Mergi la conţinutul principal
Vești proaste pentru brăileni

STOP curselor de agreement pe Dunăre!

* la o lună de la reluarea curselor de agrement cu ambarcațiunile "Lacu Sărat" și "Chira Chiralina", Serviciul de Transport Public Local de Călători și Administrare Portuară (STPLCAP) din cadrul Consiliului Local Brăila a fost nevoit să rețină navele la mal * Motivul? Lipsa personalului autorizat, respectiv timonier și căpitan fluvial * de la începutul anului, STPLCAP a organizat, în fiecare lună, concursuri pentru ocuparea posturilor, însă nu a existat niciun solicitant * conducerea STPLCAP a precizat că, în momentul în care vor fi găsiți un căpitan fluvial și un timonier, vor fi reluate și cursele de agrement pe Dunăre

 

Vești cât se poate de proaste pentru brăileni. La o lună de la reluarea mult-așteptatelor curse de agrement pe Dunăre cu ambarcațiunile "Lacu Sărat" și "Chira Chiralina", serviciul care le administrează este nevoit să rețină navele la ponton, în condițiile în care există cerere, iar prețul unui bilet era de numai 15 lei. În mai puțin de o lună, peste 2.000 de brăileni au urcat măcar o dată la bordul navei "Lacu Sărat" sau al "Chirei Chiralina", ca să admire peisajul sau să simtă valurile Dunării spărgându-se de prova vasului. După doi ani de pandemie, cursele de agrement pe Dunăre picaseră cum nu se poate mai bine. 

"Serviciul de Transport Public Local de Călători și Administrare Portuară al Primăriei Municipiului Brăila este nevoit să sisteze temporar, începând cu data de 15 iunie 2022, cursele de agrement cu navele "Lacu Sărat" și "Chira Chiralina". Motivul pentru care suntem nevoiți să luăm această decizie este lipsa personalului specializat. De la începutul anului și până în prezent, au fost organizate concursuri pentru ocuparea posturilor de timonier și căpitan fluvial, însă acestea au rămas neocupate din lipsă de solicitanți", a precizat directorul STPLCAP, ing. Mihai Rusinoiu.

Potrivit sursei citate, Serviciul de Transport Public Local de Călători și Administrare Portuară va continua, în regim de urgență, procedura de organizare a unui nou concurs, în vederea ocupării acestor posturi cu personal specializat care să asigure, în condiții de maximă siguranță, efectuarea curselor de agrement pe Dunăre.

Potrivit Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, salariul de bază al unui căpitan fluvial este de 3.950 lei (coeficient 1,58), iar al unui timonier fluvial de 3.550 lei (coeficient 1,42). Cum salariile oferite de societățiile din mediul privat pentru astfel de funcții sunt mai mari - mai ales acum, în contextul creșterii traficului pe Dunăre și al conflictului din Ucraina - personalul specializat, respectiv timonier și căpitan fluvial preferă să lucreze pentru cei care oferă mai mult. Este cunoscut faptul că, în prezent, mulți dintre marinarii navelor de pasageri care navighează pe Dunăre sub pavilion străin preferă un salariu plătit în euro, incomparabil mai mare decât cel oferit de statul român. 

 

 

Reamintim că, după doi ani de pandemie - timp în care ambarcațiunile municipalității au fost trase la mal - în ziua de sâmbătă, 14 mai a.c., s-au reluat cursele de agrement pe Dunăre cu navele "Lacu Sărat" și "Chira Chiralina", prețul unui bilet fiind de 15, respectiv 20 de lei. Încă de la prima cursă, nava "Lacu Sărat" a avut la bord un număr maxim de călători (între 80 și 90 de persoane). Totodată, după doar două zile de la reluarea curselor, biletele pentru "Lacu Sărat" erau epuizate pentru următoarele două săptămâni. Printre pasageri s-au aflat și iubitori de drumeții și de natură din județele vecine, mai ales din municipiul Galați.

Prima cursă de agrement cu nava "Lacu Sărat" a fost efectuată sâmbătă, 14 mai, în intervalul 9.30-10.30, cursa a doua în intervalul orar 11.00-12.00, iar cursa a treia în intervalul 12.30-13.30. Au putut urca la bord minim 30 de persoane, iar numărul maxim de pasageri admis la o cursă a fost de 90.

Cât privește numărul minim de persoane îmbarcate pe "Chira Chiralina", acesta a fost de 17, iar numărul maxim admis a fost de 25 de persoane. În ambele cazuri, cursele s-au desfășurat doar dacă au fost înscriși minimum 17 respectiv 30 de pasageri. Potrivit reprezentanților STPLCAP Brăila, de pe 14 mai ("Lacu Sărat") respectiv 19 mai ("Chira Chiralina"), peste 2.000 de brăileni au călătorit în scop de agrement cu ambarcațiunile municipalității, profitând de prețul redus al biletului și de vremea excelentă. Din păcate, navele trebuie să stea la mal pe o perioadă nedeterminată, în condițiile în care ne aflăm în plină vară. În plus, brăilenii erau nerăbdători să scape de zăduf și de tumultul orașului, chiar și pentru o oră, cât dura cursa cu "Lacu Sărat" sau cu "Chira Chiralina". Preț de o oră, admirai portul și Faleza Dunării de la distanță și te aflai taman în mijlocul fluviului, inspirând aerul binefăcător cu miros de sălcii și verdeață.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro