Stoluri de păsări pe Lacu Sărat, fotografiate și studiate de muzeografi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
"Birdwatching" la Brăila!

Stoluri de păsări pe Lacu Sărat, fotografiate și studiate de muzeografi

* profitând de vremea extrem de blândă, muzeograful Georgiana Papurică, conservatorul Cristian Lalu și dr. Nicolae Onea, șeful Secției Științele Naturii din cadrul Muzeului Brăilei "Carol I" au vizitat Lacu Sărat * mari iubitori ai naturii, specialiștii au putut observa stoluri întregi de lebede, călifari, rațe, corcodei, "oaspeți de iarnă", dar și păsări terestre, precum cioara, coțofana, pițigoiul și cinteza

 

"Lacu Sărat - vedere într-o zi de iarnă". Acesta este genericul acțiunii întreprinse, săptămâna trecută, de specialiștii Secției Științele Naturii din cadrul Muzeului Brăilei "Carol I" Brăila. Este vorba de observarea păsărilor - așa numitul "birdwatching", fenomen pe care îl vedem, adesea, în documentarele realizate de National Geographic. Înarmați doar cu binoclu, aparat foto, respect și dragoste față de natură, cum ei înșiși consemnau la întoarcerea de la Lacu Sărat, specialiștii muzeului au purces, dis-de-dimineață, în natură, iar eforturile le-au fost pe deplin răsplătite.  

"Profitând de vremea bună, miercuri, 16 februarie 2022, noi, specialiștii Secției de Științe ale Naturii din cadrul Muzeului Brăilei "Carol I" (Georgiana Papurică, muzeograf, Cristian Lalu, conservator și Nicolae Onea, șef Secția de Științele Naturii), am ieșit să observăm natura din zona Lacului Sărat Brăila. Și în sezonul de iarnă peisajele sunt superbe și, chiar dacă vegetația este încă în adormire, varietatea de forme ne-a încântat privirile", consemna, entuziasmată, muzeograful Georgiana Papurică.

Specialiștii au putut observa, pe luciul apei, păsări sedentare cu comportament parțial migrator, precum: lebăda de vară (Cygnus olor), călifarul (Tadorna tadorna), rața cu cap castaniu (Aythya ferina), rața mare (Anas platyrhynchos) sau păsări migratoare "oaspeți de iarnă": rața fluierătoare (Anas penelope) și corcodelul mic (Tachybaptus rufficolis).

De asemenea, pe malul lacului, în vegetația arboricolă din împrejurimi, angajații Muzeului Brăilei "Carol I" au observat și fotografiat o mulțime de specii de păsări terestre, precum: cioara de semănătură (Corvus frugilegus), cioara grivă (Corvus corone cornix), coțofana (Pica pica), vrabia de câmp (Passer montanus), porumbelul gulerat (Columba palumbus), pițigoiul mare (Parus major), pițigoiul cu cap albastru (Parus caeruleus) și cinteza de iarnă (Fringilla montifringilla).

"Observarea păsărilor, așa zis-ul "birdwatching", este un fenomen care a luat amploare și în țara noastră. Înarmați doar cu binoclu, aparat foto, respect și dragoste față de natură, putem cu toții să ne bucurăm de tot ce ne oferă ea și să fim recunoscători pentru darurile divine pe care le-am primit cu toții", a mai spus muzeograful Georgiana Papurică, la întoarcerea de la Lacu Sărat.

 

Expoziție permanentă la Științele Naturii

Secția de Științe ale Naturii din cadrul Muzeului Brăilei "Carol I" este amplasată în Parcul Monument. Clădirea Secției are în componența ei o sală de expoziție permanentă, o sală de expoziții temporare, o sală cu acvarii (cu pești exotici) și un laborator de conservare-restaurare. Secția este condusă de Nicolae Onea, cercetător științific III, doctor în biologie, expert în domeniul "Bunuri de importanță științifică - Vertebrate", absolvent al Facultății de Biologie din cadrul Universității "Al. I. Cuza" Iași - specializarea Zoologie/Ornitologie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro