Stop greva! Salariile cresc, profesorii revin la catedră | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Stop greva! Salariile cresc, profesorii revin la catedră

• după trei săptămâni de grevă, ieri, 12 iunie, sindicaliștii din educație au suspendat greva după ce Guvernul le-a oferit o creștere a salariilor cu 25% de la 1 iunie, prime pentru dezvoltare profesională, plus o nouă majorare salarială de la 1 ianuarie 2024 • “Odată cu anunțarea suspendării mișcării de protest, cadrele didactice se întorc în școli și procesele educaționale revin la normal”, a anunțat ministrul Educației, Ligia Deca, după încheierea negocierilor • elevii revin și ei astăzi în bănci, însă doar pentru câteva zile, anul școlar urmând să se încheie vineri, 16 iunie

 

Școala revine la normalitate! După trei săptămâni de grevă, proteste ale dascălilor în Brăila și în toată țara, multe runde de negociere între sindicate și reprezentanții Guvernului, greva generală din învățământ a fost suspendată. Decizia a fost luată ieri, 12 iunie, după ce liderii federațiilor sindicale au anunțat că acceptă propunerea finală a Guvernului: creșterea salariilor de la 1 iunie 2023 cu 25% pentru toți angajații din educație, prime pentru dezvoltarea profesională în valoare de 1.500 de lei pentru personalul didactic și 500 de lei pentru personalul nedidactic, plus o nouă majorare salarială de la 1 ianuarie 2024.

Concret, iată ce au obținut angajații din învățământ în urma grevei, conform unei informări făcute de Sindicatul Învățământ Brăila “Corneliu Gheorghe Caranica”:

- creșteri salariale cuprinse între 23% și 33% pentru personalul didactic/didactic auxiliar;

- sume pentru dezvoltare profesională: 1.500 lei pentru personalul didactic și didactic auxiliar, începând cu 5 octombrie 2023, pe o perioadă de 5 ani (până în 2027);

- pentru personalul nedidactic - creșterea cu 8-9% a salariilor (conform Legii 153, anexa 8), 400 lei brut (conform ordonanței 53/1 iunie 2023), 500 lei - primă pentru dezvoltare profesională începând cu 5 octombrie 2023, pe o perioadă de 5 ani (până în 2027);

- personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic din învățământul preuniversitar beneficiază, de la 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.

“Părerile sunt împărțite în privința creșterilor de salarii acordate. Unii sunt mulțumiți, alții nu. Totuși trebuie să ținem cont că am pornit de la acele vouchere de 2.500 lei, acele carduri pe care guvernanții doreau să ni le acorde acum trei săptămâni când a început greva. Au fost multe runde de negocieri, chiar am făcut parte din echipa care a mers la negocieri weekendul trecut, și am ajuns acum la aceste creșteri de salarii pentru toate categoriile de angajați: didactic, didactic auxiliar și nedidactic. Așteptăm să se încheie greva, cu toate procedurile aferente, și să vedem concret acele grile de salarizare cu care va veni ministerul”, ne-a declarat Cătălin Ionel Radu, liderul sindicatului brăilean.

Acesta ne-a mai precizat că în prima săptămână de grevă procentul angajaților din sistemul de învățământ brăilean care s-au alăturat protestului a ajuns la 90%, însă acesta a scăzut ulterior. Ieri dimineață doar circa 52% dintre membrii de sindicat se mai aflau în grevă.

Mai trebuie precizat că o altă revendicare pe care sindicalitșii au cerut-o și care a fost acceptată de Guvern se referă la salariul profesorului debutant, care va crește de la 4.089 lei brut la 5.398 lei brut. De asemenea, Ministerul Educației a dat garanții că viitoarea lege a salarizării va avea ca bază de plecare salariul debutantului sau al asistentului universitar, însumând sau plecând de la minimum salariul mediu brut pe economie.

“În acest moment, odată cu anunțarea suspendării mișcării de protest, cadrele didactice se întorc în școli și procesele educaționale revin la normal, urmând toate etapele firești - încheierea situației școlare, Evaluarea Națională, care începe cu probele scrise de luni, 19 iunie, și apoi probele scrise ale examenului de Bacalaureat, cu echivalarea probelor de competențe cu mediile de pe parcursul liceului”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educației, după încheierea negocierilor.

 

Elevii nu mai susțin probele de competențe la BAC!

Cum greva profesorilor a durat mai bine de trei săptămâni, Ministerul Educației s-a văzut nevoit să modifice calendarului examenului de Bacalaureat 2023. Inițial, probele de evaluare a competențelor (probele orale) s-au amânat pentru data de 14 iunie, însă ulterior s-a decis ca elevii să nu le mai susțină deloc. În schimb, competențele vor fi echivalate cu mediile din liceu.

“La examenul național de bacalaureat, pentru anul școlar 2022-2023, probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale, probele de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată pe parcursul învățământului liceal și probele de evaluare a competențelor digitale se echivalează (...)”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației, publicat duminică, 11 iunie.

Cum se va face mai exact echivalarea? Se va calcula media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de elevi pe parcursul învățământului liceal la disciplinele la care se susțin comptențele.

Și în anii 2020 și 2021 s-a luat decizia echivalării probelor de competențe, decizia fiind luată atunci în contextul pandemiei.

În ceea ce privește probele scrise de la bacalaureat, acestea se vor desfășura conform calendarului aprobat la începutul anului școlar: 26 iunie - limba română, 27 iunie - proba obligatorie a profilului și specializării, 28 iunie - proba la alegere a profilului și specializării. Primele rezultate se vor publica pe 3 iulie, iar cele finale pe 7 iulie.

Precizăm că înscrierile la BAC au fost prelungite până astăzi, 13 iunie.

 

Evaluarea Națională începe luni, 19 iunie

După trei săptămâni de emoții, absolveții de clasa a VIII-a și părinții acestora au aflat ieri că examenul de Evaluare Națională nu va fi amânat, iar datele privind desfășurarea probelor rămân neschimbate. Astfel, luni, 19 iunie, elevii vor susține proba la Limba și literatura română, urmând ca marți, 20 iunie, să aibă loc proba la Matematică. Primele rezultate vor fi afișate pe 28 iunie, iar notele după soluționarea contestațiilor vor fi anunțate pe 4 iulie.

În contextul grevei a fost prelungită și etapa de înscriere la Evaluarea Națională până vineri, 16 iunie.

 

Elevii revin la școală doar pentru trei zile

Aceasta este ultima săptămâna de școală pentru elevi, de vineri, 16 iunie, urmând să înceapă “vacanța mare”. Așadar, elevii vor merge la școală doar câteva zile. Pentru elevii din ultimii ani anul școlar s-a încheiat deja: pentru cei de clasa a VIII-a cursurile s-au încheiat pe 9 iunie, iar pentru cei de clasa a XII-a pe data de 9 iunie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro