Fostul premier al României, Theodor Stolojan, a venit, vineri, în vizită la Brăila, însoţit de alţi doi europarlamentari Marian-Jean Marinescu şi Traian Ungureanu, pentru a se întâlni cu membrii PDL din judeţ. Potrivit preşedintelui democrat liberalilor brăileni Alexandru Nazare, vizita acestora face parte dintr-o serie de astfel de întâlniri programate în apropierea alegerilor europarlamentare, ce vor avea loc pe 25 mai. Cei trei membri ai Parlamentului European au susţinut cu această ocazie şi o conferinţă de presă, pentru a-şi face publică îngrijorarea vizavi de percepţia guvernării USL în Europa.
"România se pregăteşte pentru viitoarele alegeri pentru Parlamentul European, ce vor avea loc pe 25 mai anul acesta. Suntem interesaţi ca oamenii să participe într-un număr cât mai mare la aceste alegeri, deoarece România e stat membru al Uniunii Europene. Ceea ce UE face, pe de o parte legislaţia europeană, pe de altă parte fondurile pe care le-a alocat României, sunt lucruri extrem de importante pentru viaţa de zi cu zi a fiecărui român. Trebuie să ne obişnuim să privim Uniunea Europeană nu ca pe ceva foarte îndepărtat. Gândiţi-vă că este vorba, în primul rând, de tot ce înseamnă drepturile care sunt inerent legate de faptul că românii sunt şi cetăţeni europeni. Din acest punct de vedere vreau să punctez foarte limpede că avem la ora actuală o Guvernare USL (PSD-PNL) care, din păcate, nu este în stare să pregătească viitorul României şi discutăm de perioada aceasta 2014-2020, adică programare financiară", a declarat Stolojan.
Europarlamentarul şi-a manifestat şi nemulţumirea faţă de faptul că în momentul de faţă negocierea dusă de USL-işti este una necorespunzătoare şi că rezultatul se va reflecta asupra accesării tuturor fondurilor europene, indiferent de domeniu. Totodată, Stolojan a mai dorit să atragă atenţia şi asupra modului în care premierul Victor Ponta a decis să trateze intrarea României în spaţiul Schengen, explicând că o astfel de atitudine superficială este extrem de inoportună în ceea ce priveşte viziunea Uniunii Europene asupra României. "Consecinţele sunt foarte proaste pentru România, din punct de vedere al transportatorilor şi exportatorilor, care pierd bani, timp ori de câte ori trebuie să părăsească ţara şi să intre într-un stat Schengen. Dar, din păcate, are un efect direct şi pentru viaţa oamenilor care sunt în judeţele de lângă Dunăre. Trebuie să ne fie limpede tuturor că atât timp cât Dunărea este o graniţă în continuare între România şi Bulgaria, ca şi între România şi Serbia, Dunărea nu poate deveni un magnet de dezvoltare, de atragere de investiţii. Uitaţi-vă ce înseamnă Dunărea în Ungaria, Slovacia sau Austria. E un fluviu în jurul căruia au loc dezvoltare, crearea de locuri de muncă, ceea ce nu se întâmplă în România şi nu se va întâmpla atât timp cât Dunărea va fi privită în continuare ca o graniţă", a mai completat sursa citată.
Tot cu această ocazie, cei trei deputaţi PE au transmis faptul că miza PDL la alegerile din luna mai este de a obţine cel puţin opt europarlamentari.