciun taxi!”, a declarat Dragomir.
Edilul-șef a ținut să sublinieze faptul că toți taximetriștii care au licență vor putea să își practice în continuare meseria, fără probleme, indiferent dacă în prezent numărul lor depășește limita de 787. Modificarea constă doar în faptul că municipalitatea nu va permite alocarea de noi licențe, până când situația nu se va regla, moment în care, potrivit lui Dragomir, Serviciul de Transporturi va face public faptul că poate elibera din nou licențe.
”Cel mai important lucru este că niciun taximetrist nu va fi dat afară, nu îi va fi retrasă licență. Decât dacă încalcă legea sau se retrage. Dar aici nu este treaba noastră, dacă face asta”, a mai punctat edilul-șef.
Întrebat dacă există excepții pentru mașinile electrice în legătură cu obținerea de licențe de taxi, primarul a precizat că indiferent de tipul mașinii, Primăria nu va mai elibera licențe noi o perioadă.
Cum pot rămâne taximetriștii fără autorizație și ce părere au despre noua măsură
Potrivit legislației în vigoare, autorizațiile taxi pot fi retrase în următoarele situații: Când aceasta a fost obținută pe baza unor documente false; Dacă a fost reținută de două ori în 12 luni consecutive; Dacă activitatea de transport în regim de taxi cu autovehiculul respectiv a fost redusă în mod nejustificat, total sau parțial, față de prevederile contractului de atribuire în gestiune, timp de șase luni, respectiv 12 luni consecutive, după cum rezultă din rapoartele memoriei fiscale depuse; În cazul în care copia conformă și/sau ecusonul, după caz, au fost încredințate sau utilizate de alt autovehicul decât cel pentru care au fost atribuite; Dacă autovehiculul execută activitate de transport pe perioada în care copia conformă este reținută; Dacă taxiul este dotat cu aparat de taxat nefiscalizat de către deținătorul legal al autorizației taxi; În cazul în care conducătorul auto nu deține atestat profesional sau atestatul obținut are valabilitate depășită; precum și la cerere.
Întrebați de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” în legătură cu această nouă măsură aprobată de consilierii municipali, taximetriștii au avut păreri împărțite. O parte dintre aceștia consideră că măsura este una bună mergând pe ideea că dacă sunt mai puține mașini vor avea mai multe comenzi și vor face mai mult profit. De cealaltă parte, câțiva s-au arătat ceva mai sceptici, așteptându-se ca multe dintre mașini să fie scoase din circuit. Tot în această tabără s-au poziționat și cei care se așteaptă la mai multe controale din partea polițiștilor, tocmai pentru a se mai elibera unele licențe.